Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 13 - Surface Areas and Volumes

CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 13 – Surface Areas and Volumes

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.  


 

CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 13 – Surface Areas and Volumes

Question 1.
In a cylinder, radius is doubled and height is halved, curved surface area will be
(a) halved
(b) doubled
(c) same
(d) four time

Answer

Answer: (c) same


Question 2.
Length of diagonals of a cube of side a cm is
(a) v2a cm
(b) v3a cm
(c) \(\sqrt{3a}\) cm
(d) 1 cm

Answer

Answer: (b) v3a cm


Question 3.
Volume of spherical shell is
(a) \(\frac{2}{3}\) prģ
(b) \(\frac{3}{4}\) prģ
(c) \(\frac{4}{3}\) p(Rģ – rģ)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) \(\frac{4}{3}\) p(Rģ – rģ)


Question 4.
Volume of hollow cylinder
(a) p(Rē – rē)h
(b) pRēh
(c) prēh
(d) prē(h1 – h1)

Answer

Answer: (a) p(Rē – rē)h


Question 5.
The radius of a sphere is 2r, then its volume will be
(a) \(\frac{4}{3}\) prģ
(b) 4prģ
(c) \(\frac{8}{3}\) prģ
(d) \(\frac{32}{3}\) prģ

Answer

Answer: (d) \(\frac{32}{3}\) prģ


Question 6.
A cone is 8.4 cm high and the radius of its base is 2.1 cm. It is melted and recast into a shape. The radius of the sphere is
(a) 4.2 cm
(b) 2.1 cm
(c) 2.4 cm
(d) 1.6 cm

Answer

Answer: (b) 2.1 cm


Question 7.
If the perimeter of one of the faces of a cube is 40 cm, then its volume is:
(a) 6000 cmģ
(b) 1600 cmģ
(c) 1000 cmģ
(d) 600 cmģ

Answer

Answer: (c) 1000 cmģ


Question 8.
The total surface area of a cube is 96 cmē. The volume of the cube is
(a) 8 cmģ
(b) 512 cmģ
(c) 64 cmģ
(d) 27 cmģ

Answer

Answer: (c) 64 cmģ


Question 9.
The radius of a hemispherical balloon increases from 6 cm to 12 cm as air is being pumped into it. The ratios of the surface areas of the balloon in the two cases is
(a) 1 : 4
(b) 1 : 3
(c) 2 : 3
(d) 2 : 1

Answer

Answer: (a) 1 : 4


Question 10.
The length of the longest pole that can be put in a room of dimension (10 m Ũ 10 m Ũ 5 m) is
(a) 15 m
(b) 16 m
(c) 10 m
(d) 12 m

Answer

Answer: (a) 15 m


Question 11.
The lateral surface area of a cube is 256 mģ. The volume of the cube is
(a) 512 mģ
(b) 64 mģ
(c) 216 mģ
(d) 256 mģ

Answer

Answer: (a) 512 mģ


Question 12.
A cuboid having surface areas of 3 adjacent faces as a, b and c has the volume:
(a) 3\(\sqrt{abc}\)
(b) \(\sqrt{abc}\)
(c) abc
(d) (abc)ē

Answer

Answer: (b) \(\sqrt{abc}\)


Question 13.
The radius of a cylinder is doubled and the height remains the same. The ratio between the volumes of the new cylinder and the original cylinder is
(a) 1 : 2
(b) 3 : 1
(c) 4 : 1
(d) 1 : 8

Answer

Answer: (c) 4 : 1


Question 14.
The radii of two cylinders are in the ratio of 2 : 3 and their heights are in the ratio of 5 : 3. The ratio of their volumes is
(a) 10 : 17
(b) 20 : 27
(c) 17 : 27
(d) 20 : 37

Answer

Answer: (b) 20 : 27


Question 15.
The total surface area of a cone whose radius is \(\frac{r}{2}\) and slant height 2l is
(a) 2pr(l + r)
(b) pr(l + \(\frac{r}{4}\))
(c) pr(l + r)
(d) 2prl

Answer

Answer: (b) pr(l + \(\frac{r}{4}\))


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support