Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 English - MCQ and Online Tests- Prose - Unit 6 - My Childhood

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 6 – My Childhood

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 6 – My Childhood

Question 1.
In which state of India is Rameswaram?
(a) Andhra Pradesh
(b) Kerala
(c) Tamilnadu
(d) Karnatka

Answer

Answer: (c) Tamilnadu


Question 2.
Abdul Kalam became the 11th of India.
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Chief Justice
(d) Army Chief

Answer

Answer: (a) President


Question 3.
Which author’s lines did Abdul’s father quote in the end of the Chapter?
(a) Rabindranath Tagore
(b) Khalil Gibran
(c) Paul Coelho
(d) AzharSamsuddin

Answer

Answer: (b) Khalil Gibran


Question 4.
Abdul’s father believed in
(a) Freedom of thoughts
(b) Communal difference
(c) Cast system
(d) Supernatural power

Answer

Answer: (a) Freedom of thoughts


Question 5.
“Indians will build their own India”- Who said this?
(a) SivasubramaniaIyer
(b) APJ Abdul Kalam
(c) Netaji Subhas Chandra Bose
(d) Mahatma Gandhi

Answer

Answer: (d) Mahatma Gandhi


Question 6.
SivasubramaniaIyer’s aim was to
(a) Humiliate Abdul
(b) To break the social barriers that restricted people to mingle
(c) To fight in the second world war
(d) To become rich

Answer

Answer: (b) To break the social barriers that restricted people to mingle


Question 7.
Wife of Abdul’s science teacher was horrified with the
(a) Communal violence
(b) Idea of Muslim boy invited to dine with them
(c) Terror of second world war
(d) The flood disaster

Answer

Answer: (b) Idea of Muslim boy invited to dine with them


Question 8.
How was the wife of Abdul’s science teacher initially?
(a) Poor
(b) Rich
(c) Conservative
(d) Beautiful

Answer

Answer: (c) Conservative


Question 9.
Who warned the teacher not to spread communal intolerance?
(a) Lakshmana Sastry
(b) Ramanadha Sastry
(c) Ramesh Sastry
(d) The principle of the school

Answer

Answer: (a) Lakshmana Sastry


Question 10.
In which standard, Abdul was, when the new teacher with a conservative mind had come to his class?
(a) 4th standard
(b) 5th standard
(c) 7th standard
(d) 6th standard

Answer

Answer: (b) 5th standard


Question 11.
The name of the marriage site situated in the middle of the pond near to Abdul’s house was
(a) Kalyan Mancha
(b) Rama Tirtha
(c) Tirtha Bharathi
(d) Rama Mandir

Answer

Answer: (b) Rama Tirtha


Question 12.
Which religion did Abdul Kalam belong to?
(a) Muslim
(b) Hindu
(c) Christian
(d) Jewish

Answer

Answer: (a) Muslim


Question 13.
Sivasubramania’s expectations from Abdul Kalam was
(a) That Abdul will become the president
(b) That Abdul will become the Prime Minister
(c) That Abdul will be equal to the highly educated people of big cities
(d) That Abdul will become filthy rich

Answer

Answer: (c) That Abdul will be equal to the highly educated people of big cities


Question 14.
How did Mr. Iyer change his wife’s notion?
(a) by force
(b) by showing her eyes
(c) by lecturing her
(d) by his own example and behavior

Answer

Answer: (d) by his own example and behavior


Question 15.
Whom did Kalam’s father say these wordsKhali Gibran’s words:Your children are not…?
(a) to Kalam
(b) to Samsuddin
(c) to his wife
(d) to Mr. Iyer

Answer

Answer: (c) to his wife


Question 16.
What did Kalam think and say about his parents?
(a) they were tall
(b) handsome
(c) wise
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 17.
What kind of a person was Kalam’s father ?
(a) kind
(b) generous and dynamic
(c) wise
(d) All

Answer

Answer: (d) All


Question 18.
From where has this chapter ‘My Childhood’ been taken?
(a) from childhood memories
(b) from Prof A.P.J Kalam’s book ‘Wings on Fire’
(c) from famous writer Khushwant Singh’s Book
(d) none

Answer

Answer: (b) from Prof A.P.J Kalam’s book ‘Wings on Fire’


Question 19.
Where did Kalam talk about his childhood?
(a) in his autobiography, Wings of Fire
(b) In his first speech
(c) In his research papers
(d) in his office

Answer

Answer: (a) in his autobiography, Wings of Fire


Question 20.
What kind of person was Sivasubramania?
(a) orthodox brahmin
(b) calm and generous
(c) believed in equality and wanted to bring reforms in the society
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 21.
Who influenced Prof. Kalam?
(a) his society people
(b) his friends
(c) his father
(d) none

Answer

Answer: (c) his father


Question 22.
Who was Kalam’s close friend?
(a) Ramanadha Sastry
(b) Samsuddin
(c) his father
(d) none

Answer

Answer: (a) Ramanadha Sastry


Question 23.
Who helped Kalam in getting his first wages?
(a) his neighbourer
(b) his parents
(c) teachers
(d) his cousin Samsuddin

Answer

Answer: (d) his cousin Samsuddin


Question 24.
What did Kalam gain from Wings of Fire?
(a) the great values he imbibed from his parents,teachers and society
(b) his books
(c) his study
(d) none

Answer

Answer: (a) the great values he imbibed from his parents,teachers and society


Question 25.
Who was Samsuddin?
(a) Kalam’s brother
(b) Kalam’s friend
(c) Kalam’s neighbourer
(d) Kalam’s cousin

Answer

Answer: (d) Kalam’s cousin


Question 26.
How much money did Kalam earn after selling seeds?
(a) 2 anna
(b) 3 anna
(c) 1 anna
(d) 4 anna

Answer

Answer: (c) 1 anna


Question 27.
Why did Kalam collect tamarind seeds?
(a) to grow plants
(b) to eat them
(c) to earn good money
(d) none

Answer

Answer: (c) to earn good money


Question 28.
Who gave emotional and material security to Kalam ?
(a) His society people
(b) His friends
(c) His teachers
(d) his parents

Answer

Answer: (d) his parents


Question 29.
What does material security mean in the lesson?
(a) all the basic necessities of life
(b) materialistic possessions
(c) wealth
(d) riches

Answer

Answer: (a) all the basic necessities of life


Question 30.
What can resolve the hindrances in the way of growth?
(a) mutual trust, and ease of communication
(b) Wings of Fire
(c) fighting
(d) all

Answer

Answer: (a) mutual trust, and ease of communication


Question 31.
What is the message of this lesson?
(a) mutual trust,peace and harmony are must for a society to be happy and grow dynamically
(b) live happily
(c) fight for your rights
(d) have fire on your wings

Answer

Answer: (a) mutual trust,peace and harmony are must for a society to be happy and grow dynamically


Question 32.
Name three friends of Kalam.
(a) Ramanadha Sastry
(b) Aravindan
(c) Sivaprakasan
(d) All

Answer

Answer: (d) All


Question 33.
When was Kalam’s ancestral house built?
(a) in 18th century
(b) in 19th century
(c) in the middle of 19th century
(d) all

Answer

Answer: (c) in the middle of 19th century


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support