Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Science - MCQ and Online Tests - Unit 1 - Crop Production and Management

CBSE Class 8 Science – MCQ and Online Tests –  Unit 1 – Crop Production and Management

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Science – MCQ and Online Tests –  Unit 1 – Crop Production and Management

Choose the correct option in the following questions:

Question 1.
BHC (Benzene hexachloride) is a
(a) weedicide
(b) fertiliser
(c) fungicide
(d) pesticides

Answer

Answer: (d) pesticides


Question 2.
The chemical substances rich in nutrients are called
(a) fertiliser
(b) weedicide
(c) pesticides
(d) herbicides

Answer

Answer: (a) fertiliser


Question 3.
Seed drill is used for
(a) harvesting
(b) cleaning the seed
(c) sowing
(d) weeding

Answer

Answer: (c) sowing


Question 4.
Rabi crop is harvested in
(a) January
(b) March
(c) October
(d) September

Answer

Answer: (b) March


Question 5.
Maize grow well during
(a) June
(b) January
(c) April
(d) September

Answer

Answer: (a) June


Question 6.
The agricultural instrument used for removal of weed is
(a) sickle
(b) khurpi
(c) seed drill
(d) plough

Answer

Answer: (b) khurpi


Question 7.
Transplantation of seedling is done in
(a) coffee
(b) cocoa
(c) rice
(d) mango

Answer

Answer: (c) rice


Question 8.
Compost is a
(a) manure
(b) fertiliser
(c) pesticide
(d) weedicide

Answer

Answer: (a) manure


Question 9.
Which simple tool is used to remove weeds?
(a) Sickle
(b) Plough
(c) Hoe
(d) Seed drill

Answer

Answer: (c) Hoe


Question 10.
Which instrument is used for spraying weedicides?
(a) Sprayer
(b) Cultivator
(c) Plough
(d) Combine

Answer

Answer: (a) Sprayer


Question 11.
The process of loosening of the soil is called
(a) tilling
(b) harvesting
(c) spraying
(d) weeding

Answer

Answer: (a) tilling


Question 12.
Which is pesticides?
(a) 2, 4-dichlorophenoxyacetic acid
(b) Malathion
(c) Metolachlor
(d) Chloroform

Answer

Answer: (b) Malathion


Question 13.
The soil matter formed by decayed organic matter is called
(a) pesticide
(b) fertiliser
(c) humus
(d) biocide

Answer

Answer: (c) humus


Question 14.
Supply of water to crops at appropriate intervals is called
(a) cultivation
(b) irrigation
(c) harvesting
(d) sowing

Answer

Answer: (b) irrigation


Question 15.
The process of separation of grain from the chaff after harvesting is known as
(a) tilling
(b) threshing
(c) spraying
(d) weeding

Answer

Answer: (b) threshing


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support