Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Science - MCQ and Online Tests - Unit 12 - Reproduction in Plants

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 12 – Reproduction in Plants


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 12 – Reproduction in Plants

Choose the correct answer:

Question 1.
Seeds of drumstick and maple are carried to long distances by wind because they possess
(a) winged seeds
(b) large and hairy seeds
(c) long and ridged fruits
(d) spiny seeds

Answer

Answer: (a) winged seeds


Question 2.
Which of the following statements is/are true for sexual reproduction in plants?
(i) Plants are obtained from seeds
(ii) Two plants are always essential
(iii) Fertilisation can occur only after pollination
(iv) Only insects are agents of pollination
Choose from the options given below:
(a) (i) and (ii)
(b) (i) only
(c) (i) and (ii)
(d) (i) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i) and (ii)


Question 3.
Lila observed that a pond with clear water was covered up with a green algae within a week. By which method of reproduction did the algae spread so rapidly ?
(a) Budding
(b) Sexual reproduction
(c) Fragmentation
(d) Pollination

Answer

Answer: (c) Fragmentation


Question 4.
In which of the following plants buds are present on the margins of leaves?
(a) Bryophyllum
(b) Touch me not
(c) Chandan
(d) Coriander

Answer

Answer: (a) Bryophyllum


Question 5.
In yeasts reproduction occurs by
(a) fragmentation
(b) binary fission
(c) budding
(d) spore formation

Answer

Answer: (c) budding


Question 6.
Vegetative propagation in potato takes place by
(a) leaves
(b) stem
(c) root
(d) seed

Answer

Answer: (b) stem


Question 7.
Which of the following parts of a plant take part in sexual reproduction?
(i) Flower
(ii) Seed
(iii) Fruit
(iv) Branch
Choose the correct answer from below:
(a) (i) and (ii)
(b) (i), (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (ii), (iii) and (iv)

Answer

Answer: (b) (i), (ii) and (iii)


Question 8.
Pollination refers to the:
(a) transfer of pollen from anther to ovary
(b) transfer of male gametes from anther to stigma
(c) transfer of pollen from anther to stigma
(d) transfer of pollen from anther to ovule

Answer

Answer: (c) transfer of pollen from anther to stigma


Question 9.
The ‘eye of the potato plant is what
(a) the root is to any plant
(b) the bud is to a flower
(c) the bud is to Bryophyllum leaf
(d) the anther is to stamen

Answer

Answer: (c) the bud is to Bryophyllum leaf


Question 10.
The ovaries of different flowers may contain
(a) only one ovule
(b) many ovules
(c) one to many ovules
(d) only two ovules

Answer

Answer: (c) one to many ovules


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support