Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 2 - Polynomials

CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Polynomials

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.  


 

CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Polynomials

Question 1.
Find the coefficient of x² in (3x² – 5) (4 + 4x²).
(a) 12
(b) 5
(c) -8
(d) 8

Answer

Answer: (c) -8


Question 2.
One of the factors of (16y² – 1) + (1 – 4y)²
(a) (4 + a)
(b) (4 – y)
(c) (4y + 1)
(d) 8y

Answer

Answer: (d) 8y


Question 3.
One of the factors of (x³ – 1) – (x – 1) is
(a) x² + 1
(b) x² – 1
(c) x – 1
(d) x + 4

Answer

Answer: (c) x – 1


Question 4.
Find the degree of polynomial v2 .
(a) 2
(b) 0
(c) 1
(d) \(\frac{1}{2}\)

Answer

Answer: (b) 0


Question 5.
Find the value of k if x² + kx + 6 = (x + 2) (x + 3) for all k.
(a) 1
(b) -1
(c) 5
(d) 3

Answer

Answer: (c) 5


Question 6.
If x – 2 is a factor of 5x² – kx – 18, then find the value of k.
(a) -1
(b) 1
(c) 0
(d) 5

Answer

Answer: (b) 1


Question 7.
Find the product of (x – \(\frac{1}{x}\)) (x + \(\frac{1}{x}\)) (x² + \(\frac{1}{x^2}\))
(a) x4 + \(\frac{1}{x^4}\)
(b) x³ + \(\frac{1}{x^3}\) – 2
(c) x4 – \(\frac{1}{x^4}\)
(d) x² + \(\frac{1}{x^2}\) + 2

Answer

Answer: (c) x4 – \(\frac{1}{x^4}\)


Question 8.
Find the value of p for which x + p is a factor of x² + px + 3 – p.
(a) 1
(b) -1
(c) 3
(d) -3

Answer

Answer: (c) 3


Question 9.
For what value of b, is the polynomial x³ – 3x² + bx – 6 divisible by x – 3?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) -3

Answer

Answer: (b) 2


Question 10.
If \(\frac{x}{y}\) + \(\frac{y}{x}\) = -1 (x, y ? 0), then find the value of x³ – y³
(a) 1
(b) -1
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) 0

Answer

Answer: (d) 0


Question 11.
What is remainder when x³ – 2x² + x + 1 is divided by x – 1?
(a) 0
(b) -1
(c) 1
(d) 2

Answer

Answer: (c) 1


Question 12.
When p(x) is divided by ax – b, then the remainder is
(a) p(a + b)
(b) P(\(\frac{-b}{a}\))
(c) p(\(\frac{a}{b}\))
(d) p(\(\frac{b}{a}\))

Answer

Answer: (d) p(\(\frac{b}{a}\))


Question 13.
Zero of the polynomial p(x) = cx + d is
(a) -d
(b) -c
(c) \(\frac{d}{c}\)
(d) –\(\frac{d}{c}\)

Answer

Answer: (d) –\(\frac{d}{c}\)


Question 14.
Find the remainder on dividing 5y³ – 2y² – 7y + 1 by y.
(a) -1
(b) 1
(c) 0
(d) 2

Answer

Answer: (b) 1


Question 15.
If a + b + c = 0, then the value of a³ + b³ + c³
(a) abc
(b) -3abc
(c) 0
(d) 3abc

Answer

Answer: (d) 3abc


Question 16.
If x\(\frac{1}{3}\) + y\(\frac{1}{3}\) + z\(\frac{1}{3}\) = 0, then which one of the expression is correct.
(a) x³ + y³ + z³ = 0
(b) x + y + z = 3x\(\frac{1}{3}\)y\(\frac{1}{3}\)z\(\frac{1}{3}\)
(c) x + y + z = 3xyz
(d) x³ + y³ + z³ = 3xyz

Answer

Answer: (b) x + y + z = 3x\(\frac{1}{3}\)y\(\frac{1}{3}\)z\(\frac{1}{3}\)


Question 17.
If the area of the rectangle is 4x² + 4x – 3, then find its possible dimensions.
(a) 2x – 3, 2x + 1
(b) 2x – 1, 2x + 3
(c) 3x + 1, 2x – 3
(d) 3x – 1, 2x + 3

Answer

Answer: (b) 2x – 1, 2x + 3


Question 18.
Find the value of 525² – 475².
(a) 100
(b) 10000
(c) 50000
(d) 100000

Answer

Answer: (c) 50000


Question 19.
One of the factors of (1 + 3y)² + (9y² – 1) is
(a) 1 – 3y
(b) 3 – y
(c) 3y + 1
(d) y – 3

Answer

Answer: (c) 3y + 1


Question 20.
If x + \(\frac{1}{x}\) = 4, then the value of x² + \(\frac{1}{x^2}\)
(a) 8
(b) 14
(c) 16
(d) 20

Answer

Answer: (b) 14


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support