Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Science - MCQ and Online Tests - Unit 11 - Force and Pressure

CBSE Class 8 Science – MCQ and Online Tests –  Unit 11 – Force and Pressure

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Science – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Force and Pressure

Choose the correct option in the following questions:

Question 1.
During dry weather, while combing hair, sometimes we experience hair flying apart. The force respon毗ible for this is
(a) force of gravity
(b) force of friction
(c) electrostatic force
(d) magnetic force

Answer

Answer: (c) electrostatic force


Question 2.
A spring balance is used for measuring
(a) mass
(b) weight
(c) pressure
(d) speed

Answer

Answer: (b) weight


Question 3.
A container is filled with water as shown in the given figure. Which of the following statements is correct about pressure of water?
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure with Answers
(a) Pressure at A > Pressure at B > Pressure at C
(b) Pressure at A = Pressure at B = Pressure at C
(c) Pressure at A < Pressure at B > Pressure at C
(d) Pressure at A < Pressure at B < Pressure at C

Answer

Answer: (d) Pressure at A < Pressure at B < Pressure at C


Question 4.
An example of a non- contact force is
(a) Force exerted by us to lift a bucket
(b) Push a stationary car
(c) Force exerted by magnet
(d) Hit a cricket ball for a 6 run

Answer

Answer: (c) Force exerted by magnet


Question 5.
A ___________ exerted by an object on another is a force.
(a) Push or pull
(b) Contact or non-contact force
(c) Pressure
(d) Magnitude

Answer

Answer: (a) Push or pull


Question 6.
The force exerted by the earth to pull the object towards itself is called
(a) electrostatic force
(b) gravitational force
(c) muscular force
(d) contact force

Answer

Answer: (b) gravitational force


Question 7.
Muscular force is also called ___________ force.
(a) non-contact
(b) contact
(c) gravitational
(d) magnetic

Answer

Answer: (b) contact


Question 8.
The force exerted by a charged body on another char
(a) gravitational force
(b) electrostatic force
(c) non-contact force
(d) contact force

Answer

Answer: (b) electrostatic force


Question 9.
Force changes the
(a) motion of body
(b) speed of body
(c) shape of body
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 10.
The force exerted by our muscle is called
(a) electrostatic force
(b) muscular force
(c) gravitational force
(d) non-contact force

Answer

Answer: (b) muscular force


Question 11.
1 kilogram weight is equal to
(a) 98 N
(b) 9.8 N
(c) 0.98 N
(d) 0.098 N

Answer

Answer: (b) 9.8 N


Question 12.
Two boys A and B are applying force on a block. If the block moves towards the boy A, which one of the following statements is correct?
(a) Magnitude of force applied by A is greater than that of B.
(b) Magnitude of force applied by A is smaller than that of B.
(c) Net force on the block is towards B.
(d) Magnitude of force applied by A is equal to that of B.

Answer

Answer: (b) Magnitude of force applied by A is smaller than that of B.


Question 13.
The pressure which is exerted by air around us is known as
(a) force
(b) atmospheric pressure
(c) muscular force
(d) friction

Answer

Answer: (b) atmospheric pressure


Question 14.
Force acting on per unit area is called
(a) non-contact forces
(b) contact forces
(c) force
(d) pressure

Answer

Answer: (d) pressure


Question 15.
Leaves fall down on the ground due to
(a) electrostatic force
(b) magnetic force
(c) gravitational force
(d) muscular force

Answer

Answer: (c) gravitational force


Question 16.
State of motion is described by
(a) Position of rest
(b) Position of motion
(c) Both by the state of rest or motion
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both by the state of rest or motion


Question 17.
When the hammer strikes the gong of an electric bell, which of the following force is responsible for the movement of hammer?
(a) Gravitational force alone
(b) Magnetic force alone
(c) Electrostatic force alone
(d) Frictional force alone

Answer

Answer: (c) Electrostatic force alone


Question 18.
Two objects repel each other. This repulsion could be due to
(a) frictional force only
(b) electrostatic force only
(c) magnetic force only
(d) either a magnetic or an electrostatic force

Answer

Answer: (d) either a magnetic or an electrostatic force


Question 19.
Pressure =
(a) Area / force on which it acts
(b) force / area on which it acts
(c) Volume / force on which it acts
(d) Force / volume on which it acts

Answer

Answer: (b) force / area on which it acts


Question 20.
Gravity is
(a) Repulsive
(b) Attraction + Repulsive force
(c) Attractive force
(d) Not a force

Answer

Answer: (c) Attractive force


Question 21.
Which one of the following forces is a contact force?
(a) Force of gravity
(b) Magnetic force
(c) Force of friction
(d) Electrostatic force

Answer

Answer: (c) Force of friction


Question 22.
A brick is kept in three different ways on a table as shown in given figure. The pressure exerted by the brick on the table will be
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure with Answers
(a) maximum in position A
(b) maximum in position C
(c) maximum in position B
(d) equal in all cases

Answer

Answer: (a) maximum in position A


Question 23.
A push or pull on an object is called
(a) Pressure
(b) Push-pull
(c) Force
(d) All of the above

Answer

Answer: (c) Force


Question 24.
If two forces act in the opposite directions on an object, the net force acting on it is the
(a) Sum of the two forces
(b) difference between the two forces
(c) Multiplication of the two forces
(d) Division of the two forces

Answer

Answer: (b) difference between the two forces


Question 25.
Which of the following is proper example(s) to explain that force on an object may change its shape
(a) A ball of dough rolled into chapati
(b) Pressing a rubber ball kept on table
(c) Making model using clay
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 26.
A ball rolling on the ground slows down and finally stops. This is because of
(a) Force
(b) Less force applied
(c) Friction
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Friction


Question 27.
Force of friction always acts on moving objects and its direction shall be ____
(a) On any direction
(b) Along the direction of motion
(c) Perpendicular to the direction of motion
(d) Opposite to the direction of motion

Answer

Answer: (c) Perpendicular to the direction of motion


Question 28.
If In a tug-o-war, when two teams are pulling a rope, and the rope does not move towards any team, it implies that
(a) Equal force is being applied in the same direction
(b) Equal Force is being applied in opposite direction
(c) No force is applied in any direction
(d) Cannot be explained

Answer

Answer: (b) Equal Force is being applied in opposite direction


Question 29.
When two forces act in opposite directions, then net force acting is the
(a) sum of two forces
(b) difference between two forces
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (b) difference between two forces


Question 30.
The strength of force is expressed by its
(a) weight
(b) mass
(c) magnitude
(d) longitudinal force

Answer

Answer: (c) magnitude


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support