Tuesday, 23 February 2021

CBSE Class 8 English - MCQ and Online Tests- Poem - Unit 4 - The Last Bargain

CBSE Class 8 English – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 4 – The Last Bargain

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 English – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 4 – The Last Bargain

Question 1.
Who is the poet of the poem, “The Last Bargain”?
(a) Rabindranath Tagore
(b) T.S. Eliot
(c) S.D. Sawant
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) Rabindranath Tagore


Question 2.
“_____ in hand the King came in his chariot”
(a) Power
(b) Sword
(c) Gold
(d) Wealth

Answer

Answer: (b) Sword


Question 3.
What did the child offer to hire him with
(a) Power
(b) smile
(c) Money
(d) Nothing

Answer

Answer: (d) Nothing


Question 4.
Whose offer did he accept?
(a) King
(b) Old man
(c) Young maiden
(d) None of the Above

Answer

Answer: (d) None of the Above


Question 5.
What do you mean by the word “naught”?
(a) Nothing
(b) Knot
(c) Naughty
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Nothing


Question 6.
With what emotion did he accept the child’s offer?
(a) Happiness
(b) Sacrifice
(c) Sadness
(d) Boredom

Answer

Answer: (a) Happiness


Question 7.
What was the child doing?
(a) Playing with flowers
(b) Playing with sand
(c) Playing with sea
(d) Playing with sea shells

Answer

Answer: (d) Playing with sea shells


Question 8.
Why does the man accept the child’s offer?
(a) It made him a free man
(b) It made him a noble man
(c) It made him selfless
(d) All of the Above

Answer

Answer: (a) It made him a free man


Question 9.
What did the young maiden offer to hire him with?
(a) power
(b) money
(c) smile
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) smile


Question 10.
“An old man came out with his bag of _____”
(a) Sword
(b) Gold
(c) Notes
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Gold


(1)

“Come and hire me,” I cried, while in the morning
I was walking on the stone-paved road.
Sword in hand the King came in his chariot.
He held my hand and said, “I will hire you with
my power,”
But his power counted for naught, and he went away in
his chariot.

Question 1.
The king in the poem was
(a) rich
(b) powerful
(c) kind
(d) just.

Answer

Answer: (b) powerful


Question 2.
The king wanted to give the poet
(a) his power
(b) his sword
(c) his money
(d) hins kingdom

Answer

Answer: (a) his power


Question 3.
The poet wanted
(a) money
(b) food
(c) work and freedom
(d) work and money.

Answer

Answer: (c) work and freedom


Question 4.
The poet did not accept the king’s offer because he wanted
(a) more money
(b) more power
(c) work
(d) freedom.

Answer

Answer: (d) freedom.


(2)

It was evening. The garden hedge was all aflower.
The fair maid came out and said, “I will hire you with
a smile.”
Her smile paled and melted into tears, and she went
back alone into the dark.

Question 1.
The fair maid wanted the poet
(a) to go away
(b) to stay with her
(c) to hire her
(d) to praise her smiles.

Answer

Answer: (d) to praise her smiles.


Question 2.
The fair maid had come
(a) from the garden
(b) from the hedge
(c) out of the darkness
(d) from the road.

Answer

Answer: (c) out of the darkness


Question 3.
The word ‘aflower’ means
(a) covered with flowers
(b) without flowers
(c) with withered flowers
(d) with falling flowers.

Answer

Answer: (a) covered with flowers


Question 4.
The evening scene was
(a) unattractive
(b) hot
(c) cold
(d) beautiful

Answer

Answer: (d) beautiful


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support