**CBSE Class 8 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 15 – Introduction to Graphs**

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

**CBSE Class 8 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 15 – Introduction to Graphs**

Observe the following bar graph and answer the related questions:

Question 1.

What is the sum of the expenditures (in thousands of rupees) on travelling allowance and rent ?

(a) 100

(b) 200

(c) 300

(d) 400.

## Answer

Answer: (b) 200

Hint:

100 + 100 = 200

Question 2.

On which head/heads, is the expenditure minimum ?

(a) Travelling allowance/rent

(b) Appliances

(c) Salary of employees

(d) Others.

## Answer

Answer: (a) Travelling allowance/rent

Hint:

The length of the bar corresponding to the head travelling allowance/rent is minimum.

Question 3.

On which two heads, is the expenditure same ?

(a) Salary of employees and others

(b) Travelling allowance and rent

(c) Appliances and rent

(d) Appliances and others.

## Answer

Answer: (b) Travelling allowance and rent

Hint:

The lengths of the bars corresponding to the heads travelling allowance and rent are the same.

Question 4.

What is the difference of expenditures (in thousands of rupees) on salary of employees and rent ?

(a) 100

(b) 200

(c) 300

(d) 400.

## Answer

Answer: (c) 300

Hint:

400 – 100 = 300

Question 5.

On which head, is the expenditure maximum ?

(a) Travelling allowance

(b) Rent

(c) Appliances

(d) Salary of employees.

## Answer

Answer: (d) Salary of employees.

Hint:

The length of the bar corresponding to the head ‘salary of employees’ is maximum.

Observe the following circle-graph and answer the related questions:

Question 1.

What is the sum of the expenditures on food and education if the budget of the family is Rs 10800 ?

(a) Rs 5000

(b) Rs 8000

(c) Rs 5400

(d) Rs 6000.

## Answer

Answer: (c) Rs 5400

Hint:

150 + 30 = 180

\(\frac{180}{360}\) × 10800 = 5400

Question 2.

On which head is the expenditure minimum ?

(a) Education

(b) House rent

(c) Food

(d) Clothes.

## Answer

Answer: (a) Education

Hint:

The central angle is minimum for education.

Question 3.

If the budget of the family is Rs 10800, what is the saving ?

(a) Rs 1050

(b) Rs 1000

(c) Rs 950

(d) Rs 1200.

## Answer

Answer: (a) Rs 1050

Hint:

Saving = \(\frac{35}{360}\) × 10800 = 1050.

Question 4.

On which head is the expenditure maximum ?

(a) Food

(b) Clothes

(c) House rent

(d) Education.

## Answer

Answer: (a) Food

Hint:

The central angle is maximum for food.

Question 5.

What is the difference of expenditures on clothes and education if the budget of the family is Rs 10800 ?

(a) Rs 1200

(b) Rs 1000

(c) Rs 800

(d) Rs 1500.

## Answer

Answer: (a) Rs 1200

Hint:

70 – 30 = 40

\(\frac{40}{360}\) × 10800 = 1200.

Observe the following histogram and answer the related questions:

Question 1.

The sum of the number of students in the class intervals 10-15 and 20-25 is

(a) 800

(b) 900

(c) 600

(d) 400.

## Answer

Answer: (a) 800

Hint:

10-15 ? 300

20-25 ? 500

300 + 500 = 800.

Question 2.

In which class interval, are the minimum number of students ?

(a) 0-5

(b) 5-10

(c) 10-15

(d) 15-20.

## Answer

Answer: (a) 0-5

Hint:

The length of the rectangle on 0 – 5 is maximum.

Question 3.

In which class intervals, is the number of students 200 ?

(a) 5-10

(b) 0-5

(c) 20-25

(d) 15-20.

## Answer

Answer: (a) 5-10

Hint:

5-10 ? 200

Question 4.

In which class interval, are the maximum number of students ?

(a) 0-5

(b) 5-10

(c) 20-25

(d) 15-20.

## Answer

Answer: (c) 20-25

Hint:

The length of the rectangle on 20 – 25 is maximum.

Question 5.

