Thursday, 28 January 2021

CBSE Class 12 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 5 - Continuity and Differentiability

CBSE Class 12 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Continuity and Differentiability

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Continuity and Differentiability

Question 1.
If f(x) =MCQ Questions for Class 12 Maths Chapter 5 Continuity and Differentiability with Answersis continuous at x = \(\frac{π}{2}\), then
(a) m = 1, n = 0
(b) m = \(\frac{nπ}{2}\) + 1
(c) n = \(\frac{mπ}{2}\)
(d) m = n = \(\frac{π}{2}\)

Answer

Answer: (c) n = \(\frac{mπ}{2}\)


Question 2.
Let f(x) = |sin x| Then
(a) f is everywhere differentiable
(b) f is everywhere continuous but not differentiable at x = nπ, n ∈ Z
(c) f is everywhere continuous but no differentiable at x = (2n + 1) \(\frac{π}{2}\) n ∈ Z
(d) None of these

Answer

Answer: (b) f is everywhere continuous but not differentiable at x = nπ, n ∈ Z


Question 3.
If y = \(\sqrt{sin x+y}\) then \(\frac{dy}{dx}\) is equal to
(a) \(\frac{cosx}{2y-1}\)
(b) \(\frac{cosx}{1-2y}\)
(c) \(\frac{sinx}{1-xy}\)
(d) \(\frac{sinx}{2y-1}\)

Answer

Answer: (a) \(\frac{cosx}{2y-1}\)


Question 4.
If sec (\(\frac{x-y}{x+y}\)) = a then \(\frac{dy}{dx}\) is
(a) –\(\frac{y}{x}\)
(b) \(\frac{x}{y}\)
(c) –\(\frac{x}{y}\)
(d) \(\frac{y}{x}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{y}{x}\)


Question 5.
The derivative of cos-1 (2x² – 1) w.r.t cos-1 x is
(a) 2
(b) \(\frac{-1}{2\sqrt{1-x^2}}\)
(c) \(\frac{2}{x}\)
(d) 1 – x²

Answer

Answer: (a) 2


Question 6.
If x = t², y = t³, then \(\frac{d^2y}{dx^2}\)
(a) \(\frac{3}{2}\)
(b) \(\frac{3}{4t}\)
(c) \(\frac{3}{2t}\)
(d) \(\frac{3}{4t}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{3}{4t}\)


Question 7.
If y = log(\(\frac{1-x^2}{1+x^2}\)), then \(\frac{dy}{dx}\) is equal to
(a) \(\frac{4x^3}{1-x^4}\)
(b) \(\frac{-4x}{1-x^4}\)
(c) \(\frac{1}{4-x^4}\)
(d) \(\frac{-4x^3}{1-x^4}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{-4x}{1-x^4}\)


Question 8.
The value of c in Rolle’s theorem for the function f(x) = x³ – 3x in the interval [o, √3] is
(a) 1
(b) -1
(c) \(\frac{3}{2}\)
(d) \(\frac{1}{3}\)

Answer

Answer: (a) 1


Question 9.
If f (x) = 2x and g (x) = \(\frac{x^2}{2}\) + 1, then’which of the following can be a discontinuous function
(a) f(x) + g(x)
(b) f(x) – g(x)
(c) f(x).g(x)
(d) \(\frac{g(x)}{f(x)}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{g(x)}{f(x)}\)


Question 10.
For the function f(x) = x + \(\frac{1}{x}\), x ∈ [1, 3] the value of c for mean value theorem is
(a) 1
(b) √3
(c) 2
(d) None of these

Answer

Answer: (b) √3


Question 11.
Let function f (x) = MCQ Questions for Class 12 Maths Chapter 5 Continuity and Differentiability with Answers
(a) continuous at x = 1
(b) differentiable at x = 1
(c) continuous at x = -3
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 12.
If x sin (a + y) = sin y, then \(\frac{dy}{dx}\) is equal to
(a) \(\frac{sin^2(a+y)}{sin a}\)
(b) \(\frac{sin a}{sin^2(a+y)}\)
(c) \(\frac{sin(a+y)}{sin a}\)
(d) \(\frac{sin a}{sin(a+y)}\)

