Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Science - MCQ and Online Tests - Unit 10 - Respiration in Organisms

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 10 – Respiration in Organisms


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 10 – Respiration in Organisms

Choose the correct answer:

Question 1.
Name the organ of the body in which the blood is oxygenated.
(a) Heart
(b) Lungs
(c) Lever
(d) Pancreas

Answer

Answer: (b) Lungs


Question 2.
In the following figure of respiratory system organs labelled by 1 and 2 are respectively:
MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms with Answers 1
(a) Tracheae, Lungs
(b) Lungs, Tracheae
(c) Nasal cavity, Lungs
(d) Lungs, Nasal cavity

Answer

Answer: (a) Tracheae, Lungs


Question 3.
Yeast is used in wine and beer industries because it respires.
(a) aerobically producing oxygen
(b) aerobically producing alcohol
(c) anaerobically producing alcohol
(d) anaerobically producing CO2

Answer

Answer: (c) anaerobically producing alcohol


Question 4.
During the process of exhalation, the ribs move
(a) down and inwards
(b) up and inwards
(c) down and outwards
(d) up and outward

Answer

Answer: (a) down and inwards


Question 5.
Sometimes when we do heavy exercise, anaerobic respiration takes place in our muscle cells. What is produced during this process?
(a) alcohol and lactic acid
(b) alcohol and CO2
(c) lactic acid and CO2
(d) lactic acid only

Answer

Answer: (d) lactic acid only


Question 6.
Which are the gases involved in breathing?
(a) O2 and NO2
(b) O2 and SO2
(c) O2 and O3
(d) O2 and CO2

Answer

Answer: (d) O2 and CO2


Question 7.
Breathing rate in human beings in normal condition is
(a) 12-15 times in a minute
(b) 15-18 times in a minute
(c) 18-22 times in a minute
(d) 22-25 times in a minute

Answer

Answer: (b) 15-18 times in a minute


Question 8.
After heavy exercise, due to the accumulation of which substance we get muscle cramps ?
(a) Malaic acid
(b) Fumaric acid
(c) Lipoic acid
(d) Lactic acid

Answer

Answer: (d) Lactic acid


Question 9.
Yeasts are used in
(a) wine and beer industry
(b) bakery
(c) in both
(d) none of these

Answer

Answer: (a) wine and beer industry


Question 10.
Breathing is a process that
(i) provides O2 to the body.
(ii) breaks down food to release energy.
(iii) helps the body to get rid of CO2
(iv) produces water in the cells.
Which of the following gives the correct combination of functions of breathing?
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iii)
(d) (ii) and (iv)

Answer

Answer: (c) (i) and (iii)


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support