Tuesday, 23 February 2021

CBSE Class 11 Sociology - MCQ and Online Tests - Unit 7 - Social Change and Social Order in Rural and Urban Society

CBSE Class 11 Sociology – MCQ and Online Tests – Unit 7 – Social Change and Social Order in Rural and Urban Society

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Sociology – MCQ and Online Tests – Unit 7 – Social Change and Social Order in Rural and Urban Society

Question 1.
Ruling families of Mewar, in Rajasthan India, is an example of ______ authority.
(a) Bureaucratic
(b) Charismatic
(c) Traditional
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Traditional


Question 2.
The natural disaster that hit Indonesia, Sri Lanka, the Andaman Islands, and parts of Tamil Nadu in December 2004 was ______
(a) reversible
(b) irreversible
(c) counter culture
(d) revolution

Answer

Answer: (b) irreversible


Question 3.
Which term refers to an explicitly codified norm or rule?
(a) Tariffs
(b) Law
(c) Authority
(d) Evolution

Answer

Answer: (b) Law


Question 4.
The National Rural Employment Guarantee Act was introduced in the Year _____
(a) 2002
(b) 2003
(c) 2004
(d) 2005

Answer

Answer: (d) 2005


Question 5.
The new spinning and weaving machines destroyed the ______ industry of the Indian subcontinent with technological innovations in the textile industry in Britain.
(a) transport
(b) handloom
(c) silk
(d) cotton

Answer

Answer: (b) handloom


Question 6.
Which power considered to be justified or proper?
(a) Tariffs
(b) Charismatic
(c) Authority
(d) Evolution

Answer

Answer: (c) Authority


Question 7.
Which thinker proposed a theory where living organisms evolve-or change slowly over several centuries or even millennia, by adapting themselves to natural circumstances.
(a) Spencer
(b) Darwin
(c) Einstein
(d) Comte

Answer

Answer: (b) Darwin


Question 8.
_____ refers to landowning intermediate castes that are numerically large in number and thus enjoy political dominance in a given region.
(a) Low Castes
(b) Untouchables
(c) Dominant Castes
(d) Gentrification

Answer

Answer: (c) Dominant Castes


Question 9.
The French revolution(1789-93) and the Soviet or Russian revolution of 1917 are examples of ______
(a) Evolution
(b) Political evolution
(c) Social evolution
(d) Revolution

Answer

Answer: (d) Revolution


Question 10.
Youth rebellion is an example of _____ Culture.
(a) adaptive
(b) societal
(c) counter
(d) revolutionary

Answer

Answer: (c) counter


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support