The difference in the number of students of class intervals 0-5 and 5-10 is

(a) 100

(b) 200

(c) 300

(d) 400.

## Answer

Answer: (a) 100

Hint:

0-5 ? 100

5-10 ? 200

200-100 = 100

Observe the following temperature time graph and answer the related questions:

Question 1.

What is the fall in temperature from 13 hours to 21 hours ?

(a) 2°F

(b) 3°F

(c) 4°F

(d) 6°F

## Answer

Answer: (d) 6°F

Hint:

104 – 98 = 6

Question 2.

At what time(s) is the temperature minimum ?

(a) 7 hours and 21 hours

(b) 9 hours

(c) 11 hours

(d) 13 hours.

## Answer

Answer: (a) 7 hours and 21 hours

Hint:

7, 21 ? 98°F

Question 3.

103°F temperature is at time

(a) 11 hours

(b) 13 hours

(c) 15 hours

(d) 21 hours.

## Answer

Answer: (a) 11 hours

Hint:

103°F ? 11 hours

Question 4.

What is the difference of temperatures at 7 hours and 21 hours ?

(a) 0°F

(b) 1°F

(c) 2°F

(d) 3°F.

## Answer

Answer: (a) 0°F

Hint:

98-98 = 0

Question 5.

What is the rise in temperature from 11 hours to 13 hours ?

(a) 1°F

(b) 2°F

(c) 4°F

(d) 3°F.

## Answer

Answer: (a) 1°F

Hint:

104 – 103 = 1

Question 6.

The coordinates of the origin are

(a ) (0, 0)

(b) (1, 0)

(c) (0, 1)

(d) (1, 1).

## Answer

Answer: (a ) (0, 0)

Hint:

0 ? (0, 0)

Question 7.

What are the coordinates of a point whose x-coordinate is 3 and y-coordinate is 4?

(a) (3, 3)

(b) (3, 4)

(c) (4, 3)

(d) (4, 3).

## Answer

Answer: (b) (3, 4)

Question 8.

What are the coordinates of a point whose x-coordinate is 1 and y-coordinate isO?

(a) (1, 0)

(b) (0, 0)

(c) (0, 1)

(d) (1, 1).

## Answer

Answer: (a) (1, 0)

Question 9.

What are the coordinates of a point whose x-coordinate is 0 and y-coordinate is 1?

(a) (0, 1)

(b) (0, 0)

(c) (1, o)

(d) (1, 1).

## Answer

Answer: (a) (0, 1)

Observe the following velocity-time graph and answer the related questions:

Question 1.

At what time is the velocity minimum ?

(a) 8

(b) 9

(c) 10

(d) 11.

## Answer

Answer: (d) 11

Hint:

11 ? 20

Question 2.

At what times are the velocities equal ?

(a) 8 and 12

(b) 9 and 11

(c) 7 and 12

(d) 11 and 13.

## Answer

Answer: (a) 8 and 12

Hint:

8 ? 80

12 ? 80

Question 3.

What is the fall in velocity from 7 to 11 ?

(a) 80 km/hour

(b) 90 km/hour

(c) 100 km/hour

(d) 20 km/hour.

## Answer

Answer: (a) 80 km/hour

Hint:

100 – 20 = 80

Question 4.

What is the rise in velocity from 11 to 12?

(a) 10 km/hour

(b) 20 km/hour

(c) 30 km/hour

(d) 60 km/hour.

## Answer

Answer: (d) 60 km/hour

Hint:

80 – 20 = 60

Question 5.

At what time is the velocity maximum ?

(a) 7

(b) 8

(c) 9

(d) 10.

## Answer

Answer: (a) 7

Hint:

7 ? 100

Observe the following runs-over graph and answer the related questions:

Question 1.

3 runs are scored in which overs ?

(a) II and X

(b) I and V

(c) VII and VIII

(d) X and XII

## Answer

Answer: (a) II and X

Hint:

II ? 3, X ? 3

Question 2.

In which over are the minimum runs scored ?

(a) X

(b) XI

(c) XII

(d) IX.

## Answer

Answer: (c) XII

Hint:

XII ? 1

Question 3.

