Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 16 - Playing with Numbers

CBSE Class 8 Maths – MCQ and Online Tests –  Unit 16 – Playing with Numbers

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 16 – Playing with Numbers

Question 1.
Which of the following numbers is not divisible by 3 ?
(a) 234
(b) 243
(c) 324
(d) 457.

Answer

Answer: (d) 457
Hint:
4 + 5 + 7 = 16 is not divisible by 3.


Question 2.
If the three digit number 24x is divisible by 9, the value of x is:
(a) 3
(b) 7
(c) 1
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) 3
Hint:
If 24x is divisible by 9, then:
2 + 4 + x = 6 + x is also divisible by 9.
It is possible only when, 6 + x = 9, 18, Ö
Since x is single digit, therefore, 6 + 3 = 9
x = 3


Question 3.
Which of the following numbers is divisible by 3 ?
(a) 145
(b) 237
(c) 709
(d) 400.

Answer

Answer: (b) 237
Hint:
2 + 3 + 7 = 12 is divisible by 3.


Question 4.
The number 100 ◊ b + 10 ◊ c + a in usual form is
(a) bac
(b) bca
(c) cab
(d) cba.

Answer

Answer: (b) bca


Question 5.
Which of the following numbers is divisible by 9 ?
(a) 234
(b) 334
(c) 444
(d) 434.

Answer

Answer: (a) 234
Hint:
2 + 3 + 4 = 9 is divisible by 9.


Question 6.
The number 10 ◊ 2 + 7 in usual form is
(a) 72
(b) 22
(c) 77
(d) 21.

Answer

Answer: (d) 21.


Question 7.
The generalised form of the number 123 is
(?) 1 ◊ 100 + 2 ◊ 10 + 3
(b) 2 ◊ 100 + 3 ◊ 10 + 1
(c) 3 ◊ 100 + 1 ◊ 10 + 2
(d) none of these.

Answer

Answer: (?) 1 ◊ 100 + 2 ◊ 10 + 3


Question 8.
The generalised form of the number 234 is
(?) 2 ◊ 100 + 3 ◊ 10 + 4
(b) 3 ◊ 100 + 4 ◊ 10 + 2
(c) 4 ◊ 100 + 2 ◊ 10 + 3
(d) none of these.

Answer

Answer: (?) 2 ◊ 100 + 3 ◊ 10 + 4


Question 9.
The number 3 ◊ 100 + 4 ◊ 10 + 5 in usual form is
(a) 453
(b) 435
(c) 354
(d) 345.

Answer

Answer: (d) 345.


Question 10.
The number 5 ◊ 100 + 7 ◊ 10 + 9 in usual form is
(a) 795
(b) 759
(c) 579
(d) 597.

Answer

Answer: (c) 579


Question 11.
The number 100 ◊ a + 10 ◊ 6 + c in usual form is
(a) abc
(b) bca
(c) cab
(d) none of these.

Answer

Answer: (a) abc


Question 12.
Find the value of A in the following:
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers with Answers Q 1
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (c) 3
Hint:
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers with Answers Q 2


Question 13.
Find the value of A, B in the following:
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers with Answers Q 3
(a) 5, 6
(b) 5, 5
(c) 6, 5
(d) 6, 6.

Answer

Answer: (a) 5, 6
Hint:
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers with Answers Q 4


Question 14.
Find the value of A, B in the following:
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers with Answers Q 5
(a) 3, 1
(b) 1, 1
(c) 3, 3
(d) 1, 3.

Answer

Answer: (a) 3, 1
Hint:
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers with Answers Q 6


Question 15.
Find the value of A, B in the following:
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers with Answers Q 7
(a) 6, 9
(b) 6, 6
(c) 9, 6
(d) 9, 9

Answer

Answer: (a) 6, 9
Hint:
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers with Answers Q 8


Question 16.
Find the values of A, B in the following:
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers with Answers Q 9
(a) 5, 1
(b) 5, 5
(c) 1, 1
(d) 1, 5.

Answer

Answer: (a) 5, 1
Hint:
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers with Answers Q 10


Question 17.
Which of the following numbers is divisible by 2 ?
(a) 19
(b) 27
(c) 99
(d) 50.

Answer

Answer: (d) 50.
Hint:
In 19, 27, 99, oneís digit is not divisible by 2.


Question 18.
Which of the following numbers is divisible by 2 ?
(a) 179
(b) 235
(c) 500
(d) 673.

Answer

Answer: (c) 500
Hint:
In 500, oneís digit is divisible by 2.


Question 19.
If the number 1 x 8 is divisible by 3, then x is equal to
(a) 0 or 3 or 6 or 9
(b) 4
(c) 5
(d) 7.

Answer

Answer: (a) 0 or 3 or 6 or 9
Hint:
1 + 0 + 8 = 9
1 + 3 + 8 = 12;
9, 12, 15, 18 each is divisible by 3


Question 20.
If the number 9 y 7 is a multiple of 3, then y =
(a) 4
(b) 3
(c) 6
(d) 2 or 5 or 8.

Answer

Answer: (d) 2 or 5 or 8.
Hint:
9 + 2 + 7 = 18
9 + 5 + 7 = 21;
9 + 8 + 7 = 24.
each of 18, 21 and 24 is divisible by 3.


Question 21.
If the three-digit number 4 3 x is divisible by 9, what is the value of x ?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (b) 2
Hint:
4 + 3 + 2 = 9 which is divisible by 9.


