Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 1 - Number Systems

CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Number Systems

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Number Systems

Question 1.
If x = \(\frac{v7}{5}\) and \(\frac{5}{x}\) = pv7, then the value of p is
(?) \(\frac{5}{v7}\)
(b) \(\frac{25}{7}\)
(c) \(\frac{7}{25}\)
(d) \(\frac{v7}{5}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{25}{7}\)


Question 2.
Find the value of \(\sqrt[3]{216}\) – \(\sqrt[3]{125}\)
(a) 1
(b) -1
(c) \(\sqrt[3]{91}\)
(d) \(\frac{6}{5}\)

Answer

Answer: (a) 1


Question 3.
When 15\(\sqrt{15}\) is divided by 3v3 find the quotient.
(a) 5v3
(b) 3v5
(c) 5v5
(d) 3v3

Answer

Answer: (c) 5v5


Question 4.
If v3 = 1.732 and v2 = 1.414, find the value of \(\frac{1}{v3-v2}\)
(a) 0.318
(b) 3.146
(c) \(\frac{1}{3.146}\)
(d) \(\sqrt{1.732}\) – \(\sqrt{1.414}\)

Answer

Answer: (b) 3.146


Question 5.
Which of the following numbers is an irrational number?
(a) \(\sqrt{16}\) – 4
(b) (3 – v3) (3 + v3)
(c) v5 + 3
(d) –\(\sqrt{25}\)

Answer

Answer: (c) v5 + 3


Question 6.
The decimal expansion of v2 is
(?) finite decimal
(b) 1.4121
(c) non-terminating recurring
(d) non-terminating non-recurring

Answer

Answer: (d) non-terminating non-recurring


Question 7.
Value of [(81-1/2)-1/4]² is
(a) 3
(b) \(\frac{1}{3}\)
(c) 9
(d) \(\frac{1}{9}\)

Answer

Answer: (a) 3


Question 8.
The value of \(\sqrt[4]{\sqrt[3]{2^{2}}}\) is equal to
(a) 2–\(\frac{1}{6}\)
(b) 2-6
(c) 2\(\frac{1}{6}\)
(d) 26

Answer

Answer: (c) 2\(\frac{1}{6}\)


Question 9.
Find the value of \(\sqrt[3]{\frac{54}{250}}\)
(a) \(\frac{9}{25}\)
(b) \(\frac{3}{5}\)
(c) \(\frac{27}{125}\)
(d) \(\frac{\sqrt[3]2}{5}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{3}{5}\)


Question 10.
(va + vb) (va – vb) is
(a) a + b
(b) a – b
(c) 2va
(d) 2vb

Answer

Answer: (b) a – b


Question 11.
If x1/12 = 491/24 then find the value of x.
(a) 49
(b) 2
(c) 12
(d) 7

Answer

Answer: (d) 7


Question 12.
\(\sqrt{12}\) × v8 is equal to
(a) 2v6
(b) 3v6
(c) 4v6
(d) 6v6

Answer

Answer: (c) 4v6


Question 13.
Find the value of \(\frac{2^0+7^0}{5^0}\)
(a) 2
(b) 0
(c) \(\frac{9}{5}\)
(d) \(\frac{1}{5}\)

Answer

Answer: (a) 2


Question 14.
A rational number lying between v2 and v3 is
(a) \(\frac{v2+v3}{2}\)
(b) v6
(c) 1.6
(d) 1.9

Answer

Answer: (c) 1.6


Question 15.
Find the value of \(\sqrt[4]{64^{-2}}\).
(a) \(\frac{1}{8}\)
(b) \(\frac{1}{2}\)
(c) 8
(d) \(\frac{1}{64}\)

Answer

Answer: (a) \(\frac{1}{8}\)


Question 16.
The rational number between –\(\frac{1}{5}\) and –\(\frac{2}{5}\) is
(a) 4
(b) –\(\frac{1}{4}\)
(c) –\(\frac{3}{10}\)
(d) –\(\frac{7}{25}\)

Answer

Answer: (c) –\(\frac{3}{10}\)


Question 17.
If 8x = \(\frac{64}{2^x}\) then find the value of x.
(a) 4
(b) 2
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) \(\frac{3}{2}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{3}{2}\)


Question 18.
Simplified value of (16)–\(\frac{1}{4}\) × \(\sqrt[4]{16}\) is
(a) 16
(b) 4
(c) 1
(d) 0

Answer

Answer: (c) 1


Question 19.
The simplified value of (81)–\(\frac{1}{4}\) × \(\sqrt[4]{81}\) × (81)0.2 is
(a) 9
(b) 3
(c) 1
(d) 0

Answer

Answer: (a) 9


Question 20.
The sum of 0.\(\bar{3}\) and 0.\(\bar{2}\) is
(?) \(\frac{5}{99}\)
(b) \(\frac{5}{9}\)
(c) \(\frac{5}{10}\)
(d) \(\frac{5}{100}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{5}{9}\)


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support