Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Science - MCQ and Online Tests - Unit 16 - Water: A Precious Resource

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 16 – Water: A Precious Resource


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 16 – Water: A Precious Resource

Choose the correct answer:

Question 1.
On which of the following day is World Water Day observed
(a) 22 March
(b) 14 November
(c) 2 October
(d) 21 December

Answer

Answer: (a) 22 March


Question 2.
Water cycle does not involve which of the following?
(a) Evaporation
(b) Condensation
(c) Formation of clouds
(d) Rainwater harvesting

Answer

Answer: (d) Rainwater harvesting


Question 3.
Which of the following does not show water shortage?
(a) Taps running dry
(b) Long queue for getting water
(c) Marches and protests for demand of water
(d) A family gets three buckets of water per person per day

Answer

Answer: (d) A family gets three buckets of water per person per day


Question 4.
Seas and oceans are full of water on earth. However, a very small percentage of water present on earth is available for us. This percentage is roughly
(a) 0.006%
(b) 0.06%
(c) 0.6%
(d) 6%

Answer

Answer: (a) 0.006%


Question 5.
Which of the following is a way to use water economically?
(a) construction of bawris
(b) Rainwater harvesting
(c) Drip irrigation
(d) Infiltration

Answer

Answer: (c) Drip irrigation


Question 6.
Which of the following inhibits the seepage of rainwater into ground?
(a) A pukka floor
(b) playground
(c) Grass lawn
(d) Forest land

Answer

Answer: (a) A pukka floor


Question 7.
On which day the world water day is celebrated?
(a) 23rd March
(b) 22nd March
(c) 21st March
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 22nd March


Question 8.
The amount of water recommended by the United Nations for drinking, washing, cooking and maintaining proper hygiene per person per day is a minimum of
(a) 5 litres
(b) 15 litres
(c) 30 litres
(d) 50 litres

Answer

Answer: (d) 50 litres


Question 9.
“Every Drop Counts” is a slogan related to
(a) counting of drops of any liquid
(b) counting of water drops
(c) importance of water
(d) importance of counting

Answer

Answer: (c) importance of water


Question 10.
Which year was observed as International Year of Fresh Water?
(a) 2003
(b) 2004
(c) 2006
(d) 2002

Answer

Answer: (a) 2003


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support