Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Science - MCQ and Online Tests - Unit 17 - Forests: Our Lifeline

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 17 – Forests: Our Lifeline


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 17 – Forests: Our Lifeline

Choose the correct answer:

Question 1.
Arrange the following components of a food chain in proper sequence – grass, frog, eagle, insects, snake.
(a) Grass ? insects ? frog ? snake ? eagle.
(b) Grass ? snake ? insects ? frog ? eagle.
(c) Grass ? snake ? eagle ? insects ? frog.
(d) All are possible

Answer

Answer: (a) Grass ? insects ? frog ? snake ? eagle.


Question 2.
Which among the following forest animals is the smallest?
(a) Fox
(b) Boar
(c) Bison
(d) Porcupine

Answer

Answer: (d) Porcupine


Question 3.
Roof of the forest made by the branches of the tall trees is called
(a) canopy
(b) crown
(c) understoreys
(d) none of these

Answer

Answer: (a) canopy


Question 4.
Understoreys are formed due to
(a) different types of crowns
(b) different sizes of crown
(c) different heights of trees
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 5.
Which one of the following is not a wild animal?
(a) Bear
(b) Bison
(c) Jackal
(d) Goat

Answer

Answer: (d) Goat


Question 6.
Decomposers convert the dead plant and animal tissues into
(a) clay
(b) humus
(c) inorganic debris
(d) soil

Answer

Answer: (b) humus


Question 7.
Which of the following is not the name of a tree?
(a) Teak
(b) Sal
(c) Porcupine
(d) Kachnar

Answer

Answer: (c) Porcupine


Question 8.
Sequence that represents the series of eating and being eaten is called
(a) food series
(b) food chain
(c) food web
(d) food hub

Answer

Answer: (b) food chain


Question 9.
Which one of the following is a role of forests?
(a) Provide food, shelter, water and medicines
(b) Prevent soil erosion
(c) Prevent flood
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 10.
Which one of the following is an animal product?
(a) Gum
(b) Catechu
(c) Honey
(d) Rubber

Answer

Answer: (c) Honey


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article