Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Science - MCQ and Online Tests - Unit 2 - Nutrition in Animals

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Nutrition in Animals


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Nutrition in Animals

Choose the correct answer:

Question 1.
Given below from (i) to (iv) are some food items.
(i) Boiled and mashed potato
(ii) Glucose solution
(iii) A slice of bread
(iv) Mustard oil
Which of the above will give blue-black colour when tested with iodine?
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)

Answer

Answer: (b) (i) and (iii)


Question 2.
The false feet of Amoeba are used for:
(a) movement only
(b) capture of food only
(c) capture of food and movement
(d) exchange of gases only

Answer

Answer: (c) capture of food and movement


Question 3.
Read the following statements with reference to the villi of small intestine.
(i) They have very thin walls.
(ii) They have a network of thin and small blood vessels close to the surface.
(iii) They have small pores through which food can easily pass.
(iv) They are finger-like projections.
Identify those statements which enable the villi to absorb digested food.
(a) (i), (ii) and (iv)
(b) (ii), (iii) and (iv)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i), (ii) and (iv)


Question 4.
Bile is produced in
(a) Gall bladder
(b) Blood
(c) Liver
(d) Spleen

Answer

Answer: (c) Liver


Question 5.
The finger-like outgrowths of Amoeba helps to ingest food. However, the finger-like outgrowths of human intestine helps to:
(a) digest the fatty food substances
(b) make the food soluble
(c) absorb the digested food
(d) absorb the undigested food

Answer

Answer: (c) absorb the digested food


Question 6.
The main function of the lacteals of intestine is the absorption of
(a) amino acids
(b) glucose and vitamins
(c) lactic acid
(d) fatty acids and glycerol

Answer

Answer: (d) fatty acids and glycerol


Question 7.
Gastric digestion takes place efficiently in
(a) acidic medium
(b) alkaline medium
(c) neutral medium
(d) highly alkaline medium

Answer

Answer: (a) acidic medium


Question 8.
Which is not digested by human?
(a) Protein
(b) Fats
(c) Glucose
(d) Cellulose

Answer

Answer: (d) Cellulose


Question 9.
How many premolars teeth found in mouth?
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Answer

Answer: (b) 4


Question 10.
The acid present in the stomach:
(a) kills the harmful bacterial that may enter along with the food.
(b) protects the stomach lining from harmful substances.
(c) digests starch into simpler sugars.
(d) makes the medium alkaline.

Answer

Answer: (c) digests starch into simpler sugars.


Question 11.
The enzymes predsent in the saliva convert:
(a) fats into fatty acids and glycerol
(b) starch into simple sugars
(c) proteins into amino acids
(d) complex sugars into simple sugars

Answer

Answer: (b) starch into simple sugars


Question 12.
Which of the following pair of teeth differ in structure but are similar in function?
(a) canines and incisors
(b) molars and premolars
(c) incisors and molars
(d) premolars and canines

Answer

Answer: (a) canines and incisors


Question 13.
Read carefully the terms given below. Which of the following set is the correct combination of organs that do not carry out any digestive functions?
(a) Oesophagus, Large Intestine, Rectum
(b) Buccal Cavity, Oesophagus, Rectum
(c) Buccal Cavity, Oesophagus, Large Intestine
(d) Small Intestine, Large Intestine, Rectum

Answer

Answer: (a) Oesophagus, Large Intestine, Rectum


Question 14.
The swallowed food moves downwards in the alimentary canal because of:
(a) force provided by the muscular tongue.
(b) the flow of water taken with the food.
(c) gravitational pull.
(d) the contraction of muscles in the wall of food pipe.

Answer

Answer: (a) force provided by the muscular tongue.


Question 15.
Cud is the name given to the food of ruminants which is:
(?) swallowed and undigested.
(b) swallowed and partially digested.
(c) properly chewed and partially digested.
(d) properly chewed and completely digested.

Answer

Answer: (b) swallowed and partially digested.


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support