Thursday, 28 January 2021

CBSE Class 12 English - MCQ and Online Tests - Unit 5 - Indigo

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Indigo

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Indigo

Question 1.
What was the attitude of the average Indian in smaller localities towards advocates of home rule?
(a) Very welcoming
(b) Very courageous
(c) Pleasing
(d) Very fearful and indifferent

Answer

Answer: (d) Very fearful and indifferent


Question 2.
Who were ready to follow Gandhi into jail?
(a) peasants
(b) lawyers
(c) Shukla
(d) J.B. Kriplani

Answer

Answer: (b) lawyers


Question 3.
The magistrate asked Gandhi to furnish bail for __ minutes
(a) 30
(b) 60
(c) 90
(d) 120

Answer

Answer: (d) 120


Question 4.
How did Gandhi behave with the officials outside the court?
(a) demonstrated his power
(b) was firm and resolute
(c) he said that he would disobey the order
(d) cooperated with them

Answer

Answer: (d) cooperated with them


Question 5.
Why did Gandhi start out on the back of an elephant?
(a) a peasant had been maltreated in a village nearby
(b) he set out to meet the secretary of British Landlords Association
(c) he set out to meet British official commissioner
(d) he was summoned by Sir Edward Gait, the Lt. Governor

Answer

Answer: (a) a peasant had been maltreated in a village nearby


Question 6.
Why did Gandhi consider the Champaran episode a turning point?
(a) Its voice spread far and wide
(b) It became famous
(c) The British were scared
(d) To protest the courts’ order to postpone the trial

Answer

Answer: (a) Its voice spread far and wide


Question 7.
Health conditions in Champaran
(a) miserable
(b) tolerable
(c) under control
(d) fairly good

Answer

Answer: (a) miserable


Question 8.
After Tirhut, where did Gandhi go?
(a) Lucknow
(b) Motihari
(c) Cawnpore
(d) Ahmedabad

Answer

Answer: (b) Motihari


Question 9.
What happened when Gandhi visited the secretary of British landlord’s association?
(a) the secretary proceeded to bully him
(b) the secretary advised him forthwith to leave Tirhut
(c) the secretary said that they could not give any information to an outsider
(d) the secretary was very helpful

Answer

Answer: (c) the secretary said that they could not give any information to an outsider


Question 10.
Why was Gandhi not permitted to draw water from Rajendra Prasad’s well?
(a) the servant thought Gandhi was another peasant
(b) as Rajendra Prasad was not at home
(c) Gandhi looked like a vagabond
(d) Gandhi was a Harijan

Answer

Answer: (a) the servant thought Gandhi was another peasant


Question 11.
What amount of repayment did the big planters think Gandhi would demand?
(a) repayment in full
(b) double the amount
(c) fifty percent of the amount
(d) no payment, just an apology

Answer

Answer: (a) repayment in full


Question 12.
Who volunteered to work in Champaran?
(a) two disciples of Gandhi and their wives
(b) Kasturba and the eldest son of Gandhi
(c) Mahadev Desai and his wife
(d) Narhari Prasad and his wife

Answer

Answer: (a) two disciples of Gandhi and their wives


Question 13.
Where is Champaran district situated?
(a) in the south-west of Orissa
(b) in the foothills of the Himalayas in Bihar
(c) in the northeast of Orissa
(d) in the south of Bihar

Answer

Answer: (b) in the foothills of the Himalayas in Bihar


Question 14.
What did the British landlords and from the peasants after synthetic indigo was developed?
(a) indigo as rent
(b) 15% of produce
(c) money as compensation
(d) a new settlement

Answer

Answer: (c) money as compensation


Question 15.
The representative of the planters offered to refund—– percent to the peasants
(a) 5
(b) 10
(c) 20
(d) 25

Answer

Answer: (d) 25


Question 16.
What were the places visited by Gandhi between his first meeting with Shukla and his arrival at Champaran?
(a) Cawnpore, Ahmedabad, Calcutta, Patna, Muzaffarpur
(b) Calcutta, Patna, Gaya, Muzaffarnagar
(c) Cawnpore, Ahmedabad, Gaya, Calcutta, Patna, Muzaffarpur
(d) Cawnpore, Ahmedabad, Patna and Muzaffarnagar

Answer

Answer: (a) Cawnpore, Ahmedabad, Calcutta, Patna, Muzaffarpur


Question 17.
What was the statement that Gandhiji read pleading himself guilty?
(a) That he was a law breaker
(b) That he wanted to command respect
(c) He was not a law breaker and came to render humanitarian and national service
(d) None

Answer

Answer: (c) He was not a law breaker and came to render humanitarian and national service


Question 18.
Who received Gandhi at the Muzaffarpur station?
(a) Shukla
(b) J.B Kriplani
(c) Rajendra Prasad
(d) Nehru

Answer

Answer: (b) J.B Kriplani


Question 19.
What was the condition of the peasants in Champaran?
(a) Very happy
(b) Independent
(c) Very rich
(d) Terror stricken and oppressed

Answer

Answer: (d) Terror stricken and oppressed


Question 20.
Shukla led Gandhi to the house of a lawyer who later became the President of India. He was
(a) J.B Kriplani
(b) Rajendra Prasad
(c) Zakir Hussain
(d) Mahadev Desai

Answer

Answer: (b) Rajendra Prasad


Question 21.
Gandhi was summoned by ___ the Lt. Governor
(a) Sir Edward Gait
(b) Sir Henry Gait
(c) Sir Richard Andrews
(d) Sir Freer Andrews

Answer

Answer: (a) Sir Edward Gait


Question 22.
What was the full name of the peasant from Champaran?
(a) J.B Shukla
(b) Rajkumar Shukla
(c) Ramkumar Shukla
(d) Roopkumar Shukla

Answer

Answer: (b) Rajkumar Shukla


Question 23.
For how long did Gandhi remain in Champaran?
(a) seven weeks
(b) three months
(c) one and a half year
(d) seven months

Answer

Answer: (d) seven months


Question 24.
When did Gandhiji go to Lucknow?
(a) December 1917
(b) October 1916
(c) February 1917
(d) December 1916

Answer

Answer: (d) December 1916


Question 25.
Where did Gandhiji stay for two days?
(a) At a peasant’s house
(b) At a lawyer’s house
(c) In a guest house
(d) At Prof. Malkani’s house

Answer

Answer: (d) At Prof. Malkani’s house


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support