Thursday, 28 January 2021

CBSE Class 12 English - MCQ and Online Tests - Vistas - Unit 8 - Memories of Childhood

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Vistas – Unit 8 – Memories of Childhood

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Vistas – Unit 8 – Memories of Childhood

Question 1.
As the bell rang, the whole group of pupils
(a) sat on the floor
(b) drew a chair from under the table
(c) sat on the stools
(d) knelt down on the ground

Answer

Answer: (b) drew a chair from under the table


Question 2.
One day the author was attracted by the sight of
(a) two riders on a horse
(b) a monkey performing tricks
(c) cattle treading out the grain from straw
(d) dogs fighting with cats

Answer

Answer: (c) cattle treading out the grain from straw


Question 3.
Bama’s elder brother was studying at
(a) school
(b) college
(c) university
(d) medical college

Answer

Answer: (c) university


Question 4.
There would always be some kind of entertainment
(a) in the school
(b) in the church
(c) in the bazaar
(d) in the house

Answer

Answer: (c) in the bazaar


Question 5.
She had thought that the man carrying the bag was only
(a) making a game out of carrying the parcel
(b) trying to make her laugh
(c) obeying orders
(d) not touching it because it was hot

Answer

Answer: (a) making a game out of carrying the parcel


Question 6.
Bama used to dawdle along from school because she was
(a) too slow
(b) crippled
(c) distracted by lots of things on the way
(d) unable to wait for the school bus

Answer

Answer: (c) distracted by lots of things on the way


Question 7.
The author was being stared at by people and she felt she
(a) looked pretty
(b) looked terrible
(c) had suffered extreme indignities
(d) looked like a model

Answer

Answer: (c) had suffered extreme indignities


Question 8.
The man was carrying
(a) pakoras
(b) samosas
(c) jalebis
(d) vadai or green banana bhaji

Answer

Answer: (d) vadai or green banana bhaji


Question 9.
We have to submit because they are strong’. These words were said by
(a) Zitkala-Sa
(b) Judewin
(c) Marry-Ann
(d) Christine

Answer

Answer: (b) Judewin


Question 10.
Why did the Landlord’s man ask Bama’s brother on which street did they live?
(a) to know his class
(b) to know his background
(c) to know his work
(d) to know his caste

Answer

Answer: (d) to know his caste


Question 11.
Why did Zitkala hide herself?
(a) to save herself
(b) to save herself from a woman
(c) to save herself from other children
(d) to stop people from cutting her hair

Answer

Answer: (d) to stop people from cutting her hair


Question 12.
While others ate, the author
(a) laughed
(b) watched them
(c) cried
(d) frowned

Answer

Answer: (c) cried


Question 13.
What was common between Bama and Zitkala?
(a) belonged to minority
(b) victims of cultural differences
(c) were struggling because of class
(d) all these

Answer

Answer: (d) all these


Question 14.
Short hair, in the author’s tribe, was worn only by
(a) mourners
(b) old people
(c) young kids
(d) elderly women

Answer

Answer: (a) mourners


Question 15.
Which family did Bama belog to?
(a) A jewish family
(b) a rich family
(c) a poor catholic family
(d) all

Answer

Answer: (c) a poor catholic family


Question 16.
Everyone kept standing except
(a) the teacher
(b) the matron
(c) the caretaker
(d) the author

Answer

Answer: (d) the author


Question 17.
Bama’s brother told her that if she wanted to make progress, she had to
(a) learn to cook
(b) study
(c) learn to stitch and knit
(d) learn to drive

Answer

Answer: (b) study


Question 18.
Rama was a
(a) Bengali writer
(b) a Tamil Dalit
(c) an NRI
(d) a politician

Answer

Answer: (b) a Tamil Dalit


Question 19.
The Indian girls wore
(a) clinging dresses
(b) nightgowns
(c) trousers
(d) skirts

Answer

Answer: (a) clinging dresses


Question 20.
The author Bama felt she already had experienced the humiliation due to
(a) dark skin
(b) short height
(c) poverty
(d) untouchability

Answer

Answer: (d) untouchability


Question 21.
Zitkala was being constantly observed by a woman who had
(a) a pale face
(b) fair complexion
(c) dark complexion
(d) angry look

Answer

Answer: (a) a pale face


Question 22.
Bama was very rebellious and the thought of oppression at the hands of upper castes
(a) infuriated her
(b) provoked her to slap someone
(c) made her abusive
(d) made her want to murder someone

Answer

Answer: (a) infuriated her


Question 23.
The lesson ‘Memories of Childhood’ is
(a) an autobiographical episode
(b) a fable
(c) a legend
(d) a play

Answer

Answer: (a) an autobiographical episode


Question 24.
What was the name of the school where Zitkala studied?
(a) Carlisle Indian school
(b) Carlisle Western school
(c) Carlisle Indonesian school
(d) Carlisle American school

Answer

Answer: (a) Carlisle Indian school


Question 25.
Why did Zitkala feel oppressed in her new establishment?
(a) because of indignities shown to her
(b) because she didn’t like the place
(c) she wanted to be with her mother
(d) none

Answer

Answer: (a) because of indignities shown to her


Question 26.
What was the author’s original name?
(a) Zitkala
(b) Zitkala sa
(c) Zitkala Bama
(d) Gertrude Simmons Bonnin

Answer

Answer: (d) Gertrude Simmons Bonnin


Question 27.
What sort of shows attracted Bama?
(a) shows by jugglers
(b) shows by monkeys
(c) shows by shopkeepers
(d) shows by political people

Answer

Answer: (d) shows by political people


Question 28.
Zitkala-Sa was a victim of
(a) racial prejudice
(b) serious crime
(c) rape
(d) a car accident

Answer

Answer: (a) racial prejudice


Question 29.
What did Judewin tell Zitkala?
(a) A new dress is comming
(b) she will meet her mother
(c) she will go to a new place
(d) her hair would be cut

Answer

Answer: (d) her hair would be cut


Question 30.
Why did Zitkala find Eating by formula a hard trial?
(a) because of her inability to follow the bell taps
(b) because of too many rules
(c) because of restrictions
(d) none

Answer

Answer: (a) because of her inability to follow the bell taps


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article