Answer

Answer: (a) \(\frac{sin^2(a+y)}{sin a}\)


Question 13.
The set of points where the function f given by f (x) =| 2x – 1| sin x is differentiable is
(a) R
(b) R = {\(\frac{1}{2}\)}
(c) (0, ∞)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) R = {\(\frac{1}{2}\)}


Question 14.
If sec(\(\frac{x^2-2x}{x^2+1}\)) – y then \(\frac{dy}{dx}\) is equal to
(a) \(\frac{y*2}{x^2}\)
(b) \(\frac{2y\sqrt{y^2-1}(x^2+x-1)}{(x^2+1)^2}\)
(c) \(\frac{(x^2+x-1)}{y\sqrt{y^2-1}}\)
(d) \(\frac{x^2-y^2}{x^2+y^2}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{2y\sqrt{y^2-1}(x^2+x-1)}{(x^2+1)^2}\)


Question 15.
If y = tan-1(\(\frac{sinx+cosx}{cox-sinx}\)) then \(\frac{dy}{dx}\) is equal to
(a) \(\frac{1}{2}\)
(b) \(\frac{π}{4}\)
(c) 0
(d) 1

Answer

Answer: (d) 1


Question 16.
The function f(x) = cot x is discontinuous on the set
(a) {x = nπ, n ∈ Z}
(b) {x = 2nπ, n ∈ Z}
(c) {x = (2n + 1) \(\frac{π}{2}\) n ∈ Z}
(d) {x – \(\frac{nπ}{2}\) n ∈ Z}

Answer

Answer: (a) {x = nπ, n ∈ Z}


Question 17.
Differential coefficient of \(\sqrt{sec√x}\) is
(a) \(\frac{1}{4√x}\) = sec √x sin √x
(b) \(\frac{1}{4√x}\) = (sec√x)3/2 sin√x
(c) \(\frac{1}{2}\) √x sec√x sin √x.
(d) \(\frac{1}{2}\)√x (sec√x)3/2 sin√x

Answer

Answer: (b) \(\frac{1}{4√x}\) = (sec√x)3/2 sin√x


Question 18.
If f(x) = \(\frac{\sqrt{4+x}-2}{x}\) x ≠ 0 be continuous at x = 0, then f(o) =
(a) \(\frac{1}{2}\)
(b) \(\frac{1}{4}\)
(c) 2
(d) \(\frac{3}{2}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{1}{4}\)


Question 19.
let f(2) = 4 then f”(2) = 4 then \(_{x→2}^{lim}\) \(\frac{xf(2)-2f(x)}{x-2}\) is given by
(a) 2
(b) -2
(c) -4
(d) 3

Answer

Answer: (c) -4


Question 20.
The function f(x) = \(\frac{4-x^2}{4x-x^3}\) is
(a) discontinuous at only one point at x = 0
(b) discontinuous at exactly two points
(c) discontinuous at exactly three points
(d) None of these

Answer

Answer: (a) discontinuous at only one point at x = 0


Question 21.
It is given that f'(a) exists, then \(_{x→2}^{lim}\) [/latex] \(\frac{xf(a)-af(x)}{(x-a)}\) is equal to
(a) f(a) – af'(a)
(b) f'(a)
(c) -f’(a)
(d) f (a) + af'(a)

Answer

Answer: (a) f(a) – af'(a)


Question 22.
If y = ax² + b, then \(\frac{dy}{dx}\) at x = 2 is equal to ax
(a) 4a
(b) 3a
(c) 2a
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 4a


Question 23.
If x \(\sqrt{1+y}+y\sqrt{1+x}\) = 0, then \(\frac{dy}{dx}\) =
(a) \(\frac{x+1}{x}\)
(b) \(\frac{1}{1+x}\)
(c) \(\frac{-1}{(1+x)^2}\)
(d) \(\frac{x}{1+x}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{-1}{(1+x)^2}\)