What is the difference of runs scored in IV and V overs ?

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4.

## Answer

Answer: (a) 1

Hint:

8 – 7 = 1

Question 4.

What is the sum of runs scored in I and XII overs ?

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4.

## Answer

Answer: (c) 3

Hint:

2 + 1 = 3

Question 5.

In which over are the maximum runs scored ?

(a) II

(b) IV

(c) V

(d) VI.

## Answer

Answer: (d) VI

Hint:

VI ? 11

Read the graph and answer the related questions:

Question 1.

The fall in interest from 2001 to 2002 was

(a) 1%

(b) 2%

(c) 3%

(d) 4%.

## Answer

Answer: (b) 2%

Hint:

10 – 8 = 2

Question 2.

In which year was the rate of interest minimum ?

(a) 2006

(b) 2004

(c) 2001

(d) 2005.

## Answer

Answer: (a) 2006

Hint:

2006 ? 4

Question 3.

The difference in the maximum and minimum rates of interest was

(a) 2%

(b) 4%

(c) 6%

(d) 8%.

## Answer

Answer: (d) 8%

Hint:

12 – 4 = 8

Question 4.

Rise in interest from 2004 to 2005 was

(a) 2%

(b) 4%

(c) 6%

(d) 8%.

## Answer

Answer: (b) 4%

Hint:

12 – 8 = 4

Question 5.

In which year was the rate of interest maximum ?

(a) 2005

(b) 2003

(c) 2006

(d) 2002.

## Answer

Answer: (a) 2005

Hint:

2005 ? 12

Read the graph and answer the related questions:

Question 1.

In which year did 50 students appear ?

(a) 1998

(b) 2001

(c) 1997

(d) 1996.

## Answer

Answer: (d) 1996

Hint:

50 ? 1996

Question 2.

In which two years was the number of students appearing was the same ?

(a) 1997 and 1998

(b) 1998 and 1999

(c) 1999 and 2000

(d) 2000 and 2001.

## Answer

Answer: (a) 1997 and 1998

Hint:

1997 ? 150

1998 ? 150

Question 3.

In which year did the maximum number of students appear ?

(a) 2002

(b) 2000

(c) 2001

(d) 1999.

## Answer

Answer: (a) 2002

Hint:

2002 ? 350

Question 4.

What is the maximum number of students that appeared in any year ?

(a) 350

(b) 300

(c) 250

(d) 300.

## Answer

Answer: (a) 350

Hint:

350

Question 5.

How many students appeared in the year 2000 ?

(a) 200

(b) 250

(c) 300

(d) 350.

## Answer

Answer: (b) 250

Hint:

2000 ? 250

Read the graph and answer the related questions:

Question 1.

How many books are there in Sanskrit and Home Science taken together ?

(a) 100

(b) 200

(c) 300

(d) 400.

## Answer

Answer: (c) 300

Hint:

Sanskrit ? 200

Home Science ? 100

200 + 100 = 300

Question 2.

The minimum books are of which subject ?

(a) Home Science

(b) Sanskrit

(c) Science

(d) English

## Answer

Answer: (a) Home Science

Hint:

Home Science ? 100

Question 3.

500 books are of which subject ?

(a) English

(b) Science

(c) Hindi

(d) Maths.

## Answer

Answer: (d) Maths

Hint:

500 ? Maths

Question 4.

The maximum books are of which subject ?

(a) Hindi

(b) Science

(c) English

(d) Sanskrit.

## Answer

Answer: (a) Hindi

Hint:

Hindi ? 600

Question 5.

How many books are of subject Home Science ?

(a) 100

(b) 200

(c) 300

(d) 400.

## Answer

Answer: (a) 100

Hint:

Home Science ? 100

Read the graph and answer the related questions:

Question 1.

Find the rise in the number of labourers from 2001 to 2004.

(a) 200

(b) 300

(c) 400

(d) 500.

## Answer

Answer: (c) 400

Hint:

2001 ? 200

2004 ? 600

600 – 200 = 400

Question 2.

In which year was the number of labourers minimum ?

