Thursday, 28 January 2021

CBSE Class 12 English - MCQ and Online Tests - Poem - Unit 3 - Keeping Quiet

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 3 – Keeping Quiet

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Poem -Unit 3 – Keeping Quiet

Question 1.
The poet advocates the balance of nature to be
(a) maintained
(b) destroyed
(c) temporarily disturbed
(d) ignored

Answer

Answer: (a) maintained


Question 2.
Where would they be walking?
(a) in the park
(b) along the river
(c) in the shade
(d) on the road

Answer

Answer: (c) in the shade


Question 3.
The poet uses conversational style and personal pronouns as ‘you’, ‘we’ and `I’ because
(a) he wants to be intimate with mankind
(b) he tries to read out to the readers
(c) he wants to establish contact easily
(d) third person is ineffective

Answer

Answer: (b) he tries to read out to the readers


Question 4.
The types of wars the poet talks about are
(a) green wars, wars with gas, wars with fire
(b) verbal wars
(c) technological warfare
(d) nuclear wars

Answer

Answer: (a) green wars, wars with gas, wars with fire


Question 5.
Fishermen in the cold sea would not harm
(a) seahorses
(b) mermaids
(c) whales
(d) tortoises

Answer

Answer: (c) whales


Question 6.
The last line of the poem is
(a) and later proves to be alive
(b) life is what it is about
(c) I want no truck with death
(d) and you keep quiet and I will go

Answer

Answer: (d) and you keep quiet and I will go


Question 7.
What symbol from nature the poet uses to prove that keeping quiet is not total inactivity?
(a) Sun
(b) Soil
(c) earth
(d) Nature and earth

Answer

Answer: (d) Nature and earth


Question 8.
What kind of a moment would it be when everyone is silent
(a) terrible
(b) painful
(c) exotic
(d) unforgettable

Answer

Answer: (c) exotic


Question 9.
‘Cold sea’ is a poetic device
(a) personification
(b) transferred epithet
(c) metaphor
(d) alliteration

Answer

Answer: (b) transferred epithet


Question 10.
What does man threaten himself with?
(a) death
(b) birth
(c) robbery
(d) suicide

Answer

Answer: (a) death


Question 11.
The poet appeals to the readers to keep quiet for
(a) twenty seconds
(b) 1 hour
(c) thirty seconds
(d) twelve seconds

Answer

Answer: (d) twelve seconds


Question 12.
According to the poet wars that are fought have no
(a) soldiers
(b) weapons
(c) fighter planes
(d) survivors

Answer

Answer: (d) survivors


Question 13.
What can human beings learn from nature?
(a) beauty
(b) keeping quiet
(c) to be happy
(d) working with silence

Answer

Answer: (d) working with silence


Question 14.
Man needs to learn a lesson from
(a) moon
(b) stars
(c) earth
(d) sun

Answer

Answer: (c) earth


Question 15.
How will silence benefit the man and nature?
(a) both will be friends
(b) man will know nature better
(c) man will be healthy
(d) man will stop hurting nature and both will heal themselves

Answer

Answer: (d) man will stop hurting nature and both will heal themselves


Question 16.
What is always alive even when everything seems to be dead or still?
(a) mountains
(b) rivers
(c) Sun
(d) Earth and nature are always alive

Answer

Answer: (d) Earth and nature are always alive


Question 17.
What would everyone feel at that exotic moment?
(a) happy
(b) content
(c) dancing
(d) strange blissful oneness

Answer

Answer: (d) strange blissful oneness


Question 18.
Without rush, without engines’ refers to
(a) no noise
(b) no hurry to go to the office
(c) no travelling
(d) no holidaying

Answer

Answer: (a) no noise


Question 19.
What is the sadness in the poem that the poet speaks about ?
(a) violence because of unthoughtful ness of the people
(b) unnecessary movements
(c) speaking aloud
(d) fighting

Answer

Answer: (a) violence because of unthoughtful ness of the people


Question 20.
What will happen if there are no engines and no crowd?
(a) noise will be lessened
(b) no crowd on roads
(c) no traffic rush
(d) it will create a perfect, happy moment

Answer

Answer: (d) it will create a perfect, happy moment


Question 21.
While gathering salt, what will happen to the man if he keep silent for a moment?
(a) he will stop dropping it
(b) he will look at the ground
(c) he will walk carefully
(d) he will think of the harm the salt is doing to his hands

Answer

Answer: (d) he will think of the harm the salt is doing to his hands


Question 22.
The poet wants the entire humanity to
(a) keep talking
(b) keep running
(c) keep laughing
(d) keep still

Answer

Answer: (d) keep still


Question 23.
‘Have no truck with death’ means
(a) will not die of the truck accident
(b) remove poverty and illiteracy
(c) have no association or deal with death
(d) will not drive a truck

Answer

Answer: (c) have no association or deal with death


Question 24.
Why is the poet asking everyone not to speak any language?
(a) to avoid noise
(b) to avoid loud voices
(c) to avoid people
(d) to avoid conflicts and misunderstandings

Answer

Answer: (d) to avoid conflicts and misunderstandings


Question 25.
What does the poet want people to do for one second?
(a) to sing
(b) to close eyes
(c) to stand quietly
(d) to be silent and motionless

Answer

Answer: (d) to be silent and motionless


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support