Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Science - MCQ and Online Tests - Unit 2 - Microorganisms: Friend and Foe

CBSE Class 8 Science – MCQ and Online Tests –  Unit 2 – Microorganisms: Friend and Foe

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Science – MCQ and Online Tests –  Unit 2 – Microorganisms: Friend and Foe

Choose the correct option in the following questions:

Question 1.
The disease caused by protozoa is
(a) tuberculosis
(b) polio
(c) typhoid
(d) malaria

Answer

Answer: (d) malaria


Question 2.
Which bacteria helps in settling of curd?
(a) Rhizobium
(b) Lactobacillus
(c) Vibriocholarae
(d) Bacillus

Answer

Answer: (b) Lactobacillus


Question 3.
Which cannot fix atmospheric nitrogen in the soil?
(a) Rhizobium
(b) Clostridium
(c) Azotobacter
(d) Penicillin

Answer

Answer: (d) Penicillin


Question 4.
What helps in the rise of bread or dosa dough?
(a) Heat
(b) Grinding
(c) Growth of yeast cells
(d) Low pressure

Answer

Answer: (c) Growth of yeast cells


Question 5.
The status of algae in the aquatic food chain is
(a) consumers
(b) producers
(c) host
(d) small in size

Answer

Answer: (b) producers


Question 6.
The rod shaped bacteria are called
(a) Bacillus
(b) Coccus
(c) Vibrio
(d) Spirillum

Answer

Answer: (a) Bacillus


Question 7.
Bacteria present in root nodules of pea
(a) Coli
(b) Plasmodium
(c) Rhizobium
(d) Penicillin

Answer

Answer: (c) Rhizobium


Question 8.
The microorganism which contains chlorophyll
(a) Virus
(b) Fungus
(c) Algae
(d) All

Answer

Answer: (c) Algae


Question 9.
Which of the following is not used as food preservatives?
(a) Salt
(b) Sugar
(c) Vinegar
(d) Methane

Answer

Answer: (d) Methane


Question 10.
The process by which amount of nitrogen remains the same in the atmosphere is known as
(a) fermentation
(b) carbon cycle
(c) nitrogen cycle
(d) photosynthesis

Answer

Answer: (c) nitrogen cycle


Question 11.
The disease caused by fungi is
(a) measles
(b) chicken pox
(c) polio
(d) ringworm

Answer

Answer: (d) ringworm


Question 12.
Which microorganism causes AIDS?
(a) A protozoa
(b) A bacteria
(c) A virus
(d) An algae

Answer

Answer: (c) A virus


Question 13.
Alcohol is produced with the help of
(a) sodium chloride
(b) yeast
(c) nitrogen
(d) carbon dioxide

Answer

Answer: (b) yeast


Question 14.
Which of the following drug is an antipyretic?
(a) Insulin
(b) Alcohol
(c) Streptomycin
(d) Paracetamol

Answer

Answer: (d) Paracetamol


Question 15.
Which of the following disease is spread due to bacteria?
(a) Tuberculosis
(b) Measles
(c) Chicken pox
(d) Polio

Answer

Answer: (a) Tuberculosis


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support