Thursday, 28 January 2021

CBSE Class 12 English - MCQ and Online Tests - Vistas - Unit 3 - Journey to the End of the Earth

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Vistas – Unit 3 – Journey to the End of the Earth

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

 


 

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Vistas – Unit 3 – Journey to the End of the Earth

Question 1.
Which program was the author a part of?
(a) Tour Program
(b) Research Program
(c) Students on Ice Program
(d) None

Answer

Answer: (c) Students on Ice Program


Question 2.
The synonym of ‘ubiquitous’ is __________.
(a) abstract
(b) complex
(c) omnipresent
(d) simple

Answer

Answer: (c) omnipresent


Question 3.
Gondwana existed roughly around ___________.
(a)110 million years ago
(b)450 million years ago
(c)250 million years ago
(d) 650 million years ago

Answer

Answer: (d) 650 million years ago


Question 4.
The geographical phenomena is going to help us to know the history of mankind_________
(a) by showing the global warming
(b) by showing the imapacts of global warming
(c) by telling the age of existence of human beings on the earth
(d) by exploring the world of ice

Answer

Answer: (c) by telling the age of existence of human beings on the earth


Question 5.
Who is the author of the lesson Journey to the end of the Earth?
(a) Tishani Doshi
(b) Kamla Das
(c) Jane Austen
(d) Chitra Das

Answer

Answer: (a) Tishani Doshi


Question 6.
What is the meaning of ‘epiphany’?
(a) a moment of shock
(b) a moment of great sadness
(c) cacophony
(d) a moment of sudden and great revelation or realization

Answer

Answer: (d) a moment of sudden and great revelation or realization


Question 7.
What was the name of the Southern Super continent?
(a) Asia
(b) Asia Pacific
(c) Northern pole
(d) Gondwana

Answer

Answer: (d) Gondwana


Question 8.
How does visit to Antartica help to understand the effect of global warming?
(a) here one can see quickly melting glaciers and collapsing ice-shelves
(b) it is filled with snow
(c) it is away from urban rush
(d) it has hidden treasures.

Answer

Answer: (a) here one can see quickly melting glaciers and collapsing ice-shelves


Question 9.
The name of the programme that takes high school students to the end of the earth is ________.
(a) Students of Ice
(b) Students for Ice
(c) Students above Ice
(d) Students on Ice

Answer

Answer: (d) Students on Ice


Question 10.
Why is Antarctica completely pure?
(a) Because of ice
(b) because of avalanches
(c) because of melting glaciers
(d) because of non-existence of humans

Answer

Answer: (d) because of non-existence of humans


Question 11.
The Drake Passage was created because of _________.
(a) India drifting northwards
(b) South America drifting off to join North America
(c) North America drifting off to join South America
(d) India’s collision with Asia

Answer

Answer: (b) South America drifting off to join North America


Question 12.
What gives us an insight into the world’s geological history?
(a) Study of Northern Pole
(b) Study of Southern Pole
(c) Study of Antarctica Continent
(d) None

Answer

Answer: (c) Study of Antarctica Continent


Question 13.
What does the author mean by “In that short amount of time, we’ve managed to create quite a ruckus”?
(a) progress made by human race
(b) destruction and disturbance caused by human race
(c) stunning achievements of human race
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) destruction and disturbance caused by human race


Question 14.
What used to flourished on Antarctica years back?
(a) Animals
(b) Tigers
(c) Humans
(d) Fauna and flora

Answer

Answer: (d) Fauna and flora


Question 15.
Who was Geoff Green?
(a) Geoff was a Fellow of the Royal Canadian Geographical Society and The Explorers Club.
(b) A scientist
(c) A traveller
(d) A tourist guide

Answer

Answer: (a) Geoff was a Fellow of the Royal Canadian Geographical Society and The Explorers Club.


Question 16.
What kind of atmosphere does Antarctica have?
(a) coldest
(b) driest
(c) windiest
(d) All these

Answer

Answer: (d) All these


Question 17.
Why was Tishani Doshi filled with relief and wonder when she first set his foot on the continent?
(a) to see its white expanse
(b) to see its vastness and immense white expanse
(c) to see the isolation from the rest of the world
(d) All these

Answer

Answer: (d) All these


Question 18.
What was the center of the Gondwana Supercontinent?
(a) Asia
(b) Pacific
(c) Antarctica
(d) All these

Answer

Answer: (c) Antarctica


Question 19.
What was the objective of the Students on the Ice program?
(a) to make them travel
(b) to make them see snow
(c) to make them see white expanse in the form of ice
(d) to enable them to think differently to save the planet

Answer

Answer: (d) to enable them to think differently to save the planet


Question 20.
How were the Himalayas formed?
(a) by a collapse in the Gondwana supercontinent
(b) by evolution
(c) by deforestation
(d) All these

Answer

Answer: (a) by a collapse in the Gondwana supercontinent


Question 21.
How has the man created ruckus on the earth?
(a) by travelling
(b) by encroaching the earth
(c) by visiting the iceland
(d) none

Answer

Answer: (b) by encroaching the earth


Question 22.
The narrator was aboard on the ship named ______
(a) World carrier
(b) Academic Discovery
(c) Akademik Shokalskiy
(d) Denim Explorer

Answer

Answer: (c) Akademik Shokalskiy


Question 23.
What disturbed the silence of the continent?
(a) The birds
(b) the animals
(c) the humans
(d) Avalanches

Answer

Answer: (d) Avalanches


Question 24.
What was Gondwana?
(a) An ancient tourist place
(b) an ancient city in Antarctica
(c) An ancient super continent
(d) None

Answer

Answer: (c) An ancient super continent


Question 25.
Why has the author called her journey as Journey to the End of the Earth’?
(a) because it was too far
(b) because no human race or plants exist
(c) crosses nine time zones, six checkpoints, three water bodies and many ecospheres to reach there.
(d) All these

Answer

Answer: (c) crosses nine time zones, six checkpoints, three water bodies and many ecospheres to reach there.


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support