Friday, 29 January 2021

CBSE Class 12 Biology - MCQ and Online Tests - Unit 1 - Reproduction in Organisms

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Reproduction in Organisms

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

 

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Reproduction in Organisms

Question 1.
Budding is the example of :
(a) Vegetative reproduction
(b) Tissue culture
(c) Sexual production
(d) Dispersal

Answer

Answer: (a) Vegetative reproduction


Question 2.
When the gametes of two different strains fuse each other, then this process of reproduction is :
(a) Sexual reproduction
(b) Asexual, reproduction
(c) Vegetative reproduction
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Sexual reproduction


Question 3.
Earthworm is:
(a) Unisexual
(b) Bisexual
(c) Asexual
(d) Neutral

Answer

Answer: (b) Bisexual


Question 4.
What is hexapioid (on), in which total number, of chromosomes are 42. then number of chromosomes in its any gamete:
(a) 14
(b) 28
(c) 42
(d) 7

Answer

Answer: (d) 7


Question 5.
Vegetative reproduction takes place in Bacteria :
(a) By binary fission
(b) By hybridization
(c) Byfiission
(d) By fission

Answer

Answer: (a) By binary fission


Question 6.
Asexual reproduction in Penicillium fungus usually takes place through?
(a) Budding
(b) Fission
(c) Conidia
(d) Gemmules

Answer

Answer: (c) Conidia


Question 7.
In potato, which structure takes part in vegetative reproduction?
(a) Adventitious root
(b) Apex bud of stem
(c) Germinating eye bud
(d) Arial shoot

Answer

Answer: (c) Germinating eye bud


Question 8.
Vegelative reproduction takes place in Bryophyllum :
(a) By buds
(b) By leaves
(c) By seeds
(d) By roots

Answer

Answer: (b) By leaves


Question 9.
An example of rhizome is
(a) Garlic
(b) Colocassia
(c) Ginger
(d) Onion

Answer

Answer: (c) Ginger


Question 10.
Pollination by Bat is called :
(a) Omithorphily
(b) Entemophily
(c) Cheropterophily
(d) Hydrophily

Answer

Answer: (c) Cheropterophily


Question 11.
Entemophily take place by
(a) By Bird
(b) By Bat
(c) By Wind
(d) By Insect

Answer

Answer: (d) By Insect


Question 12.
Which of the following is viviparous?
(a) Cockroach
(b) Scorpion
(c) Bee
(d) Butterfly

Answer

Answer: (b) Scorpion


Question 13.
Which structure takes part in gametogenesis :
(a) Male gamete)
(b) Female gamete
(c) Both (a) and (b)
(d) Male or female gamete

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 14.
In higher plants, fertilization is :
(a) External
(b) Internal
(c) In water
(d) In air

Answer

Answer: (b) Internal


Question 15.
The organism similar to parent can be obtained by:
(a) Speed
(b) Zygote
(c) Gametes
(d) Binary fission

Answer

Answer: (d) Binary fission


Question 16.
Anemophily takes place by:
(a) By Bird
(b) By Bat
(c) By Snail
(d) By Wind

Answer

Answer: (d) By Wind


Question 17.
The example of bulb is:
(a) Ginger
(b) Doob grass
(c) Onion
(d) Potato

Answer

Answer: (c) Onion


Question 18.
The reproduction takes place by gemma :
(a) In higher plants
(b) In lower animals
(c) In some bryophytes
(d) In mammals

Answer

Answer: (c) In some bryophytes


Question 19.
The term scion is used in relation to :
(a) Embryology
(b) Sexual reproduction
(c) Pollen
(d) Grafting

Answer

Answer: (d) Grafting


Question 20.
In higher plants, meiosis occurs?
(a) During formation of gametes
(b) During fertilization
(c) During embryogenesis
(d) In seeds

Answer

Answer: (a) During formation of gametes


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support