Friday, 29 January 2021

CBSE Class 12 Biology - MCQ and Online Tests - Unit 15 - Biodiversity and Conservation

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 15 – Biodiversity and Conservation

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 15 – Biodiversity and Conservation

Question 1.
Which type of living organisms given below are listed in Red Data Book”?
(a) Rare species
(b) Rare and endangered species
(c) Endangered species
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Rare and endangered species


Question 2.
Reserve biosphere of Sundarban is situated in which of the following states :
(a) Bihar
(b) Uttar Pradesh
(c) Assam
(d) West Bengal

Answer

Answer: (d) West Bengal


Question 3.
Bandipurin Karnataka is the site of project:
(a) Elephant
(b) Hangul
(c) Tiger
(d) Peacock

Answer

Answer: (c) Tiger


Question 4.
Biodiversity Act of India was passed by the Parliament in the year:
(a) 1996
(b) 1992
(c) 2002
(d) 2000

Answer

Answer: (c) 2002


Question 5.
Red Data Book is produced by:
(a) IUCN
(b) WWF
(c) IBWL
(d) None of these

Answer

Answer: (a) IUCN


Question 6.
Lion-tailed Macaque is found in:
(a) Western Ghats
(b) Caucasus
(c) Eastern Ghats
(d) Western Himalaya

Answer

Answer: (a) Western Ghats


Question 7.
Kanha National Park is famous for:
(a) Birds
(b) Rhinoceros
(c) Tigers
(d) Crocodiles

Answer

Answer: (c) Tigers


Question 8.
Project tiger in India was started in the year:
(a) 1973
(b) 1981
(c) 1985
(d) 1986

Answer

Answer: (a) 1973


Question 9.
Lions m India are now found in :
(a) Jim Corbett National Park
(b) Forests of Madhya Pradesh
(c) Forests of Western Ghats
(d) Fir Forests

Answer

Answer: (d) Fir Forests


Question 10.
Dudhwa National Part is located in:
(a) In Himachal Pradesh
(b) In Uttar Pradesh
(c) In Madhya Pradesh
(d) Arunachal Pradesh

Answer

Answer: (b) In Uttar Pradesh


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support