Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Science - MCQ and Online Tests - Unit 10 - Reaching the Age of Adolescence

CBSE Class 8 Science – MCQ and Online Tests –  Unit 10 – Reaching the Age of Adolescence

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Science – MCQ and Online Tests – Unit 10 – Reaching the Age of Adolescence

Choose the correct option in the following questions:

Question 1.
The human body undergoes several changes during adolescence. These changes mark the onset of
(a) Puberty
(b) Prematurity
(c) Post adolescence
(d) ageing

Answer

Answer: (a) Puberty


Question 2.
Which hormone is secreted by adrenal glands?
(a) Adrenalin
(b) Insulin
(c) Testosterone
(d) Estrogen

Answer

Answer: (a) Adrenalin


Question 3.
Adam’s apple is prominent in
(a) Boys of any age
(b) Adolescent girls
(c) Girls of any age
(d) Adolescent boys

Answer

Answer: (d) Adolescent boys


Question 4.
Testes secrete
(a) thyroxin
(b) estrogen
(c) testosterone
(d) iodine

Answer

Answer: (c) testosterone


Question 5.
Adam’s apple is
(a) enlarged larynx
(b) mammary glands
(c) apple of adam
(d) red apple

Answer

Answer: (a) enlarged larynx


Question 6.
The chemical substances which are secreted from endocrine glands are called
(a) puberty
(b) hormones
(c) estrogen
(d) adolescence

Answer

Answer: (b) hormones


Question 7.
Out of these which one determines the sex of the baby?
(a) Hormones
(b) Chloroplast
(c) Chromosomes
(d) Pituitary gland

Answer

Answer: (c) Chromosomes


Question 8.
What is the stoppage of menstruation called?
(a) Menarche
(b) Menopause
(c) Gametes
(d) Insulin

Answer

Answer: (b) Menopause


Question 9.
Adolescence is the period of
(a) 5 to 10 years
(b) 11 to 19 years
(c) 22 to 28 years
(d) 30 to 40 years

Answer

Answer: (b) 11 to 19 years


Question 10.
When a sperm having X-chromosome fuses with the ovum, the child born will be
(a) male
(b) female
(c) male as well as female twin
(d) it depends on the chance of fusion

Answer

Answer: (b) female


Question 11.
Reproduction age in women starts when their
(a) menstruation starts
(b) breasts start developing
(c) body weight increases
(d) height increases

Answer

Answer: (a) menstruation starts


Question 12.
Which is male gonads?
(a) Hair
(b) Chest
(c) Moustache
(d) Testis

Answer

Answer: (d) Testis


Question 13.
The beginning of menstruation at puberty is called
(a) ovulation
(b) menstruation
(c) menarche
(d) menopause

Answer

Answer: (c) menarche


Question 14.
In males, the sex chromosome consists
(a) one X and one Y
(b) both X and X
(c) both Y and Y
(d) one M and one X

Answer

Answer: (a) one X and one Y


Question 15.
Production of thyroxin requires
(a) sodium
(b) magnesium
(c) iodine
(d) bromine

Answer

Answer: (c) iodine


Question 16.
The period of life, when the body undergoes changes, leading to reproductive maturity, is called
(a) childhood
(b) adolescence
(c) Grown up
(d) Old age

Answer

Answer: (b) adolescence


Question 17.
When a sperm containing Y chromosome fertilizes an egg with X chromosome, the zygote develops into a _____ child
(a) Female
(b) Either a male or female
(c) Male
(d) No child

Answer

Answer: (c) Male


Question 18.
The change from larvae to adult is called
(a) Metabolism
(b) Metamorphosis
(c) Metastasis
(d) Morphology

Answer

Answer: (b) Metamorphosis


Question 19.
Larynx is also called
(a) Voice box
(b) Sound box
(c) Black box
(d) All of the above

Answer

Answer: (a) Voice box


Question 20.
Acne and pimples on the face is due to secretion of
(a) bile from liver
(b) Oil glands during puberty
(c) Enzymes in the digestive tract
(d) Tear from tear glands

Answer

Answer: (b) Oil glands during puberty


Question 21.
Testosterone is a hormone found in human ___
(a) Children
(b) males and females
(c) Females only
(d) Males only

Answer

Answer: (d) Males only


Question 22.
The first menstrual flow is called
(a) Menstruation
(b) Mensuration
(c) Menarche
(d) Menopause

Answer

Answer: (c) Menarche


Question 23.
Menopause occurs at the age of
(a) 10-12 years in boys
(b) 45-50 years in men
(c) 10-12 years in girls
(d) 45-50 years in women

Answer

Answer: (d) 45-50 years in women


Question 24.
How many pairs of Chromosomes are found in nuclei of their cells?
(a) 22 pairs
(b) 23 pairs
(c) 24 pairs
(d) 25 pairs

Answer

Answer: (b) 23 pairs


Question 25.
Children gain height during
(a) adolescence
(b) endocrine
(c) balanced food
(d) menarche

Answer

Answer: (a) adolescence


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support