Question 22.
If the three-digit number x 2 7 is divisible by 9, then the value of x is
(a) 8
(b) 7
(c) 6
(d) 9.

Answer

Answer: (d) 9
Hint:
9 + 2 + 7 = 18 is divisible by 9.


Question 23.
If the three-digit number 6 y 8 is divisible by 9, then the value of y is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (d) 4
Hint:
6 + 4 + 8 = 18 is divisible by 9.


Question 24.
Which of the following numbers is not divisible by 3 ?
(a) 123
(b) 132
(c) 231
(d) 134.

Answer

Answer: (d) 134
Hint:
1 + 3 + 4 = 8 is not divisible by 3.


Question 25.
The generalised form of the number 52 is
(a) 10 ◊ 5 + 2
(b) 100 ◊ 5 + 2
(c) 10 ◊ 2 + 5
(d) 10 ◊ 5.

Answer

Answer: (a) 10 ◊ 5 + 2


Question 26.
The generalised form of the number 33 is
(a) 10 ◊ 3 + 3
(b) 10 ◊ 3
(c) 3 + 3
(d) 3 ◊ 3 + 3.

Answer

Answer: (a) 10 ◊ 3 + 3


Question 27.
The number 10 ◊ 7 + 5 in usual form is
(a) 57
(b) 75
(c) 55
(d) 77.

Answer

Answer: (b) 75


Question 28.
Which of the following numbers is not divisible by 9 ?
(a) 135
(b) 351
(c) 513
(d) 247.

Answer

Answer: (d) 247
Hint:
2 + 4 + 7 = 13 is not divisible by 9.


Question 29.
Which of the following numbers is divisible by 5 ?
(a) 125
(b) 127
(c) 731
(d) 339.

Answer

Answer: (a) 125
Hint:
Oneís digit of 125 is 5.


Question 30.
Which of the following numbers is divisible by 5 ?
(a) 120
(b) 233
(c) 348
(d) 447.

Answer

Answer: (a) 120
Hint:
Oneís digit of 120 is 0.


Question 31.
The number 2146587 is divisible by:
(a) 7
(b) 3
(c) 11
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) 3
Hint:
2146587 = 2 + 1 + 4 + 6 + 5 + 8 + 7 = 33
Since, 33 is divisible by 3, hence 2146587 is divisible by 3.


Question 32.
The general form of abc is:
(a) 100a + 10b + c
(b) 100b + 10c + a
(c) 100c + 10a + b
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) 100a + 10b + c


Question 33.
The generalised form of 129 is:
(a) 100 + 90 + 2
(b) 100 + 20 + 9
(c) 100 + 2 + 9
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) 100 + 20 + 9


Question 34.
Which of the following numbers is not divisible by 5 ?
(a) 120
(b) 235
(c) 355
(d) 477.

Answer

Answer: (d) 477
Hint:
In 477, oneís digit is neither 0 nor 5.


Question 35.
Which of the following numbers is divisible by 10?
(a) 40
(b) 35
(c) 57
(d) 69.

Answer

Answer: (a) 40
Hint:
In 40, oneís digit is 0.


Question 36.
Which of the following numbers is divisible by 10?
(a) 235
(b) 3400
(c) 278
(d) 1277.

Answer

Answer: (b) 3400
Hint:
In 3400, oneís digit is 0.


Question 37.
Which of the following numbers is not divisible by 10?
(a) 120
(b) 340
(c) 760
(d) 1246.

Answer

Answer: (d) 1246
Hint:
In 1246, oneís digit is not 0.


Question 38.
The usual form of 100 ◊ 7 + 10 ◊ 1 + 8 is:
(a) 108
(b) 708
(c) 718
(d) 170

Answer

Answer: (c) 718
Hint:
100 ◊ 7 + 10 ◊ 1 + 8
= 700 + 10 + 8
= 718


Question 39.
Which of the following numbers are not divisible by 5?
(a) 20
(b) 125
(c) 122
(d) 200

Answer

Answer: (c) 122
Hint:
To be completely divisible by 5, the number should have 0 or 5 at itís oneís digit place.


Question 40.
Which of the following numbers are divisible by 10?
(a) 99
(b) 45
(c) 110
(d) 75

Answer

Answer: (c) 110
Hint:
If any number has 0 at its oneís digit place, then it is divisible by 10.
Hence, 110/10 = 11


Question 41.
Which of the following are divisible by 2?
(a) 98
(b) 99
(c) 101
(d) 121

Answer

Answer: (a) 98
Hint:
If oneís digit of any number is even number, then the number is completely divisible by 2.
Hence, 98/2 = 49


Question 42.
If a number is divisible 9, then it is divisible by:
(a) 6
(b) 7
(c) 3
(d) 11

Answer

Answer: (c) 3
Hint:
If 99 is divisible by 9 then it is also divisible by 3.
99/9 = 11 and 99/3 = 33


Question 43.
Which of the following numbers is not divisible by 2 ?
(a) 200
(b) 40
(c) 66
(d) 83.

Answer

Answer: (d) 83.
Hint:
In 83, oneís digit is not divisible by 2.


Question 44.
Which of the following numbers is not divisible by 2 ?
(a) 54
(b) 37
(c) 60
(d) 98.

Answer

Answer: (b) 37
Hint:
In 37, oneís digit is not divisible by 2.


Question 45.
Which of the following numbers is not divisible by 2 ?
(a) 120
(b) 244
(c) 888
(d) 179.

Answer

Answer: (d) 179.
Hint:
In 179, oneís digit is not divisible by 2.


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support