Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Science - MCQ and Online Tests - Unit 8 - Winds, Storms and Cyclones

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 8 – Winds, Storms and Cyclones


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 8 – Winds, Storms and Cyclones

Choose the correct answer:

Question 1.
Pick the odd one out
(a) Cyclone
(b) Hurricane
(c) Monsoon
(d) Typhoon

Answer

Answer: (c) Monsoon


Question 2.
Which of the following places is most likely to be affected by a cyclone?
(a) Mumbai
(b) Puri
(c) Goa
(d) Porbandar

Answer

Answer: (b) Puri


Question 3.
Leaves of trees, banner or flags flutter when wind is blowing. Why?
(a) Air occupies space
(b) Air is a mixture of gases
(c) Air exerts pressure
(d) Air is colourless

Answer

Answer: (c) Air exerts pressure


Question 4.
When we blow over a paper strip it goes upward as shown in the figure given below. why?
MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones with Answers 1
(a) Blowing over the paper reduces the air pressure above the strip
(b) Blowing over the paper increases the air pressure above the strip
(c) None of these is a correct reason
(d) The strip will not go upward at all

Answer

Answer: (a) Blowing over the paper reduces the air pressure above the strip


Question 5.
In which year was Orissa hit by a cyclone?
(a) 1999
(b) 2000
(c) 2001
(d) 2004

Answer

Answer: (a) 1999


Question 6.
Following are precautions one must take in case a storm is accompanied by lightning.
(i) Do not take shelter under a tree.
(ii) Do not take shelter under an umbrella with a metallic end.
(iii) Do not take shelter in open garages, storage sheds, etc.
(iv) Do not take shelter in a bus in the open.
Which one of these is not correct?
(a) (i)
(b) (ii)
(c) (iii)
(d) (iv)

Answer

Answer: (d) (iv)


Question 7.
A cyclone warning can be issued
(a) 48 hours in advance
(b) 12 hours in advance
(c) 6 hours in advance
(d) 24 hours in advance

Answer

Answer: (d) 24 hours in advance


Question 8.
The winds from oceans carry water and bring rain. These winds are called
(a) typhoon
(b) monsoon
(c) cyclone
(d) none of these

Answer

Answer: (b) monsoon


Question 9.
What is a cyclone?
(a) Winds from the oceans carrying water
(b) Very low pressure system with very high speed winds revolving around it
(c) Dark funnel shaped cloud that reaches from the sky to the ground
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Very low pressure system with very high speed winds revolving around it


Question 10.
A fire alarm usually detects smoke in case of fire. Where should such an alarm be placed in a room? (NCERT Exemplar)
(a) Near the door
(b) On the floor
(c) On any wall
(d) On the ceiling

Answer

Answer: (d) On the ceiling


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support