Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 5 - Introduction to Euclid’s Geometry

CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Introduction to Euclid’s Geometry

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly. 


 

CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Introduction to Euclid’s Geometry

Question 1.
‘Lines are parallel if they do not intersect’ is stated in the form of:
(a) an axiom
(b) a definition
(c) a postulate
(d) a proof

Answer

Answer: (b) a definition


Question 2.
The things which coincide with one another are:
(a) equal
(b) unequal
(c) half of same thing
(d) triple of one another

Answer

Answer: (a) equal


Question 3.
The things which are double of same thing are
(a) equal
(b) halves of same thing
(c) unequal
(d) double of the same thing

Answer

Answer: (a) equal


Question 4.
Which of the following statements is incorrect?
(?) A line segment has definite length.
(b) Three lines are concurrent if and only if they have a common point.
(c) Two lines drawn in a plane always intersect at a point.
(d) One and only one line can be drawn passing through a given point and parallel to a given line.

Answer

Answer: (c) Two lines drawn in a plane always intersect at a point.


Question 5.
Select the wrong statement:
(?) Only one line can pass through a single point.
(b) Only one line can pass through two distinct points.
(c) A terminated line can be produced indefinitely on both the sides.
(d) If two circles are equal, then their radii are equal.

Answer

Answer: (?) Only one line can pass through a single point.


Question 6.
Which one of the following statements is true?
(a) Only one line can pass through a single point.
(b) There are an infinite number lines which pass through two distinct points.
(c) Two distinct lines cannot have more than one point in common.
(d) If two circles are equal, then their radii are not equal.

Answer

Answer: (c) Two distinct lines cannot have more than one point in common.


Question 7.
The number of dimensions, a solid has:
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 0

Answer

Answer: (c) 3


Question 8.
If the point P lies in between M and N and C is mid point of MP, then:
(a) MC + PN = MN
(b) MP + CP – MN
(c) MC + CN = MN
(d) CP + CN = MN

Answer

Answer: (c) MC + CN = MN


Question 9.
In Indus valley civilisation (about 3000 BC), the bricks used for construction work were having dimensions in the ratio
(a) 1 : 3 : 4
(b) 4 : 2 : 1
(c) 4 : 4 : 1
(d) 4 : 3 : 2

Answer

Answer: (b) 4 : 2 : 1


Question 10.
Two planes intersect each other to form a:
(a) plane
(b) point
(c) straight line
(d) angle

Answer

Answer: (c) straight line


Question 11.
Which of the following needs a proof?
(a) theorem
(b) Axiom
(c) Definition
(d) Postulate

Answer

Answer: (a) theorem


Question 12.
The number of lines that can pass through a given point is
(a) two
(b) none
(c) only one
(d) infinitely many

Answer

Answer: (d) infinitely many


Question 13.
Euclid stated that all right angles are equal to each other in the form of:
(a) an axiom
(b) a definition
(c) a postulate
(d) a proof

Answer

Answer: (c) a postulate


Question 14.
The number of line segments determined by three collinear points is:
(a) two
(b) three
(c) only one
(d) four

Answer

Answer: (b) three


Question 15.
Number of dimension(s) a surface has:
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer

Answer: (c) 2


Question 16.
The total number of propositions in the elements are:
(a) 465
(b) 460
(c) 13
(d) 55

Answer

Answer: (a) 465


Question 17.
Euclid stated that things which are equal to the same thing are equal to one another in the form of:
(a) an axiom
(b) a definition
(c) a postulate
(d) a proof

Answer

Answer: (a) an axiom


Question 18.
Given four points such that no three of them are collinear, then the number of lines that can be drawn through them is:
(a) 2 lines
(b) 4 lines
(c) 6 lines
(d) 8 lines

Answer

Answer: (c) 6 lines


Question 19.
Two intersecting lines cannot be parallel to the same line, is stated in the form of:
(a) an axiom
(b) a definition
(c) a postulate
(d) a proof

Answer

Answer: (c) a postulate


Question 20.
How many lines do pass through two distinct points?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (a) 1


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support