Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 English - MCQ and Online Tests- Prose - Unit 5 - The Snake and the Mirror

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 5 – The Snake and the Mirror

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly. 


 

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 5 – The Snake and the Mirror

Question 1.
Whom did the doctor want to marry?
(a) A scientist
(b) A teacher
(c) A woman doctor
(d) A singer

Answer

Answer: (c) A woman doctor


Question 2.
The doctor believed in making himself
(a) Thinner
(b) Honest
(c) Hardworking
(d) Handsome

Answer

Answer: (d) Handsome


Question 3.
Why did the doctor have very little things to carry?
(a) Because the storm destroyed most of the things
(b) He was too poor to have many things
(c) The room was too small to keep a lot of things
(d) Some thief had stolen most of the things

Answer

Answer: (d) Some thief had stolen most of the things


Question 4.
What did the doctor do immediately after reaching his friend’s house?
(a) Smeared oil all over his body and took a bath
(b) Drank a glass of water
(c) Took medicines
(d) Narrated the incident of the snake

Answer

Answer: (a) Smeared oil all over his body and took a bath


Question 5.
How did the doctor’s wife actually look like?
(a) Thin
(b) Fat
(c) Short
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Thin


Question 6.
After the snake moved towards the mirror, the doctor was
(a) A stone in a flesh
(b) A man of flesh and blood
(c) A crying man
(d) A paralyzed man

Answer

Answer: (b) A man of flesh and blood


Question 7.
From the doctor’s arm, the snake slithered into his
(a) Leg
(b) Lap
(c) Head
(d) Back

Answer

Answer: (b) Lap


Question 8.
The snake looked at the mirror. Seeing that, the doctor wandered
(a) If the snake was admiring its own beauty
(b) If it’s going to bite him
(c) If it’s going to make a noise
(d) If it’s going to smile

Answer

Answer: (a) If the snake was admiring its own beauty


Question 9.
While sitting wrapped around by a snake, the doctor felt
(a) The presence of God
(b) The presence of the ghost
(c) The presence of rats
(d) The presence of devils

Answer

Answer: (a) The presence of God


Question 10.
The doctor turned to
(a) Stone
(b) Ghost
(c) Snake
(d) Devil

Answer

Answer: (a) Stone


Question 11.
What did the snake to after landing on the doctor’s shoulder?
(a) Coiled around his left arm above the elbow
(b) Coiled around his right arm above the elbow
(c) Coiled around his neck
(d) Coiled around his head

Answer

Answer: (a) Coiled around his left arm above the elbow


Question 12.
Suddenly, the doctor heard a dull sound that resembled
(a) Sound of frogs
(b) Rubber tube falling on the ground
(c) An opening of a box
(d) Hails falling on the roof

Answer

Answer: (b) Rubber tube falling on the ground


Question 13.
While looking at the mirror, the doctor smiled, and he found his smile
(a) Unattractive
(b) Attractive
(c) Wide
(d) Ugly

Answer

Answer: (b) Attractive


Question 14.
The doctor described the snake as the one
(a) Very poisonous
(b) Taken with its own beauty
(c) Thick and ugly
(d) That had bitten the thief

Answer

Answer: (b) Taken with its own beauty


Question 15.
What was the change in doctor’s thoughts?
(a) from a valuable man to a helpless, foolish man
(b) from a poor to rich man
(c) from a frown to smile
(d) from no moustache to moustache

Answer

Answer: (a) from a valuable man to a helpless, foolish man


Question 16.
What kind of a sound did the doctor hear?
(a) music
(b) hissing sound
(c) sound of rats
(d) none

Answer

Answer: (c) sound of rats


Question 17.
What does the word meagre in the lesson mean?
(a) big
(b) huge
(c) very little
(d) small

Answer

Answer: (c) very little


Question 18.
How was the doctor’s life saved?
(a) because of the mirror
(b) because of rats
(c) because of his dirty vest
(d) because of his wife

Answer

Answer: (a) because of the mirror


Question 19.
Why did the doctor smile at himself?
(a) for looking into the mirror
(b) for his smart looks
(c) for his helplessness and foolishness
(d) none

Answer

Answer: (c) for his helplessness and foolishness


Question 20.
What is this story about?
(a) about a frightening incident which is narrated in a humorous manner
(b) about a doctor’s plight
(c) a foolish doctor
(d) about rats

Answer

Answer: (a) about a frightening incident which is narrated in a humorous manner


Question 21.
Which two important decisions did the doctor take?
(a) to shave daily and always smile
(b) not to give medicines
(c) to leave the room
(d) to kill the rats

Answer

Answer: (a) to shave daily and always smile


Question 22.
Why did the doctor decide to always smile?
(a) to attract customers
(b) to attract people
(c) to look more handsome
(d) none

Answer

Answer: (c) to look more handsome


Question 23.
Who told this story to the writer?
(a) His granny
(b) his mother
(c) his father
(d) a homeopath doctor

Answer

Answer: (d) a homeopath doctor


Question 24.
How many times did the doctor hear the sound of rats?
(a) once
(b) twice
(c) thrice
(d) four times

Answer

Answer: (c) thrice


Question 25.
What was the regular traffic referred to?
(a) the sound of vehicles
(b) too many people coming and going
(c) traffic of rats roaming here and there
(d) none

Answer

Answer: (c) traffic of rats roaming here and there


Question 26.
Why did he decide to smile always?
(a) he could hide his inner feelings
(b) because he thought that smiling made him look smart
(c) he could attract people
(d) all

Answer

Answer: (b) because he thought that smiling made him look smart


Question 27.
What was the plight of the doctoe when he noticed a snake around his arm?
(a) like a stone image in the flesh
(b) frightened
(c) screaming
(d) smiling

Answer

Answer: (a) like a stone image in the flesh


Question 28.
What kind of a woman does he want to get married to?
(a) a fat, rich doctor
(b) a beautiful woman
(c) a slim woman
(d) none

Answer

Answer: (a) a fat, rich doctor


Question 29.
What words did the doctor thnk of writing in his imagination?
(a) save
(b) smart
(c) look
(d) O God

Answer

Answer: (d) O God


Question 30.
According to the doctor, the thief had a sense of
(a) Good clothes
(b) Cleanliness
(c) Logic
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Cleanliness


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support