Thursday, 28 January 2021

CBSE Class 12 English - MCQ and Online Tests - Poem - Unit 2 - An Elementary School Classroom in a Slum

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 2 – An Elementary School Classroom in a Slum

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 2 – An Elementary School Classroom in a Slum

Question 1.
Where do their lives ‘slyly turn’?
(a) in their cramped holes
(b) towards the sun
(c) towards the school
(d) towards the windows

Answer

Answer: (a) in their cramped holes


Question 2.
Identify the literary device in ‘future’s painted with a fog’.
(a) simile
(b) metaphor
(c) alliteration
(d) personification

Answer

Answer: (b) metaphor


Question 3.
Shakespeare is wicked because he the children.
(a) educates
(b) tempts
(c) loves
(d) hates

Answer

Answer: (b) tempts


Question 4.
The last stanza is unlike the rest of the poem.
(a) long
(b) short
(c) optimistic
(d) pessimistic

Answer

Answer: (c) optimistic


Question 5.
What attracts the slum children?
(a)The animals
(b) The movies
(c) icecream
(d) All beautiful things like ship, Sun

Answer

Answer: (d) All beautiful things like ship, Sun


Question 6.
What does the map represent?
(a) world of the rich and powerful
(b) world of the poor
(c) world of the slum school children
(d) world the poet wants for the slum children

Answer

Answer: (a) world of the rich and powerful


Question 7.
What does the poet show through expressions ‘so blot their maps with slums as big as doom’?
(a) his clot the street
(b) enjoy the maps
(c) big maps
(d) poet’s protest against social injustice and inequalities

Answer

Answer: (d) poet’s protest against social injustice and inequalities


Question 8.
What is the stunted boy reciting?
(a) the lesson from his desk
(b) Shakespeare’s poetry
(c) leaves of nature
(d) his composition

Answer

Answer: (a) the lesson from his desk


Question 9.

Identify the literary device in ‘slums as big as doom’.
(a) simile
(b) metaphor
(c) alliteration
(d) personification

Answer

Answer: (a) simile


Question 10.
The map is a bad example as it makes one aware of
(a) the beautiful world
(b) cleaner lanes
(c) the political structure
(d) the civil design

Answer

Answer: (a) the beautiful world


Question 11.
Identify the literary device in ‘whose language is the sun’.
(a) simile
(b) metaphor
(c) alliteration
(d) personification

Answer

Answer: (b) metaphor


Question 12.
‘On sour cream walls. Donations’ suggests
(a) schools are well equipped
(b) schools are small but they try to impart education
(c) schools have a poor and ill-equipped environment
(d) schools meet the education requirements of the children through donations

Answer

Answer: (c) schools have a poor and ill-equipped environment


Question 13.
Who sits at the back of the class?
(a) a sweet and young pupil
(b) a paper seeming boy
(c) a tall girl
(d) a girl with hair like rootless weeds

Answer

Answer: (a) a sweet and young pupil


Question 14.
The paper-seeming boy with rat’s eyes’ means the boy is
(a) sly and secretive
(b) short and lean
(c) hungry and thin
(d) sad and depressed

Answer

Answer: (c) hungry and thin


Question 15.
Identify the literary device in ‘father’s gnarled disease’.
(a) simile
(b) metaphor
(c) alliteration
(d) personification

Answer

Answer: (b) metaphor


Question 16.
Identify the literary device in ‘spectacles of steel’.
(a) simile
(b) metaphor
(c) alliteration
(d) personification

Answer

Answer: (b) metaphor


Question 17.
Identify the literary device in `rat’s eyes’.
(a) simile
(b) metaphor
(c) alliteration
(d) personification

Answer

Answer: (b) metaphor


Question 18.
Identify the literary device in ‘like roofless weeds’.
(a) simile
(b) metaphor
(c) alliteration
(d) personification

Answer

Answer: (a) simile


Question 19.
What does ‘gusty waves’ imply?
(a) slum children
(b) energetic children
(c) deceased children
(d) unhappy children

Answer

Answer: (b) energetic children


Question 20.
The colour of sour cream is
(a) white
(b) yellow
(c) off-white
(d) pale

Answer

Answer: (c) off-white


Question 21.
What does the expression ‘Break O break open’ suggest?
(a) barriers on the road
(b) barriers of garbage heap
(c) barriers of dirty environment must be broken
(d) None

Answer

Answer: (c) barriers of dirty environment must be broken


Question 22.
‘Break O break’. What should they break?
(a) the donations
(b) all bathers
(c) the slums
(d) the schools

Answer

Answer: (b) all bathers


Question 23.
What have the windows done to the children’s lives in the poem?
(a) shut the doors
(b) blocked the passage
(c) clocked the Sunlight
(d) have shut the children inside and blocked their growth

Answer

Answer: (d) have shut the children inside and blocked their growth


Question 24.
The imprisoned minds and lives of the slum children can be released from their bondage if they are given an experience of the outer world.
(a) never
(b) soon
(c) eventually
(d) magically

Answer

Answer: (d) magically


Question 25.
Mention any two images used to explain the plight of the slum children.
(a) open handed map
(b) from his desk
(c) belled, flowery
(d) foggy slums and bottle bits on stones

Answer

Answer: (d) foggy slums and bottle bits on stones


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article