Friday, 29 January 2021

CBSE Class 12 Chemistry - MCQ and Online Tests - Unit 13 - Amines

CBSE Class 12 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 13 – Amines

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 13 – Amines

Question 1.
The most convenient method to prepare primary (i Amine) amine containing one carbon atom less is
(a) Gabriel phthalmidie synthesis
(b) Reductive amination of aldehydes
(c) Hofmann bromamide reaction
(d) Reduction of isonitriles

Answer

Answer: (c) Hofmann bromamide reaction


Question 2.
Amides may be converted into amines by a reaction named after
(a) Hofmann Bromide
(b) Claisen
(c) Perkin
(d) Kekule

Answer

Answer: (a) Hofmann Bromide


Question 3.
MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 13 Amines with Answers 5
in the above reaction is
(a) CH3CH2CH2NHCOCH3
(b) CH3CH2CH2NH2
(c) CH3CH2CH2CONHCH3
(d) CH3CH2CH2CONHCOCH3

Answer

Answer: (a) CH3CH2CH2NHCOCH3


Question 4.
Identify the correct pathway to convert propanoic acid to ethylamine. The reagent represented by A, B and C are
MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 13 Amines with Answers 2

Answer

Answer: (b)


Question 5.
When excess of ethyl iodide is treated with ammonia, the product is
(a) ethylamine
(b) diethylamine
(c) triethylamine
(d) tetrathylammonium iodide

Answer

Answer: (d) tetrathylammonium iodide


Question 6.
Reduction of CH3CH2NC with hydrogen in presence of Ni or Pt as catalvst gives
(a) CH3CH2NH2
(b) CH3CH2NHCH3
(c) CH3CH2NHCH2CH3
(d) (CH3)3N

Answer

Answer: (b) CH3CH2NHCH3


Question 7.
Which of the following amides will give ethylamine on reaction with sodium hypobromide?
(a) Butanamide
(b) Propanamide
(c) Acetamide
(d)Benzamide

Answer

Answer: (b) Propanamide


Question 8.
Nitrogen atom of amino group is ………. hybridised.
(a) sp
(b) sp2
(c) sp3
(d) sp3d

Answer

Answer: (c) sp3


Question 9.
Which one of the following reducing agents is likely to be most effective in bringing about the following change?
MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 13 Amines with Answers 3
(a) H2-Ni
(b) NaBH4
(c) LiAlH4 ether
(d) Na-AIcohol

Answer

Answer: (c) LiAlH4 ether


Question 10.
Amine that cannot be prepared by Gabricl-Phthalmidie synthesis is
(a) aniline
(b) benzyl amine
(c) methyl amine
(d) iso-butylamine

Answer

Answer: (a) aniline


Question 11.
Arrange the following compounds in increasing order of basicity:
CH3NH2, (CH3)2 NH, NH3, C6H5NH2
(a) C6H5NH2 < NH3 < (CH3)2NH < CH3NH2
(b) CH3NH2 < (CH3)2NH < NH3 < C6H5NH2
(c) C6H5NH2 <NH3 < CH3NH2<(CH3)2NH
(d) (CH3)2NH < CH3NH2 <NH3 < C6H5NH2

Answer

Answer: (c) C6H5NH2 <NH3 < CH3NH2<(CH3)2NH


Question 12.
Which of the following is used as Hinsberg’s reagent?
(a) C6H5SO2Cl
(b) C6H5SO3H
(c) C6H5NHCH3
(d) C6H5COCH3

Answer

Answer: (a) C6H5SO2Cl


Question 13.
What is the end product in the following sequence of reactions?
MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 13 Amines with Answers 4
(a) Aniline
(b) Phenol
(c) Benzene
(d) Benzenediazxonium chloride

Answer

Answer: (a) Aniline


Question 14.
Secondary amines can be prepared by
(a) reduction of nitro compounds
(b) oxidation of N-substituted amides
(c) reduction of isonitriles
(d) reduction of nitriles

Answer

Answer: (c) reduction of isonitriles


Question 15.
Which of the following amines will give carbylatnine reaction?
(a) (C2H5)3N
(b) (C2H5)2NH
(c) C2H5NH2
(d) C3H7NHC2H35

Answer

Answer: (c) C2H5NH2


Question 16.
Benzoic acid is treated with SOCl2 and the product (X) formed is reacted with ammonia to give (Y). (Y) on reaction with Br2 and KOH gives (Z). (Z) in the reaction is
(a) aniline
(b) chlorobenzene
(c) benzamide
(d) benzoyl chloride

Answer

Answer: (a) aniline


Question 17.
The end product Z of the reaction
MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 13 Amines with Answers 6
(a) propanenitrile
(b) triethylamine
(c) diethylamine
(d) propylamine

Answer

Answer: (a) propanenitrile


Question 18.
Tertiary amines have lowest boiling points amongst isomeric amines because
(a) they have highest molecular mass
(b) they do not form hydrogen bonds
(c) they are more polar in nature
(d) they are most basic in nature

Answer

Answer: (b) they do not form hydrogen bonds


Question 19.
Primary and secondary amines are distinguished by
(a) Br2/ROH
(b) HClO
(c) HNO2
(d) NH3

Answer

Answer: (c) HNO2


Question 20.
Which of the following species are involved in the carbvlamine test?
(i) RNC
(ii) CHCl3
(iii) COCl2
(iv) NaNO2 + HCl
(a) (i) and (iv)
(b) (i) and (ii)
(c) (ii) and (iv)
(d) (ii) and (iii)

Answer

Answer: (b) (i) and (ii)


Question 21.
Which of the following should be most volatile?
I. CH3CH2CH2NH2
II. (CH3)3N
MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 13 Amines with Answers 1
IV. CH3CH2CH3
(a) II
(b) IV
(c) I
(d) III

Answer

Answer: (b) IV


Question 22.
Identify the correct IUPAC name
(a) (CH3CH2)2NCH3 = N-Ethyl-N-methylethanamine
(b) (CH3)3CNH2 = 2-methylpropan-2-amine
(c) CH3NHCH (CH3)2 = N-Methylpropan-2-amine
(d) (CH3)2CHNH2 = 2, 2-Dimethyl-N-propanamine

Answer

Answer: (a) (CH3CH2)2NCH3 = N-Ethyl-N-methylethanamine


Question 23.
Which of the following from isocyanide on reaction with CHCl and KOH?
(a) C6H5NHCH3
(b) CH3C6H4NH2
(c) C6H5NHC4H9.
(d) C6H5N (C2H5)2

Answer

Answer: (b) CH3C6H4NH2


Question 24.
C3H8N cannot represent
(a) 1° ammine
(b) 2° ammine
(c) 3° ammine
(d) quartemary ammonium salt

Answer

Answer: (d) quartemary ammonium salt


Question 25.
Identify ‘Z’ in the sequence?
MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 13 Amines with Answers 7
(a) C6H5CN
(b) C6H5CONH2
(c) C6H5COOH
(d) C6H5CH2NH2

Answer

Answer: (c) C6H5COOH


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support