Friday, 29 January 2021

CBSE Class 12 Biology - MCQ and Online Tests - Unit 4 - Reproductive Health

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 4 – Reproductive Health

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 4 – Reproductive Health

Question 1.
Central drug Research Institute (CDRI), Lucknow has developed a contraceptive named?
(a) Mala-D
(b) Combined pills
(c) Saheli
(d) Condoms

Answer

Answer: (c) Saheli


Question 2.
Which of these is cause by a retrovirus
(a) Gonorrhoea
(b) AIDS
(c) Trichomoniasis
(d) Syphillis

Answer

Answer: (b) AIDS


Question 3.
Fssay on Population was published by :
(a) Darwin
(b) Lamarck
(c) Malthus
(d) Hugo de vries

Answer

Answer: (c) Malthus


Question 4.
What is correct about the test-tube baby :
(a) Fertilization in female’s genital tract and growth in test tube
(b) Rearing of premature born baby in an incubator
(c) Fertilization outside and gestation inside mother’s womb or uterus
(d) Both fertilization and development are done outside the female genital tract

Answer

Answer: (c) Fertilization outside and gestation inside mother’s womb or uterus


Question 5.
The birth control device not used by women is?
(a) Diaphrame
(b) Oral pill
(c) Nirodh
(d) Copper-T

Answer

Answer: (c) Nirodh


Question 6.
Test-tube baby is a technique where :
(a) Zygote is taken from the oviduct cultured and then implanted
(b) Ovum is taken out, then fertilized and implanted
(c) Sperms and ovum are fused and zygote grown in a test tube)
(d) All the above

Answer

Answer: (b) Ovum is taken out, then fertilized and implanted


Question 7.
Rapid decline in a population due to high mortality rate is called:
(a) Population density
(b) Population crash
(c) Population explosion
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Population crash


Question 8.
Amniocentesis is a process to:
(a) Determine any disease ¡n the heart
(b) Know about diseases of brain
(c) Determine any hereditary disease in the embryo
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Determine any hereditary disease in the embryo


Question 9.
Which among these is not a natural method of birth control?
(a) Coitus intrruptus
(b) Periodic abstinence
(c) Vasectomy
(d) Lactational amenorrhoea

Answer

Answer: (b) Periodic abstinence


Question 10.
A method of both control is:
(a) GIFT
(b) HJF
(c) IVF-T
(d) IUDs

Answer

Answer: (d) IUDs


Question 11.
The pre-natal technique to determine the gem. tic disorders in a foetus in called :
(a) Laprosocopy
(b) Amniocentesis
(c) Abstinence
(d) Coitus interrupts

Answer

Answer: (b) Amniocentesis


Question 12.
Surgical removed of testis of male of control the human population is:
(a) Castration
(b) Tubectomy
(c) Laparoscopy
(d) Vasectomy

Answer

Answer: (a) Castration


Question 13.
Which is related to makes?
(a) Oral pill
(b) Tubectomy
(c) Vasectomy
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Vasectomy


Question 14.
Drug Ru-486 is used as :
(a) Contraceptive
(b) Abortive agent
(c) Amniocentesis
(d) Mutagen

Answer

Answer: (b) Abortive agent


Question 15.
‘Saheli’ a female antifertility pill, is used:
(a) Daily
(b) Weekly
(c) Quarterly
(d) Monthly

Answer

Answer: (a) Daily


Question 16.
In India, first consus was conducted in:
(a) 1851
(b) 1891
(c) 1921
(d) 1951

Answer

Answer: (b) 1891


Question 17.
The most effective method for birth control is:
(a) Abortion
(b) Oral pills
(c) Abstinence
(d) Sterilization

Answer

Answer: (d) Sterilization


Question 18.
Copper-T prevents:
(a) Fertilization
(b) Ovulation
(c) Formation of embryo on the wall of Uterus
(d) Interrupt reproductive duct

Answer

Answer: (b) Ovulation


Question 19.
Progesteron in the contraceptive pill:
(a) Prevents ovulation
(b) Inhibits estrogen
(c) Checks attachment of zygote to endometrium
(d) All the above

Answer

Answer: (a) Prevents ovulation


Question 20.
Lactational Amenorrhoea is related to :
(a) Temporary method of contraception
(b) Absence of menstruation
(c) Permanent method of contraception
(d) ASTD name

Answer

Answer: (a) Temporary method of contraception


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support