Friday, 29 January 2021

CBSE Class 12 Chemistry - MCQ and Online Tests - Unit 7 - The p-Block Elements

CBSE Class 12 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 7 – The p-Block Elements

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 7 – The p-Block Elements

Question 1.
Which one of the following does not form hydrogen bonding?
(a) NH3
(b) H2O
(c) HCl
(d) HF

Answer

Answer: (c) HCl


Question 2.
Which of the following is the strongest oxidising agent?
(a) F2
(b) Cl2
(c) l2
(d) Br2

Answer

Answer: (a) F2


Question 3.
Main source of helium is
(a) Air
(b) Radium
(c) Monazite
(d) Water

Answer

Answer: (c) Monazite


Question 4.
Which one of the following dement is liquid at normal temperature?
(a) zinc
(b) mercury
(c) bromine
(d) water

Answer

Answer: (b) mercury


Question 5.
Modern periodic table is given by
(a) Debonair
(b) Mendeleef
(c) Mendel
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Mendeleef


Question 6.
The number of P-O-P bonds in cyclic metaphosphoric acid is
(a) 2
(b) 0
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (a) 2


Question 7.
Boron shows diagonal relation with
(a) Al
(b) C
(c) Si
(d) Sn

Answer

Answer: (c) Si


Question 8.
Which one of the following elements is found in free state in nature?
(a) Sodium
(b) Iron
(c) Zinc
(d) Gold

Answer

Answer: (d) Gold


Question 9.
Which of the following has maximum ionisation potential?
(a) Al
(b) P
(c) Si
(d) Mg

Answer

Answer: (b) P


Question 10.
Which of the following oxides is an hydride of nitrous acid ?
(a) N2O3
(b) NO2
(c) NO
(d) N2O4

Answer

Answer: (a) N2O3


Question 11.
Which oxide of nitrogen is obtained on heating ammonium nitrate at 250°C ?
(a) Nitric oxide
(b) Nitrous oxide
(c) Nitrogen dioxide
(d) Dinitrogen tetraoxide

Answer

Answer: (b) Nitrous oxide


Question 12.
Which one of the following is least basic?
(a) NCl3
(b) NBr3
(c) NI3
(d) NF3

Answer

Answer: (c) NI3


Question 13.
Sulphur molecule is
(a) diatomic
(b) triatamic
(c) tetratomic
(d) Octa-atomic

Answer

Answer: (d) Octa-atomic


Question 14.
Atomicity of phosphorus is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Question 15.
The structure of white phosphorus is
(a) square-planar
(b) pyramidal
(c) tetrahedral
(d) trigonal planar

Answer

Answer: (c) tetrahedral


Question 16.
Catenation property is maximum in
(a) phosphorus
(b) carbon
(c) sulphur
(d) zinc

Answer

Answer: (b) carbon


Question 17.
PCl3 on hydrolysis gives
(a) H3PO3
(b) HPO3
(c) H3PO4
(d) POCl3

Answer

Answer: (a) H3PO3


Question 18.
The shape of XeF4 is
(a) tetrahedral
(b) square planar
(c) pyramidal
(d) linear

Answer

Answer: (b) square planar


Question 19.
Arrange the following in decreasing Lewis acid strength -PF3, PCI3, PBr3, Pl3
(a) Pl3 > PBr3 > PCl3 > PF3
(b) PF3 > PCl3 > PBr3 > Pl3
(c) PCl3 > PBr3 > Pl3 > PF3
(d) PBr3 > Pl3 > PF3 > PCl3

Answer

Answer: (a) Pl3 > PBr3 > PCl3 > PF3


Question 20.
How many P-O-P bonds appear in cyclic meta-phosphoric acid?
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1

Answer

Answer: (b) 3


Question 21.
Which of the following is a tetrabasic acid?
(a) Hypophosphorus acid
(b) Metaphosphoric acid
(c) Pyrophosphoric acid
(d) Orthophosphoric acid

Answer

Answer: (c) Pyrophosphoric acid


Question 22.
Which of the following is not correctly matched?
(a) PCl5-sp3d hybridisation
(b) PCl3-sp3 hybridisation
(c) PCl5 (solid)-[PtCl4] [PtCl3]
(d) H3PO3 -tribasic

Answer

Answer: (d) H3PO3 -tribasic


Question 23.
H2SO4 is a/an
(a) acid
(b) base
(c) alkali
(d) salt

Answer

Answer: (a) acid


Question 24.
Arrange the following hydrides of group 16 elements in order of increasing stability
(a) H2S < H2O < H2Te > H2Se
(b) H2O < H2Te < H2Se < H2S
(c) H2O < H2S < H2Se < H2Te
(d) H2Te < H2Se < H2S < H3O

Answer

Answer: (d) H2Te < H2Se < H2S < H3O


Question 25.
The hybridisation of sulphur in sulphur hexafluoride is
(a) sp3d
(b) sp3d2
(c) sp3d3
(d) sp3

Answer

Answer: (b) sp3d2


Question 26.
Element found from sea water is
(a) magnesium
(b) Sodium
(c) Iodine
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Iodine


Question 27.
On heating KCIO, we get
(a) KClO2 + O2
(b) KCl + O2
(c) KCI + O3
(d) KCl + O2 + O3

Answer

Answer: (b) KCl + O2


Question 28.
Which one of the following is an electrophilic reagent?
(a) BF3
(b) KH3
(c) H2O
(d) None of these

Answer

Answer: (a) BF3


Question 29.
Which of the following is not correctly matched?
(a) Acidic oxides-P2O5 NO2, CL2O7
(b) Basic oxides-Na2Om, CaO, MgO
(c) Neutral oxides-CO2, CO, BeO
(d) Amphoteric oxides-ZnO, SnO,Al2O3

Answer

Answer: (c) Neutral oxides-CO2, CO, BeO


Question 30.
Which one of the following is the strongest lewis acid?
(a) BF3
(b) BCl3
(c) BBr3
(d) Bl3

Answer

Answer: (b) BCl3


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article