Thursday, 28 January 2021

CBSE Class 10 Maths - MCQ Questions and Online Tests - Unit 11 - Constructions

CBSE Class 10 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Constructions

Every year CBSE conducts board exams for 10th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 10th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 10 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 10 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Constructions

Question 1.
To divide a line segment AB in the ratio p : q (p, q are positive integers), draw a ray AX so that ∠BAX is an acute angle and then mark points on ray AX at equal distances such that the minimum number of these points is
(a) greater of p and q
(b) p + q
(c) p + q – 1
(d) pq

Answer

Answer: (b) p + q


Question 2.
To draw a pair of tangents to a circle which are inclined to each other at an angle of 35°. It is required to draw tangents at the end points of those two radii of the circle, the angle between which is
(a) 105°
(b) 70°
(c) 140°
(d) 145°

Answer

Answer: (d) 145°


Question 3.
To divide a line segment AB in the ratio 5 : 7, first a ray AX is drawn so that ∠BAX is an acute angle and then at equal distances points are marked on the ray AX such that the minimum number of these points is
(a) 8
(b) 10
(c) 11
(d) 12

Answer

Answer: (d) 12


Question 4.
To divide a line segment AB in the ratio 4 : 7, ray AX is drawn first such that ∠BAX is an acute angle and then points A1, A2, A3,……… are located at equal distances on the ray AX and the point B is joined to
(a) A12
(b) A11
(c) A10
(d) A9

Answer

Answer: (b) A11


Question 5.
To divide a line segment AB in the ratio 5 : 6, draw a ray AX such that ∠BAX is an acute angle, then draw a ray B4 parallel to AX and the points A1, A2, A3, …….. and B1, B2, B3,………. are located at equal distances on ray AX and B4, respectively. Then the points joined are
(a) A5 and B6
(b) A6 and B5
(c) A4 and B5
(d) A5 and B4

Answer

Answer: (a) A5 and B6


Question 6.
To construct a triangle similar to a given ΔABC with its sides \(\frac{3}{7}\) of the corresponding sides of ΔABC, first draw a ray BX such that ∠CBX is an acute angle and X lies on the opposite side of A with respect to BC. Then locate points B1, B2, B3, on BX at equal distances and next step is to join
(a) B10 to C
(b) B3 to C
(c) B7 to C
(d) B4 to C

Answer

Answer: (c) B7 to C


Question 7.
To construct a triangle similar to a given ΔABC with its sides \(\frac{8}{5}\) of the corresponding sides of ΔABC draw a ray BX such that ∠CBX is an acute angle and X is on the opposite side of A with respect to BC. Then minimum number of points to be located at equal distances on ray BX is
(a) 5
(b) 8
(c) 13
(d) 3

Answer

Answer: (b) 8


Question 8.
To draw a pair of tangents to a circle which are inclined to each other at an angle of 60°, it is required to draw tangents at end points of those two radii of the circle, the angle between them should be
(a) 135°
(b) 90°
(c) 60°
(d) 120°

Answer

Answer: (d) 120°


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support