Tuesday, 23 February 2021

CBSE Class 8 English - MCQ and Online Tests- Prose - Unit 1 - The Best Christmas Present in the World

CBSE Class 8 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 1 – The Best Christmas Present in the World

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 1 – The Best Christmas Present in the World

Question 1.
According to Jim, a Christmas morning should be
(a) cold and frosty
(b) warm and comfortable
(c) beautiful with the sun-shining
(d) rainy

Answer

Answer: (a) cold and frosty


Question 2.
“I began work on it on Christmas Eve”. In the above sentence ‘it’ stands for
(a) a junk shop
(b) the garage
(c) the roll-top desk
(d) the drawers

Answer

Answer: (c) the roll-top desk


Question 3.
The narrator found a shallow space below a secret drawer when he
(a) pulled out the first drawer
(b) began to mend the desk
(c) pulled out the last drawer
(d) had finished working

Answer

Answer: (c) pulled out the last drawer


Question 4.
January 25, 1915 was the date on which
(a) the narrator pulled out the drawers
(b) Jim’s letter came to Connie
(c) Jim wrote the letter
(d) Jim met Hans Wolf

Answer

Answer: (b) Jim’s letter came to Connie


Question 5.
The narrator bought the desk from a junk shop because
(a) such a desk was not available anywhere else
(b) the author wanted an ancient roll-top desk
(c) its roll-top was in several pieces
(d) the narrator could not afford a new roll-top desk

Answer

Answer: (d) the narrator could not afford a new roll-top desk


Question 6.
“But the truth, I am ashamed to say, is that Fritz began it.” In the above sentence ‘Fritz’ refers to
(a) the German soldier
(b) the German commander in the story
(c) the British soldier
(d) the British commander in the story

Answer

Answer: (a) the German soldier


Question 7.
The Christmas celebrations were initiated by
(a) the British
(b) the Germans
(c) both of the above
(d) chance

Answer

Answer: (b) the Germans


Question 8.
Jim’s first reaction to the ‘Happy Christmas’ by the Germans was one of
(a) suspicion
(b) surprise
(c) anger
(d) disgust

Answer

Answer: (b) surprise


Question 9.
Schnapps is
(a) a kind of meat
(b) a German wine
(c) a sauce
(d) a British dish

Answer

Answer: (b) a German wine


Question 10.
By which Christmas did Jim promise to be back home?
(a) 1913
(b) 1914
(c) 1915
(d) 1916

Answer

Answer: (c) 1915


Question 11.
Does Connie’s wait for her husband come to an end?
(a) yes
(b) may be
(c) not sure
(d) None of these

Answer

Answer: (a) yes


Question 12.
What was the speaker’s reaction when he realizes
(a) He was ashamed.
(b) He gets very angry
(c) He was embarrassed
(d) He began to cry

Answer

Answer: (a) He was ashamed.


Question 13.
Why did she become happy?
(a) Because it was Christmas
(b) At the sight of the visitor
(c) Because the matron had served apple pie
(d) On seeing the decoration and the Christmas tree

Answer

Answer: (b) At the sight of the visitor


Question 14.
Who did she think had come?
(a) Jim
(b) Hans Wolf
(c) Her father
(d) Her brother

Answer

Answer: (a) Jim


Question 15.
On which date does Connie receive Jim’s letter?
(a) 4th July, 1776
(b) 16th December, 1914
(c) 6th August, 1945
(d) 30th January, 1948

Answer

Answer: (b) 16th December, 1914


Question 16.
What is the “best Christmas present in the world”?
(a) Jim’s letter
(b) Jim’s return
(c) Jim’s present
(d) Jim’s picture

Answer

Answer: (b) Jim’s return


Question 17.
Sausage is
(a) a wine
(b) slice of meat and bread
(c) a sauce
(d) a British dish

Answer

Answer: (b) slice of meat and bread


Read the following extracts and answer the questions that follow choosing the correct options from among the given ones :

(1)

It was going for very little money. I thought I could restore it. It would be a risk a challenge, but I had to have it.

Question 1.
The ‘it’ in the first sentence refers to
(a) a country
(b) a chair
(c) a desk
(d) a letter.

Answer

Answer: (c) a desk


Question 2.
The temptation to buy it was
(a) a risk
(b) a challenge
(c) the quality
(d) the cheap price.

Answer

Answer: (d) the cheap price.


(2)

When we had got over the surprise, some of us shouted back. “Same to you, Fritz ! Same to you !” I thought that would be that. We all did. But then one of them was up there in his grey greatcoat and waving a white flag.

Question 1.
‘I thought that would be that’. It means that I thought that
(a) it was all
(b) it was a mistake
(c) it was a joy
(d) it was dangerous.

Answer

Answer: (a) it was all


Question 2.
‘Same to you’ here means
(a) Happy Christmas
(b) good feelings
(c) we are same
(d) we are fine

Answer

Answer: (a) Happy Christmas


Question 3.
The speaker of these lines is
(a) the narrator
(b) the author
(c) Jim
(d) Connie.

Answer

Answer: (a) the narrator


Question 4.
‘We’ in the first line refers to
(a) French soldiers
(b) the british soldiers
(c) Jim and Connie
(d) the narrator and his friend

Answer

Answer: (b) the british soldiers


Question 5.
The phrase ‘got over’ means
(a) passed
(b) overcame
(c) excited
(d) got out.

Answer

Answer: (b) overcame


(3)

Our boys gave them a rousing chorus of While Shepherds Watched. We exchanged carols for a while and then we all fell silent. We had had our time of peace and goodwill, a time I will treasure as long as I live.

Question 1.
Who prompted these boys to sing ?
(a) their boss
(b) their commander
(c) their friends
(d) the German soldiers.

Answer

Answer: (d) the German soldiers.


Question 2.
Carols are sung on
(a) Christmas
(b) Good Friday
(c) Holi
(d) Diwali.

Answer

Answer: (a) Christmas


Question 3.
The phrase ‘our boys’ refers to
(a) the students
(b) German soldiers
(c) some British soldiers
(d) the author’s sons

Answer

Answer: (c) some British soldiers


(4)

As I was speaking her eyes never left my face. I opened the tin box and gave it to her. That was the moment her eyes lit up with recognition and her face became suffused with a sudden glow of happiness. I explained about the desk, about how I had found it, but I don’t think she was listening.

Question 1.
The lady being talked to, is
(a) Connie
(b) the matron
(c) Hans Wolf’s wife
(d) none of the above three.

Answer

Answer: (a) Connie


Question 2.
The lady was not listening because
(a) she was sick
(b) she was deaf
(c) she was too happy
(d) she had recognised the speaker

Answer

Answer: (c) she was too happy


(5)

Question 3.
The speaker of the above passage is
(a) the author
(b) the narrator
(c) Jim
(d) Hans Wolf.

Answer

Answer: (d) Hans Wolf.


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support