Thursday, 28 January 2021

CBSE Class 12 Physics - MCQ and Online Tests - Unit 7- Alternating Current

CBSE Class 12 Physics – MCQ and Online Tests – Unit 7- Alternating Current

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 Physics – MCQ and Online Tests – Unit 7- Alternating Current

Question 1.
In series resonant circuit:
(a) reactance is zero
(b) current is zero
(c) voltage is zero
(d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these


Question 2.
The dimensional formula of impedance is;
(a) [ML2T-2A-2]
(b) [ML2T-3A-2]
(c) [ML2T-2A-1]
(d) [ML2T-2A-3]

Answer

Answer: (b) [ML2T-3A-2]


Question 3.
Energy dissipates in LCR circuit in :
(a) L only
(b) C only
(c) R only
(d) All of the above

Answer

Answer: (c) R only


Question 4.
Which of the following has dimensions different from the rest?
(a) L/R
(b) \(\frac{1}{RC}\)
(c) \(\sqrt{LC}\)
(d) RC

Answer

Answer: (b) \(\frac{1}{RC}\)


Question 5.
What is the ratio of inductive and capacitance reactances in an ac circuit?
(a) 1
(b) ω²L
(c) ω²LC
(d) l

Answer

Answer: (c) ω²LC


Question 6.
The no. of turns in the primary coil of a transformer is 200 and the no. of turns in the secondary is 10. If 240 V a.c. is applied to primary, the output from the secondary
(a) 6 V
(b) 12 V
(c) 24 V
(d) 48 V

Answer

Answer: (b) 12 V


Question 7.
An acceptor circuit is :
(a) series resonant circuit
(b) parallel resonant circuit
(c) LCR circuit
(d) None of these

Answer

Answer: (a) series resonant circuit


Question 8.
In parallel resonant circuit:
(a) impedance is very high
(b) current is very high
(c) voltage is very high
(d) None of these

Answer

Answer: (a) impedance is very high


Question 9.
The dimensional formula of L/R is similar to that of:
(a) frequency
(b) time
(c) length
(d) none of these

Answer

Answer: (b) time


Question 10.
Transformer works on the principle of:
(a) convertor
(b) invertor
(c) mutual induction
(d) self-induction

Answer

Answer: (c) mutual induction


Question 11.
An ac ammeter connected in series in an ac circuit reads 5A. The peak value of current:
(a) 5 A
(b) 5√2A
(c) \(\frac{5}{√5}\) A
(d) zero

Answer

Answer: (b) 5√2A


Question 12.
The phase difference b/w the A.C. and e.m.f. \(\frac{π}{2}\) Which of the following can not be the instituent of the circuit?
(a) LC
(b) L alone
(c) C alone
(d) RL

Answer

Answer: (d) RL


Question 13.
The band width of a series resonant circuit is :
(a) f0/Q0
(b) \(\frac{R}{2πL}\)
(c) \(\frac{R}{4πL}\)
(d) 4R

Answer

Answer: (a) f0/Q0


Question 14.
An iron core transformer with a turns ratio of 8 : 1 has 120 V applied across the primary. The voltage across the
(a) 15 V
(b) 120 V
(c) 180 V
(d) 960 V

Answer

Answer: (a) 15 V


Question 15.
The Q factor of an LCR circuit at resonance is :
(a) \(\sqrt{R^2+ω^2L^2}\)
(b) \(\sqrt{R^2+(\frac{1}{cω}})^2\)
(c) \(\frac{ω_rL}{R}\)
(d) \(\sqrt{R^2+\frac{1}{c^2ω^2}}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{ω_rL}{R}\)


Question 16.
A broadcast circute broadcasts at 300 m band. A condenser of capacitance 2.4 lµF is available. The value of the inductance required for resonant circuit is:
(a) 10-4 H
(b) 10-8 H
(c) 10-6 H
(d) 10-2 H

