Thursday, 28 January 2021

CBSE Class 10 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 4 - Quadratic Equations

CBSE Class 10 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 4 – Quadratic Equations

Every year CBSE conducts board exams for 10th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 10th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 10 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 10 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 4 – Quadratic Equations

Question 1.
Which of the following is a quadratic equation?
(a) x² + 2x+ 1 = (4 – x)² + 3
(b) -2x² = (5 – x)[2x – \(\frac{2}{5}\)]
(c) (k + 1)x² + \(\frac{3}{2}\) x = 7, where k = -1
(d) x³ – x² = (x – 1)³

Answer

Answer: (d) x³ – x² = (x – 1)³


Question 2.
Which of the following is not a quadratic equation?
(a) 2(x – 1)² = 4x² – 2x + 1
(b) 2x – x² = x² + 5
(c) (√2x + √3)² + x² = 3x² – 5x
(d) (x² + 2x)² = x4 + 3 + 4x³

Answer

Answer: (c) (√2x + √3)² + x² = 3x² – 5x


Question 3.
Which of the following equations has 2 as a root?
(a) x² – 4x + 5 = 0
(b) x² + 3x – 12 = 0
(c) 2x² – 7x + 6 = 0
(d) 3x² – 6x – 2 = 0

Answer

Answer: (c) 2x² – 7x + 6 = 0


Question 4.
If \(\frac{1}{2}\) is a root of the equation x² + kx – \(\frac{5}{4}\) = 0 then the value of k is
(a) 2
(b) -2
(c) \(\frac{1}{4}\)
(d) \(\frac{1}{2}\)

Answer

Answer: (a) 2


Question 5.
Which of the following has the sum of its roots as 3?
(а) 2x² – 3x + 6 = 0
(b) -x² + 3x + 3 = 0
(c) √2x² – \(\frac{3}{√2}\)x + 1 = 0
(d) 3x² – 3x + 3 = 0

Answer

Answer: (b) -x² + 3x + 3 = 0


Question 6.
Values of k for which the quadratic equation 2x² – kx + k = 0 has equal roots is
(a) 0 only
(b) 4
(c) 8 only
(d) 0, 8

Answer

Answer: (d) 0, 8


Question 7.
Which constant must be added and subtracted to solve the quadratic equation 9x² + \(\frac{3}{4}\) x – √2 = 0 by the method of completing the square?
(a) \(\frac{1}{8}\)
(b) \(\frac{1}{64}\)
(c) \(\frac{1}{4}\)
(d) \(\frac{9}{64}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{1}{64}\)


Question 8.
The quadratic equation 2x² – √5x + 1 = 0 has
(a) two distinct real roots
(b) two equal real roots
(c) no real roots
(d) more than 2 real roots

Answer

Answer: (c) no real roots


Question 9.
Which of the following equations has two distinct real roots?
(a) 2x² – 3√2x + \(\frac{9}{4}\) = 0
(b) x² + x – 5 = 0
(c) x² + 3x + 2√2 = 0
(d) 5x² – 3x + 1 = 0

Answer

Answer: (b) x² + x – 5 = 0


Question 10.
Which of the following equations has no real roots?
(a) x² – 4x + 3√2 = 0
(b) x² + 4x – 3√2 = 0
(c) x² – 4x – 3√2 = 0
(d) 3x² + 4√3 +4 = 0

Answer

Answer: (a) x² – 4x + 3√2 = 0


Question 11.
(x² + 1)² – x² = 0 has
(a) four real roots
(b) two real roots
(c) no real roots
(d) one real roots

Answer

Answer: (c) no real roots


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article