Thursday, 28 January 2021

CBSE Class 10 Maths - MCQ Questions and Online Tests - Unit 1 - Triangles

CBSE Class 10 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 1. Real Numbers

Every year CBSE conducts board exams for 10th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 10th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 10 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 10 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Real Numbers

Question 1.
For any positive integer a and b, there exist unique integers q and r such that a = 3q + r, where r must satisfy.
(a) 0 ≤ r < 3
(b) 1 < r < 3
(c) 0 < r < 3
(d) 0 < r ≤ 3

Answer

Answer: (a) 0 ≤ r < 3


Question 2.
The values of x and y is the given figure are
MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 1 Real Numbers with Answers
(a) x + 10, y = 14
(b) x = 21, y = 84
(c) x = 21, y = 25
(d) x = 10, y = 40

Answer

Answer: (b) x = 21, y = 84


Question 3.
If HCF (a, b) = 12 and a × b = 1800 then LCM (a, b) is
(a) 3600
(b) 900
(c) 150
(d) 90

Answer

Answer: (c) 150


Question 4.
If mn = 32, where m and n are positive integers, then the value of (n)mn is
(a) 9765625
(b) 9775625
(c) 9785625
(d) 9865625

Answer

Answer: (a) 9765625


Question 5.
If (\(\frac{9}{7}\))3 × (\(\frac{49}{81}\))2x-6 = (\(\frac{7}{9}\))9 then value of x is
(a) 12
(b) 9
(c) 8
(d) 6

Answer

Answer: (d) 6


Question 6.
The decimal expansion of \(\frac{17}{8}\) will terminate after how many places of decimals?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) will not terminate

Answer

Answer: (c) 3


Question 7.
The decimal expansion of n is
(a) terminating
(b) non-terminating and non-recurring
(c) non-terminating and recurring
(d) does not exist.

Answer

Answer: (b) non-terminating and non-recurring


Question 8.
If HCF of 55 and 99 is expressible in the form 55 m – 99, then the value of m:
(a) 4
(b) 2
(c) 1
(d) 3

Answer

Answer: (b) 2


Question 9.
Given that LCM of (91, 26) = 182 then HCF (91, 26) is
(a) 13
(b) 26
(c) 7
(d) 9

Answer

Answer: (a) 13


Question 10.
The decimal expansion of number \(\frac{441}{2^2×5^3×7}\) is
(a) A terminating decimal
(b) Non-terminating but repeating
(c) Non-terminate non repeating
(d) terminating after two places of decimal

Answer

Answer: (a) A terminating decimal


Question 11.
If A = 2n + 13, B = n + 7 where n is a natural number then HCF of A and B
(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b) 1


Question 12.
(-1)n + (-1)8n = 0 when n is
(a) any positive integer
(b) any odd natural number
(c) any even numeral number
(d) any negative integer

Answer

Answer: (b) any odd natural number


Question 13.
If the LCM of 12 and 42 is 10 m + 4 then the value of m is
(a) 50
(b) 8
(c) \(\frac{1}{5}\)
(d) l

Answer

Answer: (b) 8


Question 14.
The decimal expansion of the rational number \(\frac{6243}{2^2×5^4}\) will terminate after
(a) 4 places of decimal
(b) 3 places of decimal
(c) 2 places of decimal
(d) 1 place of decimal

Answer

Answer: (a) 4 places of decimal


Question 15.
n² – 1 is divisible by 8, if n is
(a) an integer
(b) a natural number
(c) an odd natural number
(d) an even natural number

Answer

Answer: (c) an odd natural number


Question 16.
If n is a natural number, then exactly one of numbers n, n + 2 and n + 1 must be a multiple of
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 7

Answer

Answer: (b) 3


Question 17.
The rational number between 72 and 73 is
(a) \(\frac{6}{5}\)
(b) \(\frac{3}{4}\)
(c) \(\frac{3}{2}\)
(d) \(\frac{4}{5}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{3}{2}\)


Question 18.
If a and 6 are two positive numbers and H and L are their HCF and LCM respectively. Then
(a) a × b = H × L
(b) a = b × H
(c) a = \(\frac{b×L}{H}\)
(d) H = \(\frac{L}{a×b}\)

Answer

Answer: (a) a × b = H × L


Question 19.
LCM of 2³ × 3² and 2² × 3³ is
(a) 2³
(b) 3³
(c) 2³ × 3³
(d) 2² × 3²

Answer

Answer: (c) 2³ × 3³


Question 20.
The LCM of 2.5, 0.5 and 0.175 is
(a) 2.5
(b) 5
(c) 7.5
(d) 0.875

Answer

Answer: (d) 0.875


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article