Answer

Answer: (b) 10-8 H


Question 17.
Faraday constant:
(a) depends on the amount of the electrolyte
(b) depends on the current in the electrolyte
(c) is a universal constant
(d) depends on the amount of charge passed through the electrolyte

Answer

Answer: (c) is a universal constant


Question 18.
In the series L-C-R circuit, the voltmeter and ammeter readings are:
MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 7 Alternating Current with Answers
(a) V = 100 Volts, I = 2A
(b) V = 100 Volts, I = 5A
(c) V = 1000 Volts, I = 2A
(d) V = 300 Volts, I = 1A

Answer

Answer: (a) V = 100 Volts, I = 2A


Question 19.
The average power dissipation in pure inductance or capacitance is:
(a) \(\frac{1}{2}\) LI²
(b) \(\frac{3}{2}\) CV²
(c) either (a) or (b)
(d) zero

Answer

Answer: (d) zero


Question 20.
Two coils X and Y are connected in series across a 240 V, 50 Hz supply. The resistance of X is 5Ω and inductance of Y is 0.02 H. The power consumed is 3 kW and the power factor is 0.75. The impedance of the circuit is:
(a) 0.144 Ω
(b) 1.44 Ω
(c) 14.4 Ω
(d) 144 Ω

Answer

Answer: (c) 14.4 Ω


Question 21.
A rejector circuit is:
(a) series resonant circuit
(b) parallel resonant circuit
(c) LCR circuit
(d) None of these

Answer

Answer: (b) parallel resonant circuit


Question 22.
Which of the following effects is not shown in alternating current ?
(a) Chemical effect
(b) Magnetic effect
(c) Heating current
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Chemical effect


Question 23.
The inductive reactance of an inductor coil of \(\frac{1}{π}\) H at 50 Hz is:
(a) \(\frac{50}{π}\) Ω
(b) \(\frac{π}{50}\) Ω
(c) 100 Ω
(d) 50 Ω

Answer

Answer: (c) 100 Ω


Question 24.
The average value of a cover a complete cycle is:
(a) l0
(b) \(\frac{l_0}{2}\)
(c) \(\frac{l_0}{√2}\)
(d) zero

Answer

Answer: (d) zero


Question 25.
The natural frequency of an L -C-Circuit is equal to :
(a) \(\frac{\sqrt{LC}}{2π}\)
(b) \(\frac{1}{3π\sqrt{LC}}\)
(c) \(\frac{1}{2π}\sqrt{\frac{L}{C}}\)
(d) \(\frac{1}{2π}\sqrt{\frac{C}{L}}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{1}{3π\sqrt{LC}}\)


Question 26.
An electric circuit containing capacitor only suffers:
(a) equal resistance for A.C. and D.C.
(b) Resistance of A.C. > Resistance of D.C.
(c) Resistance for A.C. < Resistance of D.C.
(d) offers infinite resistance for D.C.

Answer

Answer: (d) offers infinite resistance for D.C.


Question 27.
Power factor of an ac circuit is a measure of:
(a) virtual power
(b) power lost in the circuit
(c) mean power
(d) all the above

Answer

Answer: (b) power lost in the circuit


Question 28.
The current through an inductor of 1H is given by I = 3t sin t. The voltage across the inductor of 1 H is:
(a) 3 sin t + 3 cos t
(b) 3 sin t + 3t cos t
(c) 3 cos t + t sin t
(d) 3t cos t + sin t

Answer

Answer: (b) 3 sin t + 3t cos t


Question 29.
In the above problem, the value of the resistance of the coil Y is:
(a) 0.58 Ω
(b) 5.8 Ω
(c) 1.16 Ω
(d) 11.6 Ω

Answer

Answer: (b) 5.8 Ω


Question 30.
In pure inductive circuit current
(a) lags behind emf by π/2
(b) leads the emf by π/2
(c) lags behind emf by π
(d) leads the emf by π

Answer

Answer: (a) lags behind emf by π/2


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support