Friday, 29 January 2021

CBSE Class 12 Biology - MCQ and Online Tests - Unit 10 - Microbes in Human Welfare

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 10 – Microbes in Human Welfare

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 10 – Microbes in Human Welfare

Question 1.
Usnic acid is an antibiotic obtained from :
(a) Fungi
(b) Bacteria
(c) Lichens
(d) Algae

Answer

Answer: (c) Lichens


Question 2.
By anobacteria are useful biofertilizers in the; field of:
(a) Wheat
(b) Maize
(c) Rice
(d) Sugarcane

Answer

Answer: (c) Rice


Question 3.
Bacillus thuringiensis (Bt) strains have been used for designing novel:
(a) Bio-metallurigcal techniques
(b) Bio-mineralization process
(c) Bio-insecticidal plants
(d) Bio-fertilizers

Answer

Answer: (c) Bio-insecticidal plants


Question 4.
Term antibiotic was first used by :
(a) Flemming
(b) Pasteur
(c) Waksman
(d) Lister

Answer

Answer: (c) Waksman


Question 5.
Citric acid is produced by:
(a) Rhizopus
(b) Mucor
(c) Aspergillus
(d) Saccharomyces

Answer

Answer: (a) Rhizopus


Question 6.
Streptomycin is produced by:
(a) By Streptomyces Scoleus
(b) By Streptomyces fradiae
(c) By Streptomyces venezueleae
(d) By Streptomyces griseus

Answer

Answer: (d) By Streptomyces griseus


Question 7.
For retting of jute, the fermenting microbe is:
(a) Methanophilic bacteria
(b) Butyric acid bacteria
(c) Helicobactor pylon
(d) Streptococcus lactin

Answer

Answer: (b) Butyric acid bacteria


Question 8.
Antibiotics are:
(a) Medicines
(b) Toxin
(c) Plants
(d) Syrups

Answer

Answer: (a) Medicines


Question 9.
A free living anaerobic nitrogen fixing bacterium is:
(a) Rhizobium
(b) Streptococcus
(c) Azotobactor
(d) Clostridium

Answer

Answer: (d) Clostridium


Question 10.
Azoila has symbiotic relationship with:
(a) Chlotfila
(b) Anabaena
(c) Nostoc
(d) Tolypothrix

Answer

Answer: (b) Anabaena


Question 11.
In nostoc, enzyme nitrogenase occurs in :
(a) Vegetative cells
(b) Heterocysts
(c) Both (a) and (b)
(d) Only in hormogones

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 12.
A free-living aerobic and non-photosynthetic nitrogen fixing bacterium is:
(a) Anabaena
(b) Clostridium
(c) Azotobactor
(d) Rhizobium

Answer

Answer: (c) Azotobactor


Question 13.
Streptococcus is used in the preparation of:
(a) Wine
(b) Idli
(c) Paneer
(d) Bread

Answer

Answer: (c) Paneer


Question 14.
Nif gene occurs in:
(a) Peiiicillium
(b) Rhizobium
(c) Aspergillus
(d) Streptococcus

Answer

Answer: (b) Rhizobium


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support