Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 English - MCQ and Online Tests- Prose - Unit 4 - A Truly Beautiful Mind

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 4 – A Truly Beautiful Mind

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 4 – A Truly Beautiful Mind

Question 1.
Where was this job location?
(a) Bern
(b) Munich
(c) Zurich
(d) Ulm

Answer

Answer: (a) Bern


Question 2.
After finishing graduation, Albert worked as a
(a) Mechanical engineer
(b) As a space scientist
(c) As a teaching statement
(d) As a technical expert

Answer

Answer: (c) As a teaching statement


Question 3.
In which subject did Einstein receive Nobel Prize?
(a) Physics
(b) Mathematics
(c) Chemistry
(d) Literature

Answer

Answer: (a) Physics


Question 4.
When did Einstein have his second marriage?
(a) 1919
(b) 1918
(c) 1920
(d) 1921

Answer

Answer: (a) 1919


Question 5.
When did Einstein get married?
(a) 1903
(b) 1905
(c) 1902
(d) 1904

Answer

Answer: (a) 1903


Question 6.
Whom did Albert want to marry right after finishing studies?
(a) Blair
(b) Mileva
(c) Mary
(d) Margie

Answer

Answer: (b) Mileva


Question 7.
When did the famous paper of Einstein “ Special Theory of Relativity” get published?
(a) 1905
(b) 1901
(c) 1900
(d) 1903

Answer

Answer: (a) 1905


Question 8.
Albert’s work on General Theory of Relativity was proclaimed by the newspapers as
(a) A mysterious revolution
(b) A scientific revolution
(c) A musical revolution
(d) A technological revolution

Answer

Answer: (b) A scientific revolution


Question 9.
Einstein’s mother was bothered by the intelligence of
(a) Mileva
(b) Einstein
(c) Elsa
(d) Margie

Answer

Answer: (a) Mileva


Question 10.
Both Einstein and his beloved worked on
(a) Gravity
(b) Laws of Motion
(c) Relativity
(d) Thermal conductance

Answer

Answer: (c) Relativity


Question 11.
Why did she come to Switzerland?
(a) Because she loved Swiss culture
(b) Because she wanted to pursue Mathematics
(c) Because she wanted to settle in Switzerland
(d) Because the University of Zurich provided degrees to women

Answer

Answer: (d) Because the University of Zurich provided degrees to women


Question 12.
Albert found this fellow student to be
(a) Pretty creature
(b) Smart creature
(c) Clever creature
(d) Tall creature

Answer

Answer: (c) Clever creature


Question 13.
What kind of mustache Einstein had as a young man?
(a) Like a walrus
(b) Thick
(c) Bushy
(d) White

Answer

Answer: (a) Like a walrus


Question 14.
How many times did Einstein utter a word when he learnt to speak?
(a) thrice
(b) four times
(c) once
(d) twice

Answer

Answer: (d) twice


Question 15.
What did Albert’s classmates call him?
(a) a genius
(b) dull
(c) Brother Boring
(d) An Ass

Answer

Answer: (c) Brother Boring


Question 16.
What does this lesson A Truly Beautiful mind speak about?
(a) beauty of the mind
(b) beauty of the world
(c) the life of the greatest scientist Einstein and his contributions to the field of science and world politics
(d) none

Answer

Answer: (c) the life of the greatest scientist Einstein and his contributions to the field of science and world politics


Question 17.
When did Einstein secure a job?
(a) 1901
(b) 1903
(c) 1902
(d) 1904

Answer

Answer: (c) 1902


Question 18.
Where was Einstein born?
(a) Bulgaria
(b) German city of Ulm
(c) Georgia
(d) None

Answer

Answer: (b) German city of Ulm


Question 19.
Who has become synonymous with genius?
(a) Einstein’s name
(b) Gandhi’s name
(c) Wright Brothers
(d) All

Answer

Answer: (a) Einstein’s name


Question 20.
At what age did Einstein pass away?
(a) 77
(b) 76
(c) 76
(d) 78

Answer

Answer: (b) 76


Question 21.
Einstein was deeply shaken due to the destruction caused by
(a) World war
(b) Atomic Bomb explosion in Japanese cities
(c) Political turmoil
(d) Terror attacks in America

Answer

Answer: (b) Atomic Bomb explosion in Japanese cities


Question 22.
When did Einstein complete his graduation?
(a) 1912
(b) 1900
(c) 1901
(d) 1978

Answer

Answer: (b) 1900


Question 23.
Why did Mileva Maric come to the University at Zurich?
(a) it was the only university which gave degrees to women
(b) it was a good university
(c) it was near her city
(d) she liked the place

Answer

Answer: (a) it was the only university which gave degrees to women


Question 24.
Where did Einstein go after school?
(a) at a university in Zurich
(b) at a university in Munich
(c) at a university in German
(d) at a university in Switzerland

Answer

Answer: (a) at a university in Zurich


Question 25.
Why did Einstein decide to continue his study in Switzerland?
(a) it ws a good city
(b) it was more liberal than Munich
(c) he liked the place
(d) all

Answer

Answer: (b) it was more liberal than Munich


Question 26.
When did Einstein’s family move to Munich?
(a) when he was 15 months old
(b) when he was 12 months old
(c) when he was 14 months old
(d) When he was 16 months old

Answer

Answer: (a) when he was 15 months old


Question 27.
Where did Einstein score good marks in all the subjects?
(a) at Munich in a school
(b) at German
(c) in a test
(d) none

Answer

Answer: (a) at Munich in a school


Question 28.
What did the school headmaster say about Einstein?
(a) he would be a genius
(b) he is great
(c) he can’t be a success at anything
(d) none

Answer

Answer: (c) he can’t be a success at anything


Question 29.
Why has the author referred to the late speaking age of Einsten?
(a) to show that apparently his growth rate was slower than the children of his age
(b) to show that he was a slow learner
(c) To show his disability
(d) None

Answer

Answer: (a) to show that apparently his growth rate was slower than the children of his age


Question 30.
What is the message of this lesson?
(a) a beautiful mind not only creates beautiful ideas but also to use them for the welfare of the humanity
(b) always think big
(c) be like Einstein
(d) win a Nobel Prize

Answer

Answer: (a) a beautiful mind not only creates beautiful ideas but also to use them for the welfare of the humanity


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support