Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Science - MCQ and Online Tests - Unit 3 - Fibre to Fabric

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Fibre to Fabric

 


Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Unit 3 – Fibre to Fabric

Choose the correct answer:

Question 1.
The rearing of silkworms for obtaining silk is called:
(a) cocoon
(b) silk
(c) sericulture
(d) silviculture

Answer

Answer: (c) sericulture


Question 2.
Silk fibre is obtained from:
(a) fleece of sheep
(b) cotton ball
(c) cocoon
(d) shiny jute stalk

Answer

Answer: (c) cocoon


Question 3.
What is the scientific name of mulberry tree?
(a) Magnifera indica
(b) Morus alba
(c) Desmodium girence
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Morus alba


Question 4.
Silk is derived from
(a) cocoon
(b) pupa
(c) egg
(d) moth

Answer

Answer: (a) cocoon


Question 5.
Selective breeding is a process of
(a) selecting the offspring with desired properties.
(b) selecting the parents with desired properties.
(c) selecting an area for breeding.
(d) selecting fine hair for good quality wool.

Answer

Answer: (b) selecting the parents with desired properties.


Question 6.
Which one of the following is not a breed of sheep?
(a) Murrah
(b) Marwari
(c) Lohi
(d) Nali

Answer

Answer: (a) Murrah


Question 7.
Wool fibre cannot be obtained from which of the following?
(a) Goat
(b) Llama
(c) Alpaca
(d) Moth

Answer

Answer: (d) Moth


Question 8.
Which of the following is not a type of silk?
(a) Mulberry silk
(b) Tassar silk
(c) Mooga silk
(d) Moth silk

Answer

Answer: (d) Moth silk


Question 9.
Paheli wanted to buy a gift made of animal fibre obtained without killing the animal. Which of the following would be the right gift for her to buy?
(a) Woollen shawl
(b) Silk scarf
(c) Animal fur cap
(d) Leather jacket

Answer

Answer: (a) Woollen shawl


Question 10.
The general process that takes place at a sheep shearing shed is:
(a) removal of fleece.
(b) separating hair of different textures.
(c) washing of sheep fibre to remove grease.
(d) rolling of sheep fibre into yam.

Answer

Answer: (a) removal of fleece.


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support