Thursday, 28 January 2021

CBSE Class 12 English - MCQ and Online Tests - Unit 4 - The Rattrap

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Unit 4 – The Rattrap

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

 


 

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Unit 4 – The Rattrap

Question 1.
When does the ironmaster realise his mistake?
(a) when the peddler speaks
(b) when he sees an old photograph
(c) when the peddler changes clothes and cleans his face
(d) All of these

Answer

Answer: (c) when the peddler changes clothes and cleans his face


Question 2.
The first move of the ironmaster was to make sure that the guest could
(a) gain some flesh on his bones
(b) have verification done
(c) be given some money
(d) be given some clothes

Answer

Answer: (a) gain some flesh on his bones


Question 3.
The girl had brought with her the following article to make him feel warm
(a) A blanket
(b) A woollen shawl
(c) A sweater
(d) A fur coat

Answer

Answer: (d) A fur coat


Question 4.
The purpose of her visit to the iron-mill was to
(a) persuade the rattrap seller to spend Christmas Eve at their house
(b) propose to him
(c) counsel him
(d) advise him to give up stealing

Answer

Answer: (a) persuade the rattrap seller to spend Christmas Eve at their house


Question 5.
The name of the ironmaster’s daughter was
(a) Emily Dickinson
(b) Edla Willmansson
(c) Sophia Loren
(d) Mary

Answer

Answer: (b) Edla Willmansson


Question 6.
How much money had the peddler stolen from Crofter?
(a) 20 kronors
(b) 10 kronors
(c) 40 kronors
(d) 30 kronors

Answer

Answer: (d) 30 kronors


Question 7.
The ironmaster lived in the manor with his
(a) sons
(b) wife
(c) oldest daughter
(d) old mother

Answer

Answer: (c) oldest daughter


Question 8.
The ironmaster mistook the rattrap peddler for
(a) an old regimental comrade
(b) an old servant
(c) an old employee
(d) an old cousin of his wife

Answer

Answer: (a) an old regimental comrade


Question 9.
The peddler entered the gate of the iron mill with the intention of
(a) asking for food
(b) meeting the master smith
(c) shelter from rain and cold
(d) chatting with his friends

Answer

Answer: (c) shelter from rain and cold


Question 10.
What did the ironmaster feel when he saw the rattrap seller after he was well groomed by his valet?
(a) Not pleased
(b) Very happy
(c) Suspicious
(d) Angry

Answer

Answer: (a) Not pleased


Question 11.
He felt he had been fooled by a
(a) prankster
(b) bait
(c) crofter
(d) policeman

Answer

Answer: (b) bait


Question 12.
How did Crofter treat the Peddler?
(a) Very rudely
(b) In a strange manner
(c) Friendly manner
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Friendly manner


Question 13.
The rattrap peddler gave the ironmaster a lecture on
(a) how the world is a rat trap
(b) how to be honest
(c) how to be ethically correct
(d) how to be professional

Answer

Answer: (a) how the world is a rat trap


Question 14.
The stranger’s reaction to the ironmaster was
(a) he made no attempt to hide his feelings
(b) he was angry
(c) he denied it completely
(d) he started screaming

Answer

Answer: (a) he made no attempt to hide his feelings


Question 15.
The rattrap peddler returned to the man’s house in order to
(a) steal the thirty kroner
(b) say thanks to the old man
(c) take the bag he had left behind
(d) note down the address of the old man

Answer

Answer: (a) steal the thirty kroner


Question 16.
The rattrap peddler spent most of his Christmas Eve
(a) laughing
(b) singing
(c) playing
(d) sleeping

Answer

Answer: (d) sleeping


Question 17.
The crofter had received a payment of
(a) forty kroner
(b) thirty kroner
(c) twenty-five kroner
(d) ten kroner

Answer

Answer: (b) thirty kroner


Question 18.
The old man was very generous with his
(a) confidence
(b) money
(c) food
(d) guest

Answer

Answer: (a) confidence


Question 19.
What did the package left for Edla contain?
(a) a small rattrap with 30 kroner on it
(b) a small bangle
(c) a necklace
(d) a diamond ring

Answer

Answer: (a) a small rattrap with 30 kroner on it


Question 20.
The old man in the grey cottage
(a) welcomed the peddler
(b) shooed away the peddler
(c) fought with the peddler
(d) got into an argument

Answer

Answer: (a) welcomed the peddler


Question 21.
What was the Peddler’s profession and who he was?
(a) Selling, traveller
(b) Begging, traveller
(c) Stealing, thief
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Stealing, thief


Question 22.
The vagabond compared the whole world to a
(a) planet
(b) universe
(c) space
(d) rattrap

Answer

Answer: (d) rattrap


Question 23.
What did the ironmaster’s daughter say when the peddler was about to leave?
(a) she asked him to stay for that day only
(b) she said she wanted to go with him
(c) she told him not to mind what her father had said
(d) she asked him to leave after 2 days

Answer

Answer: (a) she asked him to stay for that day only


Question 24.
The peddler’s rattraps were made of
(a) wood
(b) aluminium
(c) wire
(d) plastic

Answer

Answer: (c) wire


Question 25.
How did the Crofter tempt the Peddler to steal his money?
(a) By his kindness
(b) By his warm care
(c) By showing him money
(d) None of these

Answer

Answer: (c) By showing him money


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support