Tuesday, 23 February 2021

CBSE Class 11 Sociology - MCQ and Online Tests - Unit 6 - Social Structure, Stratification and Social Processes in Society

CBSE Class 11 Sociology – MCQ and Online Tests – Unit 6 – Social Structure, Stratification and Social Processes in Society

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Sociology – MCQ and Online Tests – Unit 6 – Social Structure, Stratification and Social Processes in Society

Question 1.
The universal features of all societies are
(a) growth, development, and progress
(b) co-operation, conflict, and competition
(c) urbanisation and industrialisation
(d) tradition and modernity

Answer

Answer: (b) co-operation, conflict, and competition


Question 2.
Unit of social structure is
(a) institution
(b) association
(c) social groups
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 3.
The notion that human beings have to cooperate to meet their basic needs, and to produce and reproduce themselves and their world was supported by
(a) Emile Durkheim
(b) Charles Darwin
(c) Tom Bottomore
(d) Durkheim and Karl Marx

Answer

Answer: (d) Durkheim and Karl Marx


Question 4.
Admission procedures, codes of conduct, daily assemblies, annual functions, and school anthems are the examples of
(a) family structure
(b) political structure
(c) school structure
(d) religious structure

Answer

Answer: (c) school structure


Question 5.
“Social structure constrains our activities to constructed frameworks and patterns of organization and directs our behaviour”. Name the thinker.
(a) Max Weber
(b) Durkheim
(c) Bottomore
(d) K. Marx

Answer

Answer: (b) Durkheim


Question 6.
Life Chances, Social Statuses, and political influences are enjoyed by __________
(a) Primary Groups
(b) Tertiary Groups
(c) Privilege Groups
(d) Interest Groups

Answer

Answer: (c) Privilege Groups


Question 7.
The central concepts to understanding the dialectical relationship between the society and individual are _______
(a) Structure
(b) Stratification
(c) Social processes
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 8.
‘The clash of interests’ is known as
(a) conflict
(b) competition
(c) co-operation
(d) class struggle

Answer

Answer: (a) conflict


Question 9.
With co-operation, conflict and competition are also the parts of
(a) modern societies
(b) tribal societies
(c) rural societies
(d) Indian societies

Answer

Answer: (a) modern societies


Question 10.
The choices an individual makes/has in life, in terms of the school she goes to, or if she goes to school at all, the clothes she gets to wear, the foods she consumes, etc all of which is determined by _______
(a) Status
(b) Role
(c) Prestige
(d) All the above

Answer

Answer: (a) Status


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support