Tuesday, 23 February 2021

CBSE Class 8 English - MCQ and Online Tests- Poem - Unit 5 - The School Boy

CBSE Class 8 English – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 5 – The School Boy

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 English – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 5 – The School Boy

Question 1.
Who is the poet of the poem “The School Boy”?
(a) William Blake
(b) Thomas Wilde
(c) Rabindranath Tagore
(d) T.S. Eliot

Answer

Answer: (a) William Blake


Question 2.
Who does he compare himself to when he says “How can a child when fears annoy, But droop his tender wing, And forget his youthful spring.”?
(a) Book
(b) Flower
(c) Nip in the bud
(d) Caged bird

Answer

Answer: (d) Caged bird


Question 3.
“Nor in my _____ can I take delight”
(a) Book
(b) Learning bower
(c) Dreary shower
(d) All of the Above

Answer

Answer: (a) Book


Question 4.
What drives all the joy away?
(a) Caged bird
(b) Nip in the bud
(c) Blown blossoms
(d) School on a summer morning

Answer

Answer: (d) School on a summer morning


Question 5.
What does the boy like about the huntsman?
(a) Sound of his horn
(b) Hunting skills
(c) His personality
(d) All of the Above

Answer

Answer: (a) Sound of his horn


Question 6.
Who is he talking to when he says “if buds are nip’d…”
(a) His parents
(b) Teacher
(c) Caged bird
(d) All of the Above

Answer

Answer: (a) His parents


Question 7.
How shall the summer arise in joy, Or the summer fruits appear if _____.
(a) Buds are nipped
(b) Blossoms are blown
(c) Plants are stripped
(d) All of the Above

Answer

Answer: (d) All of the Above


Question 8.
“I _____ to rise on a sunday morn”
(a) Hate
(b) Despise
(c) Regret
(d) Love

Answer

Answer: (d) Love


Question 9.
“The little ones spend the day, in _____ and _____”
(a) Sighing, dismay
(b) Happiness, glory
(c) Happiness, joy
(d) Sighing, sorrow

Answer

Answer: (a) Sighing, dismay


Question 10.
Who sings along with the school boy?
(a) His parents
(b) Huntsman
(c) Skylark
(d) His friends

Answer

Answer: (c) Skylark


(1)

I love to rise in a summer morn,
When the birds sing on every tree ;
The distant huntsman winds his horn,
And the skylark sings with me.
O ! what sweet company.

Question 1.
On a summer morning the poet sings with
(a) the hunter’s horn
(b) the birds
(c) the skylark
(d) the summer.

Answer

Answer: (c) the skylark


Question 2.
The summer morning is full of
(a) birds
(b) hunters
(c) music
(d) skylarks

Answer

Answer: (c) music


Question 3.
The birds sing in
(a) summer
(b) winter
(c) rainy season
(d) autumn.

Answer

Answer: (a) summer


Question 4.
The word ‘winds’ means
(a) airs
(b) sounds by blowing of horn
(c) fans
(d) songs.

Answer

Answer: (b) sounds by blowing of horn


(2)

Ah ! then at times I drooping sit,
And spend many an anxious hour.
Nor in my book can I take delight,
Nor sit in learning’s bower,
Worn thro’ with the dreary shower.

Question 1.
He cannot take delight in his books because
(a) he is attracted towards nature
(b) he is dull
(c) he doesn’t like to study
(d) the books are uninteresting.

Answer

Answer: (a) he is attracted towards nature


Question 2.
The speaker in the poem is
(a) very happy
(b) unhappy
(c) playing
(d) enjoying.

Answer

Answer: (b) unhappy


Question 3.
The word anxious means
(a) carefree
(b) playful
(c) happy
(d) worried.

Answer

Answer: (d) worried.


Question 4.
At times the school boy sits drooping because
(a) he is always unhappy
(b) he does not want to study
(c) the atmosphere in the class is not good
(d) he has dropped something, good

Answer

Answer: (c) the atmosphere in the class is not good


(3)

O ! Father and Mother, if buds are nip’d,
And blossoms blown away,
And if the tender plants are strip’d
Of their joy in the springing day,
By sorrow and cares dismay.

Question 1.
Whose parents are being referred to here?
(a) the bird’s parents
(b) all parents
(c) of the poet
(d) of the school-boy.

Answer

Answer: (d) of the school-boy.


Question 2.
The phrase ‘tender plants’ refers to
(a) the young plants
(b) the young birds
(c) the young children
(d) the tender buds.

Answer

Answer: (c) the young children


Question 3.
The word strip’d means
(a) deprived
(b) uprooted
(c) cut
(d) watered.

Answer

Answer: (a) deprived


Question 4.
The poet of this poem is
(a) R.N. Tagore
(b) William Blake
(c) T.S. Eliot
(d) Zulfikar Ghose.

Answer

Answer: (b) William Blake


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support