Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Science - MCQ and Online Tests - Unit 4 - Heat

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 4 – Heat


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 4 – Heat

Choose the correct answer:

Question 1.
Conduction is the method of transfer of heat in
(a) liquids
(b) solids
(c) gases
(d) vacuum

Answer

Answer: (b) solids


Question 2.
A marble tile would feel cold as compared to a wooden tile on a winter morning, because the marble tile:
(a) is a better conductor of heat than the wooden tile.
(b) is polished while wooden tile is not polished.
(c) reflects more heat than wooden tile.
(d) is a poor conductor of heat than the wooden tile.

Answer

Answer: (a) is a better conductor of heat than the wooden tile.


Question 3.
Name the device which is used to measure the hotness or coldness of an object.
(a) Picometer
(b) Barometer
(c) Manometer
(d) Thermometer

Answer

Answer: (d) Thermometer


Question 4.
Which one is filled in the bulb of a thermometer?
(a) Mercury
(b) Lead
(c) Copper
(d) Silver

Answer

Answer: (a) Mercury


Question 5.
What is the normal temperature of a healthy person?
(a) 37°C
(b) 37°F
(c) 37 K
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 37°C


Question 6.
Which one of the following is a reliable measure?
(a) Hotness
(b) Coldness
(c) Temperature
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Temperature


Question 7.
Paheli and Boojho measured their body temperature. Paheli found her’s to be 98.6°F and Boojho recorded 37°C. Which of the following statement is true?
(a) Paheli has a higher body temperature than Boojho.
(b) Paheli has a lower body temperature than Boojho.
(c) Both have normal body temperature.
(d) Both are suffering from fever.

Answer

Answer: (c) Both have normal body temperature.


Question 8.
Heat from the sun reaches to us by
(a) radiation
(b) conduction
(c) convection
(d) all of these

Answer

Answer: (a) radiation


Question 9.
A beggar wrapped himself with a few layers of newspaper on a cold winter night. This helped him to keep himself warm because:
(a) friction between the layers of newspaper produces heat.
(b) air trapped between the layers of newspaper is a bad conductor of heat.
(c) newspaper is a conductor of heat.
(d) newspaper is at a higher temperature than the temperature of the surroundiong.

Answer

Answer: (b) air trapped between the layers of newspaper is a bad conductor of heat.


Question 10.
Heat always flows
(a) from a colder object to a hotter object
(b) from a hotter object to a colder object
(c) in both the directions
(d) heat never flows from one object to other

Answer

Answer: (b) from a hotter object to a colder object


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support