Friday, 29 January 2021

CBSE Class 12 Biology - MCQ and Online Tests - Unit 11 - Biotechnology: Principles and Processes

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Biotechnology: Principles and Processes

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Biotechnology: Principles and Processes

Question 1.
Plasmid is a:
(a) Fungus
(b) Plasmid
(c) Part of Plasma membrane
(d) Extra chromosomal DNA in bacterial cell

Answer

Answer: (d) Extra chromosomal DNA in bacterial cell


Question 2.
DNA obtained for DNA finger printing:
(a) W.B.C.
(b) Hair root cells
(c) Body fluids
(d) None of these

Answer

Answer: (a) W.B.C.


Question 3.
Who discovered Restricted endonucleas enzymes?
(a) Smith and Nathane
(b) Baiger
(c) Waxman
(d) Fleming

Answer

Answer: (a) Smith and Nathane


Question 4.
Restriction endonuclease cuts:
(a) One stand of DNA at specific site
(b) Both strands of DNA
(c) Both strands of DNA at any site
(d) Single strand of RNA

Answer

Answer: (b) Both strands of DNA


Question 5.
Triticale, first man made cereal crop, has been obtained by crossing wheat with:
(a) Rye
(b) Pearl millet
(c) Sugarcane
(d) Barley

Answer

Answer: (d) Barley


Question 6.
Restrictipn endonucleases are most widely used in recombinant DNA technology. They are obtained from :
(a) Plasmids
(b) AH prokaryotic cells
(c) Bacteriophages
(d) Bacterial cells

Answer

Answer: (d) Bacterial cells


Question 7.
Two microbes found tb be very useful in Genetic Engineering are:
(a) Excherichia coli and Agrobacterium tumefaciens
(b) Vibrio cholarae and a tailed bacteriophage
(c) Diplococcus sp. and Pseudomonas sp.
(d) Crown gall bacterium and Caenorhabdities elegans

Answer

Answer: (a) Excherichia coli and Agrobacterium tumefaciens


Question 8.
Golden rice is a promising transgenic crop. When released for cultivation, it will help in :
(a) High lysin content
(b) Pest resistance
(c) High protien content
(d) High vitamin A content

Answer

Answer: (d) High vitamin A content


Question 9.
Two microbes found to be very useful in genetic, engineering are:
(a) Escherichiya Coli and Agrobacterium tumefaciens
(b) Virbio chloerae and tailed bacteriophage
(c) Diplococcus sp and pseudomonas sp.
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Escherichiya Coli and Agrobacterium tumefaciens


Question 10.
Transgenic plants are develop by:
(a) Introducing of foreign fenes
(b) Clone and genetically modified genes
(c) Genetic engineering
(d) Purified genes

Answer

Answer: (a) Introducing of foreign fenes


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support