Question 24.
Let f be defined on [-5, 5] as
f(x) = {\(_{-x, if x is irrational}^{x, if x is rational}\) Then f(x) is
(a) continuous at every x except x = 0
(b) discontinuous at everyx except x = 0
(c) continuous everywhere
(d) discontinuous everywhere

Answer

Answer: (b) discontinuous at everyx except x = 0


Question 25.
If y = x tan y, then \(\frac{dy}{dx}\) =
(a) \(\frac{tan x}{x-x^2-y^2}\)
(b) \(\frac{y}{x-x^2-y^2}\)
(c) \(\frac{tan y}{y-x}\)
(d) \(\frac{tan x}{x-y^2}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{y}{x-x^2-y^2}\)


Question 26.
If f(x) = \(\sqrt{25-x^2}\), then \(_{x→2}^{lim}\)\(\frac{f(x)-f(1)}{x-1}\) is equal to
(a) \(\frac{1}{24}\)
(b) \(\frac{1}{5}\)
(c) –\(\sqrt{24}\)
(d) \(\frac{1}{\sqrt{24}}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{1}{\sqrt{24}}\)


Question 27.
If y = (1 + x) (1 + x²) (1 + x4) …….. (1 + x2n), then the value of \(\frac{dy}{dx}\) at x = 0 is
(a) 0
(b) -1
(c) 1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 1


Question 28.
If f(x) = \(\frac{5x}{(1-x)^{2/3}}\) + cos² (2x + 1), then f'(0) =
(a) 5 + 2 sin 2
(b) 5 + 2 cos 2
(c) 5 – 2 sin 2
(d) 5 – 2 cos 2

Answer

Answer: (c) 5 – 2 sin 2


Question 29.
If f(x) = \(\sqrt{1+cos^2(x^2)}\), then the value of f’ (\(\frac{√π}{2}\)) is
(a) \(\frac{√π}{6}\)
(b) –\(\frac{√π}{6}\)
(c) \(\frac{1}{√6}\)
(d) \(\frac{π}{√6}\)

Answer

Answer: (b) –\(\frac{√π}{6}\)


Question 30.
If xmyn = (x + y)m+n, then \(\frac{dy}{dx}\) is equal to
(a) \(\frac{x+y}{xy}\)
(b) xy
(c) \(\frac{x}{y}\)
(d) \(\frac{y}{x}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{y}{x}\)


Question 31.
If \(\sqrt{(x+y)}\) + \(\sqrt{(y-x)}\) = a, then \(\frac{dy}{dx}\)
MCQ Questions for Class 12 Maths Chapter 5 Continuity and Differentiability with Answers

Answer

Answer: (a) \(\frac{\sqrt{(x+y)}-\sqrt{(y-x)}}{\sqrt{y-x}+\sqrt{x+y}}\)


Question 32.
The function f(x) = e|x| is
(a) continuous everywhere but not differentiable at x = 0
(b) continuous and differentiable everywhere
(c) not continuous at x = 0
(d) None of these

Answer

Answer: (a) continuous everywhere but not differentiable at x = 0


Question 33.
If f(x) = x² sin\(\frac{1}{x}\), where x ≠ 0, then the value of the function f(x) at x = 0, so that the function is continuous at x = 0 is
(a) 0
(b) -1
(c) 1
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 0


Question 34.
Let f(x)={\(_{1-cos x, for x ≤ 0}^{sin x, for x > 0}\) and g (x) = ex. Then the value of (g o f)’ (0) is
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 0


Question 35.
If ax² + 2hxy + by² = 1, then \(\frac{dy}{dx}\)equals
(a) \(\frac{hx+by}{ax+by}\)
(b) \(\frac{ax+by}{hx+by}\)
(c) \(\frac{ax+hy}{hx+hy}\)
(d) \(\frac{-(ax+hy)}{hx+by}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{-(ax+hy)}{hx+by}\)


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support