(a) 2003

(b) 2004

(c) 2005

(d) 2006.

## Answer

Answer: (d) 2006

Hint:

2006 ? 100

Question 3.

What was the difference of the number of labourers in the years 2002 and 2003 ?

(a) 100

(b) 200

(c) 300

(d) 400.

## Answer

Answer: (b) 200

Hint:

2002 ? 300

2003 ? 500

500 – 300 = 200

Question 4.

In which year was the number of labourers maximum ?

(a) 2001

(b) 2002

(c) 2003

(d) 2004.

## Answer

Answer: (d) 2004

Hint:

2004 ? 500

Question 5.

Find the sum of the number of labourers in the years 2004 and 2006.

(a) 700

(b) 600

(c) 200

(d) 500.

## Answer

Answer: (a) 700

Hint:

2004 ? 600

2006 ? 100

600 + 100 = 700

Read the circle graph and answer the related questions:

Question 1.

A ________ is a bar graph that shows data in intervals.

(a) Bar-graph

(b) Pie-chart

(c) Histograph

(d) Line Graph

## Answer

Answer: (c) Histograph

Question 2.

The number of students of class II is

(a) 500

(b) 250

(c) 125

(d) 100.

## Answer

Answer: (b) 250

Hint:

\(\frac{25}{100}\) x 1000 = 250

Question 3.

In which two classes is the number of students the same ?

(a) I and II

(b) I and III

(c) III and IV

(d) I and IV.

## Answer

Answer: (c) III and IV

Hint:

III ? 12\(\frac{1}{2}\)%

IV ? 12\(\frac{1}{2}\)%

Question 4.

There are in all 1000 students in a school. The number of students of class I are

(a) 500

(b) 250

(c) 125

(d) none of these.

## Answer

Answer: (a) 500

Hint:

\(\frac{50}{100}\) × 1000 = 500

Question 5.

The minimum number of students in any class is

(a) 125

(b) 250

(c) 500

(d) 1000.

## Answer

Answer: (a) 125

Hint:

\(\frac{25}{2}\) × \(\frac{1000}{100}\) = 125

Question 6.

The sum of the number of students of class III and class IV is

(a) 500

(b) 1000

(c) 50

(d) 250.

## Answer

Answer: (d) 250

Hint:

125 + 125 = 250

Question 7.

A graph that displays data that changes continuously over periods of time is called:

(a) Bar-graph

(b) Pie-chart

(c) Histograph

(d) Line Graph

## Answer

Answer: (d) Line Graph

Question 8.

A line graph which is a whole unbroken line is called a:

(a) Linear graph

(b) Pie-chart

(c) Histograph

(d) Bar-graph

## Answer

Answer: (a) Linear graph

Question 9.

Which point lies of y-axis?

(a) (-2, 0)

(b) (2, 0)

(c) (0, -2)

(d) (2, -2)

## Answer

Answer: (c) (0, -2)

Question 10.

The point (0, 0) lies at:

(a) x-axis

(b) y-axis

(c) origin

(d) None of the above

## Answer

Answer: (c) origin

Question 11.

The point (4, 0) lies on which of the following?

(a) x-axis

(b) y-axis

(c) origin

(d) None of the above

## Answer

Answer: (a) x-axis

Question 12.

The point (-2,-2) is:

(a) near to x-axis

(b) near to y-axis

(c) near to origin

(d) Equidistant from x-axis and y-axis.

## Answer

Answer: (d) Equidistant from x-axis and y-axis.

Question 13.

The point (-2, 5) is nearer to:

(a) x-axis

(b) y-axis

(c) origin

(d) None of the above

## Answer

Answer: (a) x-axis

Question 14.

The point (-5, 2) is nearer to:

(a) x-axis

(b) y-axis

(c) origin

(d) None of the above

## Answer

Answer: (b) y-axis

Question 15.

If we join (-3,2), (-3,-3) and (-3,4), then we obtain:

(a) A triangle

(b) Straight-line without passing through origin

(c) Straight-line passing through origin

(d) None of the above

## Answer

Answer: (b) Straight-line without passing through origin

## 0 comments:

## Post a Comment