Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Science - MCQ and Online Tests - Unit 11 - Transportation in Animals and Plants

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Transportation in Animals and Plants



Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Transportation in Animals and Plants

Choose the correct answer:

Question 1.
They are pipe-like, consisting of a group of specialised cells. They transport substances and form a two-way traffic in plants. Which of the following terms qualify for the features mentioned above?
(a) Xylem tissue
(b) Vascular tissue
(c) Root hairs
(d) Phloem tissue

Answer

Answer: (d) Phloem tissue


Question 2.
In a tall tree, which force is responsible for pulling water and minerals from the soil?
(a) Gravitational force
(b) Transportation force
(c) Suction force
(d) Conduction force

Answer

Answer: (c) Suction force


Question 3.
What is the function of WBCs?
(a) Transport of oxygen
(b) Fight against germs
(c) Involved in blood clotting
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Fight against germs


Question 4.
Blood platelets help in
(a) formation of urine
(b) excretion of urine
(c) sweating
(d) blood clotting

Answer

Answer: (d) blood clotting


Question 5.
The muscular tube through which stored urine is passed out of the body is called:
(a) kidney
(b) ureter
(c) urethra
(d) urinary bladder

Answer

Answer: (c) urethra


Question 6.
Aquatic animals like fish excrete their wastes in gaseous form as
(a) Oxygen
(b) Hydrogen
(c) Ammonia
(d) Nitrogen

Answer

Answer: (c) Ammonia


Question 7.
The absorption of nutrients and exchange of respiratory gases between blood and tissues takes place in:
(a) veins
(b) arteries
(c) heart
(d) capillaries

Answer

Answer: (d) capillaries


Question 8.
In which of the following parts of human body are sweat glands absent?
(a) Scalp
(b) Armpits
(c) Lips
(d) Palms

Answer

Answer: (c) Lips


Question 9.
Which one of the following contains haemoglobin?
(a) RBC
(b) WBC
(c) Platelets
(d) None of these

Answer

Answer: (a) RBC


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support