Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Science - MCQ and Online Tests - Unit 9 - Soil

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Soil


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Soil

Choose the correct answer:

Question 1.
The proportion of sand, silt and clay in a soil sample determines
(a) structure
(b) texture
(c) nutrient potential
(d) fertility level

Answer

Answer: (b) texture


Question 2.
Soil conservation measures are mainly aimed at protecting which of the following?
(a) Plants
(b) Topsoil
(c) Sub soil
(d) Soil organisms

Answer

Answer: (b) Topsoil
Soil conservation measures mainly aim at protecting topsoil, which is rich in humus and nutrients making it fertile to grow plants.


Question 3.
Which physical property of soil is important to us?
(a) Texture
(b) Water holding capacity
(c) Both of these
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both of these


Question 4.
Which of the following type of soil will form a colloidal solution when suspended in water?
(a) Clay
(b) Silt
(c) Sand
(d) Gravel

Answer

Answer: (a) Clay


Question 5.
Which one of the following is a step in the formation of soil?
(a) Earthquakes or volcanic eruptions
(b) Weathering of rocks
(c) Addition of humus
(d) All are involved in the formation of soil

Answer

Answer: (d) All are involved in the formation of soil


Question 6.
Read the following statements with reference to soil:
(i) Weathering is a very fast process of soil formation.
(ii) Percolation of water is faster in sandy soils.
(iii) Loamy soil contains only sand and clay.
(iv) Top soil contains the maximum amount of humus.
Choose the correct statements from the above.
(a) (ii) and (iv)
(b) (i) and (iii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (i) and (ii)

Answer

Answer: (a) (ii) and (iv)


Question 7.
The microorganisms present in the soil require moisture (water) and nutrients for growth and survival. Choose from the options below the habitat (place) where the soil has plenty of water and nutrients.
(a) Desert
(b) Forest
(c) Open field
(d) Cricket ground

Answer

Answer: (b) Forest


Question 8.
Availability of water and minerals in the soil for maximum absorption by roots is in the:
(a) B-horizon
(b) C-horizon
(c) A-horizon
(d) Surface of soil

Answer

Answer: (c) A-horizon


Question 9.
Which factor influences soil formation?
(a) Climate
(b) Vegetation
(c) Parent rock
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these

Question 10.
In which horizon of soil minerals are found?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) None of these

Answer

Answer: (b) B



Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support