Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Science - MCQ and Online Tests - Unit 7 - Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 7 – Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 7 – Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

Question 1.
Read the following environmental conditions of tropical rain forests:
(i) Hot and humid climate
(ii) Unequal lengths of day and night
(iii) Abundant rain fall
(iv) Abundant light and moisture
Identify the conditions from the above list that are responsible for the presence of large number of plants and animals in tropical rain forests.
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (i), (iii) and (iv)
(d) (ii) and (iv)

Answer

Answer: (c) (i), (iii) and (iv)


Question 2.
Which of the following is not an adaptive feature in polar bear?
(a) White fur
(b) Strong sense of smell
(c) Long curved and sharp claws
(d) Long tail

Answer

Answer: (d) Long tail


Question 3.
Choose the odd one from the following options:
(a) Thick layer of fat under the skin
(b) White fur
(c) Long grasping tail
(d) Wide and large feet with sharp claws

Answer

Answer: (c) Long grasping tail


Question 4.
Weather changes
(a) week after week
(b) day after day
(c) within a short period
(d) in any of the above time period

Answer

Answer: (d) in any of the above time period


Question 5.
Rainfall is measured by
(a) rain gauge
(b) water level increase in ponds
(c) water level increase in water table
(d) none of these

Answer

Answer: (a) rain gauge


Question 6.
Given below are some adaptive features of animals:
(i) Layer of fat under the skin
(ii) Long, curved and sharp claws
(iii) Slippery body
(iv) Thick white fur
Which of them are the adaptive features of a polar bear?
(a) (i) only
(b) (i) and (ii) only
(c) (i), (ii) and (iii) only
(d) (i), (ii) and (iv) only

Answer

Answer: (d) (i), (ii) and (iv) only


Question 7.
Which among the following is generally not predicted in a daily weather report?
(a) Temperature
(b) Pressure
(c) Humidity
(d) Rainfall

Answer

Answer: (b) Pressure


Question 8.
Which of the following statement is incorrect for penguins?
(a) They huddle together
(b) They cannot swim
(c) They have webbed feet
(d) They have streamlined body

Answer

Answer: (b) They cannot swim


Question 9.
Which is the characteristic feature of tropical rainforests?
(a) Hot and humid climate
(b) Enormous number and variety of animals
(c) Competition for food and shelter
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 10.
The coldest region on earth is the:
(a) polar region
(b) tropical region
(c) temperate region
(d) coastal region

Answer

Answer: (a) polar region


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support