Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 3 - Coordinate Geometry

CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Coordinate Geometry

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.  


 

CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Coordinate Geometry

Question 1.
Mirror image of the point (9, -8) in y-axis is
(a) (-9, -8)
(b) (9, 8)
(c) (-9, 8)
(d) (-8, 9)

Answer

Answer: (a) (-9, -8)


Question 2.
The coordinates of the point which lies on y-axis at a distance of 4 units in negative direction of y-axis is
(a) (5, 4)
(b) (4, 0)
(c) (0, -4)
(d) (-4, 0)

Answer

Answer: (c) (0, -4)


Question 3.
If the points A(2, 0), B(-6, 0) and C(3, a – 3) lie on the x-axis, then the value of a is
(a) 0
(b) 2
(c) 3
(d) -6

Answer

Answer: (c) 3


Question 4.
Which of the following points lies on the negative side of x axis?
(a) (-4, 0)
(b) (3, 2)
(c) (0, -4)
(d) (5, -7)

Answer

Answer: (a) (-4, 0)


Question 5.
Which is the example of geometrical line?
(a) Blackboard
(b) Sheet of paper
(c) Meeting place of two walls
(d) Tips of sharp pencil.

Answer

Answer: (c) Meeting place of two walls


Question 6.
The Coordinates of point Q are
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 3 Coordinate Geometry with Answers
(a) (3, 3.5)
(b) (3.5, 3)
(c) (-3, 3.5)
(d) (-3, -3.5)

Answer

Answer: (d) (-3, -3.5)


Question 7.
The point M lies in the IV quadrant. The coordinates of point M are
(a) (a, b)
(b) (-a, b)
(c) (a, -b)
(d) (-a, -b)

Answer

Answer: (c) (a, -b)


Question 8.
Write the name of the quadrant in which the point (-3, -5) lies.
(a) First quadrant
(b) Second quadrant
(c) Third quadrant
(d) Fourth quadrant

Answer

Answer: (c) Third quadrant


Question 9.
Abscissa of a point is positive in
(?) I and II quadrants
(b) I and IV quadrants
(c) I quadrants only
(d) II quadrant only.

Answer

Answer: (b) I and IV quadrants


Question 10.
The number of parts the coordinates axes divide the plane is
(a) Two parts
(b) Four parts
(c) Six parts
(d) Eight parts

Answer

Answer: (b) Four parts


Question 11.
Point (0, 4) lies
(a) in I quadrant
(b) on x-axis
(c) on y-axis
(a) in IV quadrant

Answer

Answer: (c) on y-axis


Question 12.
The mirror image of the point (-3, -4) in x-axis is
(a) (-4, -3)
(b) (3, -4)
(c) (3, 4)
(d) (-3, 4)

Answer

Answer: (d) (-3, 4)


Question 13.
The points (-5, 2) and (2, -5) lie in the
(?) same quadrant
(b) II and III quadrant respectively.
(c) II and IV quadrant respectively.
(d) I and IV quadrant respectively.

Answer

Answer: (c) II and IV quadrant respectively.


Question 14.
In which quadrant does the point (-1, 2) lies?
(a) First quadrant
(b) Second quadrant
(c) Third quadrant
(d) Fourth quadrant

Answer

Answer: (b) Second quadrant


Question 15.
Abscissa of a point is negative in
(a) I and II quadrant
(b) I and IV quadrant
(c) II and III quadrant
(d) IV quadrant only

Answer

Answer: (c) II and III quadrant


Question 16.
Abscissa of all the points on y-axis is
(a) 1
(b) any number
(c) 0
(d) -1

Answer

Answer: (c) 0


Question 17.
If (x + 2, 4) = (5, y – 2), then coordinates (x, y) are
(a) (7, 12)
(b) (6, 3)
(c) (3, 6)
(d) (2, 1)

Answer

Answer: (c) (3, 6)


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support