Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 English - MCQ and Online Tests- Poem - Unit 2 - Wind

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 2 – Wind

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly. 


 

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 2 – Wind

Question 1.
What does the poet want the wind to do?
(a) don’t break the shutters of windows
(b) don’t scatter the papers
(c) don’t throw down the books
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above


Question 2.
What does the wind poke fun at?
(a) Weak houses and weak doors.
(b) Weak rafters and weak wood.
(c) Weak hearts and weak bodies.
(d) Any living or non-living thing that is weak and crumbling.

Answer

Answer: (d) Any living or non-living thing that is weak and crumbling.


Question 3.
Select the name of the poet of the poem ‘Wind’.
(a) Robert Frost
(b) Subrarnania Bharati
(c) Coates Kinney
(d) William Wordsworth

Answer

Answer: (b) Subramania Bharati.


Question 4.
What is the effect of the wind on weak fires?
(a) makes them stronger
(b) blow them out
(c) let them burn as before
(d) all the options are correct

Answer

Answer: (b) blow them out


Question 5.
Name the poet of this poem.
(a) Robert Frost.
(b) Subramania Bharati.
(c) W.B. Yeats.
(d) Phoebe Cary.

Answer

Answer: (b) Subramania Bharati.


Question 6.
What sort of houses does the poet ask us to make?
(a) luxury houses
(b) huts
(c) strong houses
(d) weak houses

Answer

Answer: (c) strong houses


Question 7.
Who does the wind make fun of?
(a) the rich
(b) the strong
(c) the weak
(d) none of these

Answer

Answer: (c) the weak


Question 8.
Find a word from the poem for “thrown in different directions”
(a) scatter
(b) thrown
(c) blown
(d) none

Answer

Answer: (a) scatter


Question 9.
Who are affected by the wind?
(a) weak
(b) strong
(c) people
(d) things

Answer

Answer: (a) weak


Question 10.
What should the people do to save their homes?
(a) use good cement
(b) build strong homes and close the doors firmly
(c) consult a good architect
(d) none

Answer

Answer: (b) build strong homes and close the doors firmly


Question 11.
How can we be friends with the wind?
(a) by building strong homes
(b) having strong body
(c) having a strong heart
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 12.
Which figure of speech has been used in the poem?
(a) alliteration
(b) anaphore and metophoric
(c) personification
(d) all

Answer

Answer: (b) anaphore and metophoric


Question 13.
What is the moral of this poem?
(a) be firm and strong and never be defeated by any obstacle
(b) pray to the wind
(c) don’t be weak
(d) request the wind

Answer

Answer: (a) be firm and strong and never be defeated by any obstacle


Question 14.
Wht does the word prosper mean in the poem?
(a) keep going
(b) flourish
(c) keep moving
(d) proper

Answer

Answer: (b) flourish


Question 15.
“He won’t do what you tell him”Who is he in this line?
(a) God
(b) Wind God
(c) wind
(d) all

Answer

Answer: (c) wind


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support