Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Science - MCQ and Online Tests - Unit 9 - Reproduction in Animals

CBSE Class 8 Science – MCQ and Online Tests –  Unit 9 – Reproduction in Animals

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Science – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Reproduction in Animals

Choose the correct option.

Question 1.
Which of the following shows external fertilisation?
(a) Frog
(b) Human being
(c) Cow
(d) Hen

Answer

Answer: (a) Frog


Question 2.
In the list of animals given below, hen is the odd one out.
‘human being, cow, dog, hen’
The reason for this is
(a) it undergoes internal fertilisation
(b) it is oviparous
(c) it is viviparous
(d) it undergoes external fertilisation

Answer

Answer: (b) it is oviparous


Question 3.
Which one of the following is not a part of female reproductive organs?
(a) Uterus
(b) Ovary
(c) Oviduct
(d) Penis

Answer

Answer: (d) Penis


Question 4.
In Hydra, the mode of reproduction is
(a) asexual
(b) sexual
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 5.
The animals that produce new young ones are called
(a) viviparous
(b) oviparous
(c) both
(d) none of these

Answer

Answer: (a) viviparous


Question 6.
The male gamete or sperm consists of
(a) three parts
(b) two parts
(c) four parts
(d) none of these

Answer

Answer: (a) three parts


Question 7.
Ovum or eggs are formed in
(a) ovary
(b) testes
(c) penis
(d) ovident

Answer

Answer: (a) ovary


Question 8.
Internal fertilisation takes place
(a) inside male body
(b) inside female body
(c) outside female body
(d) outside male body

Answer

Answer: (b) inside female body


Question 9.
In humans, the development of fertilised egg takes place in the
(a) ovary
(b) oviduct
(c) testis
(d) uterus

Answer

Answer: (d) uterus


Question 10.
The cell formed after fertilisation is called
(a) embryo
(b) foetus
(c) zygote
(d) egg

Answer

Answer: (c) zygote


Question 11.
The fusion of sperm and ova usually occur in the
(a) ovary
(b) uterus
(c) testes
(d) oviduct

Answer

Answer: (d) oviduct


Question 12.
Sets of reproductive terms are given below. Choose the set that has an incorrect combination.
(a) Sperm, testis, sperm duct, penis
(b) Menstruation, egg, oviduct, uterus
(c) Sperm, oviduct, egg, uterus
(d) Ovulation, egg, oviduct, uterus

Answer

Answer: (c) Sperm, oviduct, egg, uterus


Question 13.
The female gamete is called
(a) ova
(b) sperm
(c) zygote
(d) uterus

Answer

Answer: (a) ova


Question 14.
The male gamete is called
(a) sperm
(b) ova
(c) embryo
(d) zygote

Answer

Answer: (a) sperm


Question 15.
The number of modes by which animals reproduce are
(a) two
(b) three
(c) four
(d) none of these

Answer

Answer: (a) two


Question 16.
Binary fission is observed in
(a) Hydra
(b) yeast
(c) Amoeba
(d) human being

Answer

Answer: (c) Amoeba


Question 17.
Animals exhibiting external fertilisation produce a large number of gametes. Pick the appropriate reason from the following
(a) The animals are small in size and want to produce more offsprings.
(b) Food is available in plenty in water.
(c) To ensure better chance of fertilisation.
(d) Water promotes production of large number of gametes.

Answer

Answer: (c) To ensure better chance of fertilisation.


Question 18.
Which is not a viviparous animal?
(a) Human being
(b) Cow
(c) Dog
(d) Butterfly

Answer

Answer: (d) Butterfly


Question 19.
Budding occurs in
(a) Amoeba
(b) dog
(c) Paramecium
(d) yeast

Answer

Answer: (d) yeast


Question 20.
Asexual reproduction is observed in
(a) cow
(b) buffalo
(c) sponge
(d) hen

Answer

Answer: (c) sponge


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support